Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще се срещне с

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще се срещне с
Коментари Харесай

Антъни Блинкен ще се срещне с Ван Йи в Джакарта

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен ще се срещне с високопоставения представител на китайската външна политика Ван Йи в Джакарта, като това ще бъде втората им среща в границите на няколко месеца, защото силите се пробват да овладеят напрежението, съобщи Агенция Франс Прес.


Блинкен и Ван ще се срещнат в коридорите на диалозите на югоизточния азиатски блок АСЕАН в индонезийската столица, демонстрира общественият график на Държавния департамент.

Срещата ще се организира, макар че " Microsoft " неотдавна съобщи, че китайски хакери са проникнали в имейл сметки на американското държавно управление, в това число в тези на Държавния департамент.

Разговорите в Джакарта се организират близо месец откакто Блинкен посети Пекин и се срещна с президента Си Дзинпин, както и с Ван и външния министър Цин Ган.

Оттогава насам се следи бурна дипломатическа активност, като предходната седмица министърът на финансите Джанет Йелън посети Пекин, а в околните дни следва пътешестване на пратеника по въпросите на климата Джон Кери.

През последните години напрежението сред двете най-големи стопански системи в света се увеличи по редица въпроси, измежду които настойчивостта на Китай в района, в това число Тайван, и огромните ограничавания, наложени от Съединени американски щати върху износа на съвременни полупроводници.

Нито една от двете страни не предвижда пробив в възобновената дипломация, само че и двете се изрекоха в смисъл на ръководство на връзките, с цел да се подсигурява, че търканията няма да доведат до открит спор. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР