Да притежаваш суперяхта, когато си един от най-изявените активисти по

...
Да притежаваш суперяхта, когато си един от най-изявените активисти по
Коментари Харесай

Защо Бил Гейтс продава суперяхтите си

Да притежаваш суперяхта, когато си един от най-изявените деятели по заплахите, свързани с климатичните промени, е, меко казано, спорно. Но както написа и английското издание Autoevolution, Бил Гейтс попадна в тъкмо такава обстановка.
 Как първокласната яхта на Надя Ферейра и Марк Антъни се трансформира в произведение на изкуството
Как първокласната яхта на Надя Ферейра и Марк Антъни се трансформира в произведение на изкуството

" Лейди Надя " пази благи фамилни мемоари

По всичко проличава, че несъгласието е добре осъзнато и от самия Гейтс, защото той разгласи, че продава и двете суперяхти, които има. Точно по този начин, не една, а две.

Допреди няколко години съоснователят на софутерния колос Microsoft не притежаваше яхта, което го разграничаваше от останалите милиардери от неговия сан и му позволяваше да поддържа имиджа си на еко-активист.

Освен това, Бил Гейтс постоянно е бил доста открит във връзка с огромния си персонален въглероден отпечатък (често прилагане на частен аероплан и др.) и методите, по които се пробва да го понижи.
 Снимка 663276

През 2021 година всичко това се промени, защото Бил Гейтс получи новата си яхта - дългата близо 70 метра Wayfinder.

В своята същина, струващият 25 млн. $ кораб съставлява голям катамаран, основан от компанията Astilleros Armon.
 Снимка 663280

Оказва се обаче, че Wayfinder е на път да се снабди със собствен кораб-майка. Според профилираното издание eSysman Superyachts, цитиращо анонимни вътрешни източници на корабостроителницата Feadship, Гейтс е поръчал още една суперяхта, освен това доста по-голяма. Тя към момента не е подготвена и към този момент е известна под кодовото име Project 821.
 Снимка 663281

Интересното в тази ситуация е, че новата мегаяхта би трябвало да бъде приключена през 2024 година, само че все пак към този момент е в продажба. До момента въобще не беше ясно за съществуването на сходен план, споделят от изданието, само че в този момент се появява информация, че същият е разгласен за обмен.

Разбира се, сходна " публикация " в тази ситуация е много дискретна, защото хората на планетата, които могат да си разрешат сходна покупка, не са доста.
 Снимка 663278

Project 821 e дълъг цели 119 метра и цената му е скандалните 600 млн. $. След като бъде приключен, плавателният съд ще се трансформира в най-големия за корабостроителницата и ще изпревари друга суперяхта - Project 1010, която сега е благосъстоятелност на Марк Зукъръбърг, който заплати двойно по-малко пари за нея.
 Снимка 663277

Разликата в цената идва от това, че Зукърбърг се снабдява с яхтата си в доста комфортен миг. Тя била поръчана от съветски милиардер, който не съумял да ѝ се порадва, тъй като попаднал под ударите на интернационалните наказания след старта на войната в Украйна.

Изправени пред заплаха от съществени финансови вреди, от корабостроителницата предложили съда на доста по-изгодна цена, от което се възползвал и Зукърбърг.
 Снимка 663279

Друго пояснение за голямата разлика в цената е, че Зукърбърг е купил яхтата съвсем приключена по план на първичния проектособственик, до момента в който в този момент, новият притежател ще може да конфигурира Project 821 както пожелае, като в същото време се възползва от доста по-кратък интервал за доставка.

Според същата информация, Wayfinder, която Гейтс купува през 2021 година, като " подготовка " за по-голямата си яхта, също е пусната за обмен.
 Снимка 663282

Какви са аргументите Бил Гейтс да желае да се раздели с два толкоз скъпоценни съда, можем единствено да гадаем, само че не е изключено да са свързани с обществения напън към него.

Може и просто да е размислил и да е осъзнал какъв брой скъпа е поддръжката на две играчки от подобен диаметър.
 Orient Express, Orient Express Silenseas и с какво е специфична новата яхта на компанията
Orient Express влиза във водата

Става още по-луксозен, неудържим и... по вода

Или пък най-сетне е усетил иронията в това да съветваш хората по какъв начин да пътуват по-малко, с цел да спасят планетата, до момента в който ти самият обикаляш международните океани с мини-флотилия от струващи стотици милиони суперяхти.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР