Джон Ленън беше избран за най-голямата музикална икона на последните

...
Джон Ленън беше избран за най-голямата музикална икона на последните
Коментари Харесай

10-те най-влиятелни музикални икони за последните 60 години

Джон Ленън беше определен за най-голямата музикална икона на последните 60 години. В изследването на списание NME, което стартира още през месец март тази година, бяха номинирани 60 музиканти, а читателският избор дефинира кои от тях са най-значимите фигури в музиката. Убитият през 1980 година музикант оглави класацията с повече от 160 000 читатели, които гласоподаваха за него.

На второ място е Лиъм Галахър, а трета позиция заема Дейвид Бауи, следван от младия фронтмен на английската тайфа Arctic Monkeys Алекс Търнър и вокалиста на Nirvana Кърт Кобейн. Ето цялостния лист на 10-те най-влиятелни музикални икони за последните 60 години.

1. Джон Ленън –  английски рок музикант и създател на песни, държавник, художник, артист и публицист. Той е съосновател на световноизвестната английска група Beatles и, дружно с Пол Маккартни, е съавтор на множеството нейни песни. След разпадането на бандата продължава с сполучлива солова кариера, издавайки емблематични песни, като „ Give Peace a Chance “ и „ Imagine “.

2. Лиъм Галахър – английски рок музикант, фронтмен на някогашната рок група Oasis и сегашен фронтмен на Beady Eye. Известен е с непредсказуемото си театрално държание и характерен жанр на пеене.

3. Дейвид Бауи – английски артист, артист, инструменталист, продуцент, аранжьор и аудио инженер. Кариерата му стартира през есента на 1969. През 1975 година съумява да пробие и в Съединени американски щати. През 2002 година BBC го класира на 29-то място измежду 100-те най-известни англичани. През 2004 година списанието „ Ролинг Стоун “ го класира на 39-то място в листата си на 100-те най-големи актьори за всички времена.

4. Алекс Търнър – английски артист, вокалист на групата Arctic Monkeys. Шефийлдската четворка е приветствана като една от първите групи, които получават публично внимание чрез интернет. Arctic Monkeys са също считани за една от най-важните групи от възраждането на пост-пънка, като реализират търговски триумф и два номер едно сингъла с техния дебютен албум. Техният дебютен албум се трансформира в най-бързо продадения дебютен албум в историята на английската музика, подобрявайки достижението на Oasis с „ Definitely Maybe “.

5. Кърт Кобейн –  вокал и китарист на сиатълската гръндж група Нирвана. Кърт Кобейн се трансформира в една от най-големите звезди в музиката през 90-те години на 20 век, макар че той самият да не е желал да става звезда, нито пък се е чувствал удобно да е подобен. Повлиян от музиката на огромните рок групи от 70-те и пост-пънка от 80-те, Кърт се отдава на едно ново течение, което по-късно ще се трансформира в съществена музикална вълна на 90-те.

6. Ейми Уайнхаус – английска певица, която добива известност със характерния си жанр на пеене, включващ соул, фънк, джаз, рок и R&B. Дебютният й албум „ Frank “ (2003) беше разгласен за сполучлив по малкия екран, утвърден от критиците в родната Англия и беше номиниран за Mercury Prize. Следващият й албум „ Back to Black “ (2006) доближи до шест номинации на награди Грами и завоюва пет, правейки нов връх за най-вече извоювани награди Грами от жена в една нощ. Back to Black трансформира Уайнхаус в първия английски реализатор с пет награди, в това число три от Големите четири: Най-добър нов реализатор, Албум на годината и Песен на годината. Ейми Уайнхаус оказва въздействие върху повишаването на известността на дамите соло изпълнителки и съживява английската музика.

7. Джими Хендрикс – американски китарист, артист, текстописец и продуцент, считан за един от най-важните реализатори на електрическа китара в историята на известната музика. Той също е приключен композитор, чиито песни са изпълнявани от стотици музиканти. Хендрикс е един от първите, които употребяват звукозаписното студио за разширение и обогатяване на музикалните си хрумвания. Освен това, имиджът му на рок-звезда, го слага паралелно до Литъл Ричард, Чък Бери, Елвис Пресли и Бийтълс.

8. Мориси – английски вокалист, водач на различната рок тайфа The Smiths, образувана през 1982 година в Манчестър. През 1983 година The Smiths издават първия си сингъл „ Hand in Glove “ посредством един от най-значимите инди лейбъли през 80-те, а както се оказва и през 90-те и новото хилядолетие – Rough Trade. Тази ария е повратен миг в историята на английската музика, тъй като дава на необятната аудитория поетични лирики, градящи се на препратки към книги и филми и очевидна интелектуалност, съвсем незабележима до това време и рядко достигана и до през днешния ден.

9. Ноел Галахър – публицист на песните, водещ китарист и от време на време вокалист на британската рок тайфа Oasis. Отгледан дружно с брат си Лиъм Галахар в Бърнейдж, Манчестър, Ноел стартира да взима уроци по китара от Дейли Робъртсън на 13-годишна възраст. След серия от разнообразни работи в строителството, Галахар се включва в локалната музикална група „ Inspiral Carpets “ в 1988 година. През 1991 той става член на групата на своя брат Лиам „ The Rain “ (впоследствие именувана като Oasis), бързо заявявайки своето доминантност над групата.

10. Иън Къртис – английски музикант и стихотворец. Той е член на групата Joy Division. Вокал и главен текстописец, Иън става водещата фигура в нея, а групата оказва въздействие на музиката от 80-те и 90-те. Женен е за Дебора Къртис, с едно дете Наталия (1979).

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР