Джеси носи запомнящата се фамилия Инчауспе и е поела на

...
Джеси носи запомнящата се фамилия Инчауспе и е поела на
Коментари Харесай

Глюкозата - отговорът на всички въпроси за излишните килограми, вечната умора и нуждата от кафе следобед?

Джеси носи запаметяващата се фамилия Инчауспе и е поела на сложна, само че доста значима задача, обвързвана с образоването на хората по тематиката с глюкозата.

Тя е симпатична французойка, известна като Богинята на глюкозата и има над 2 милиона почитатели в Instagram. Инчауспе е създател и на две книги “Глюкозната гражданска война ”, издадена на български от “Колибри ” и The Glucose Goddess Method, в които дава скъпи препоръки, свързани с глюкозата.



Джеси е приключила математика и биохимия, а ползата ѝ към оптималното здраве се отключва, когато е едвам на 19-годишна възраст. Тогава тя претърпява тежък случай, от който съумява да се възвърне, само че у нея остава безконечният блян да е най-хубавата версия на себе си.

През 2019-а година тя основава акаунта си в Instagram - glucosegoddess, където качва любопитна информация по отношение на глюкозата, а огромна част от нейните почитатели споделят, че точно препоръките на Джеси са им помогнали коренно да трансформират живота си.

А за какво е значима глюкозата?

Глюкозата в действителност е предпочитаният енергиен източник за всички наши кафези. Изумителното е, че всяка минута тялото ни изгаря осем милиарда молекули глюкоза. Основният метод, по който телата ни си набират глюкоза е посредством храненето, само че от кое място тогава идва казусът? Природата е планувала да одобряваме глюкоза главно посредством храненето с разнообразни растения, само че с индустриализацията на хранителната промишленост и с достъпността на всевъзможен тип храна, огромна част от хората обаче прибягват до мощно модифицирани храни, които съдържат главно нишесте и захар, само че не и фибри. Този вид хранене води до т.нар глюкозни пикове, които са извънредно нездравословни за нашето тяло.
                             

“Ако полеете на едно растение с прекалено много вода, то ще се удави, по същия метод има количество глюкоза, което е точното за нас: задоволително, с цел да се усещаме отлично. ” - споделя Джеси. Когато кръвната ни захар скочи, митохондриите ни се претрупват, което води до приток на свободни радикали и оксидативен стрес. Когато тези пикове са непрекъснати в дълготраен проект, това е моментът, когато започваме да виждаме някои съществени признаци по тялото си. При всеки човек те варират от наднормено тегло, което не може да се смъкна, през бръчки, бързо остаряване, акне, инсулинова устойчивост, неплодородие, поликистозни яйчници и диабет вид 2. Глюкозните пикове водят след себе си до внезапни спадове часове по-късно (тъй като се освобождава огромно количество инсулин, с цел да се отстрани непотребната глюкоза от кръвта), което пък може да докара до възприятие на мощна отмалялост, апетит и незабавната потребност от кафе или нещо сладко. Така огромен % от хората в западния свят са обречени на цикъл от пикове и спадове през целия ден: апетит, отмалялост, пристрастяване към захарта и кофеина.
                             

Къде обаче е изходът от този обаян кръг?

В своята книга Джеси дава 10 потребни съвета, посредством които всеки може да контролира глюкозата в организма си. Може би един от най-ценните и лесни за използване от тях е да ядете храните в верния ред. Важното тук е да поставите преди всичко фибрите, на второ протеините и мазнините и на последно нишестето и захарите. Единствено с това да изядете броколито си или салатата си преди да хапнете елементарни въглехидрати, имате шанса да намалите скока на глюкозата си с до 73%. Това е по този начин тъй като, в случай че нишестето или захарта попаднат първо в стомаха ви, те стигат бързо до тънките вътрешности, където скоростно се разграждат до глюкоза, а това точно е механизмът на глюкозните пикове.

Ако хапнете първо зеленчуци, които съдържат фибри, то те ще основат в тънките вътрешности вискозна мрежа, която затруднява прекосяването на глюкозата в кръвния поток. Фибрите в действителност забавят разграждането и усвояването на глюкозата и по този метод предотвратяват нейните внезапни пикове и спадове.
                             

Другият потребен съвет, от арсенала на Джеси ще разочарова огромна част от феновете на сладкото и той е - закусвайте постоянно солена закуска. Започването на деня ви със закуска, богата на захар, може да повлияе на равнищата на глюкозата в кръвта ви през останалата част от деня. Вместо това изберете по-питателна закуска като омлет с авокадо или пълномаслено кисело мляко с тахан по желание. Ако желаете да добавите нишесте или нещо сладко, изберете комплицирани въглехидрати като овесени ядки или пък цели плодове.

Съветите на Джеси са лесни за осъществяване и не изискват доста старания, само че тя въпреки всичко припомня, че глюкозата не е всичко. Съществуват храни, като трансмазнините да вземем за пример, които поддържат равнищата на глюкозата постоянни, само че в това време не са потребни за здравето. Важното е да започнете да вършиме осъзнати избори, що се отнася до храната, която приемате и да знаете, че глюкозните пикове и спадове, могат да причинят редица здравословни проблеми, а в действителност са извънредно лесни за менажиране. 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР