© Цветелина Белутова Професията урбанист е една от новите у

...
© Цветелина Белутова Професията урбанист е една от новите у
Коментари Харесай

Професия: Урбанист

© Цветелина Белутова Професията урбанист е една от новите у нас. Корените ѝ са свързани с Англия и Съединени американски щати, където още при започване на предишния век осъзнават нуждата от сложен метод по отношение на " градското обмисляне " и обвързваното с него процеси. В България институционализирането на специалността става през 2002 година, когато е открита първата бакалавърска стратегия по урбанизъм.

Урбанистите са хората, които превеждат комплицираните политики за развиване на градовете посредством аналитични принадлежности и данни на наличен и понятен език както за жителите, по този начин и за политиците. Те играят ролята на посредник и балансьор, чиято най-важна и водеща полезност би трябвало да бъде общественият интерес.

Основното им предизвикателство е да приспособяват съществуващите градове и системи към измененията, да задават въпроси и да намира решения посредством разнообразни принадлежности. Те би трябвало да намират салдото сред потребностите на общностите и другите заинтригувани страни в процеса на развиване - администрация, ръководещи и вложители. В наши дни за това доста оказва помощ по-активното гражданско общество. Визитка

Нурхан Реджеб приключва магистърската и бакалавърската си степен по урбанизъм в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. Неговата пристрастеност за обществените пространства и застроената среда го водят във Вашингтонския университет в Сейнт Луис (САЩ), където се дипломира като магистър по градски дизайн. Там той е стипендиант по програмата на фондация " Фулбрайт " в интервала 2012-2013 година Допълнителни специализации има в Ирландия (Университетски лицей Дъблин) и Китай (университет " Тонгджи ", Шанхай).
Моята специалност

Ролята на урбаниста е да обезпечава нужните пространствени, обществени, стопански и екологични условия на хората, които живеят взаимно на една територия. Той основава подобаващи условия за хората, с цел да могат да съществуват дружно в едно лимитирано пространство. Физическото измерение на многопластовото струпване на разнообразни фактори намира израз в основаване на общественост под формата на улица или квартал или доста общности под формата на градове.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Професията е перспективна най-много тъй като по-голямата част от човечеството живее дружно в обитаеми места (градове, села, махали и т.н.) и това взаимно общуване има потребност да бъде планувано, обезпечавано и подобрявано, което е и професионалната роля на урбанистите. А съгласно прогнозите за бъдещото повишаване на популацията в обозрим интервал от време 2/3 от човечеството ще обитава градовете. Това значи, че се чака централизация на доста хора най-вече в съществуващи към този момент градове, т.е. при относително лимитирани пространствени и други запаси, които обаче ще бъдат подложени на по-силен напън от засилената употреба и ползване. Именно тук е ролята на урбаниста да основава условия за справедливото им разпределение и " мъдро " обмисляне на градските пространства и инфраструктурата.

Перспективна е и у нас, тъй като в годините на прехода планирането се схващаше по-скоро като феномен на една политико и социално-икономическа система, която е окончателно изпратена в предишното. Вследствие на неглижирането и деинституционализирането на градското обмисляне следват процеси на физическа деградация на градовете и селата в България, където възприятието за благоустроеност и подреденост е изгубено.

Моето обучение

Получих магистърската и бакалавърската си степен по урбанизъм от Университета по архитектура, строителство и геодезия в София. След това имах опцията да работя за известно време първо в България, а по-късно и в чужбина. По време на престоя си отвън страната осъзнах, че желая да се занимавам с градски дизайн (професионално посоки в урбанизма, което е най-тясно обвързвано с архитектурата и ландшафтната архитектура и физическите измерения на застроената среда и обществените пространства). Това ме стимулира да продължа образованието си в Съединени американски щати, където приключих магистратурата по градски дизайн на Вашингтонския университет в Сейнт Луис (Мисури) като стипендиант на българско-американската комисия по учебен продан " Фулбрайт ".

Моят път дотук

След като се завърнах в Съединени американски щати и изготвих дипломната си работа в университета " Тонгджи " в Шанхай, дружно с урбаниста Силвия Чакърова двамата основахме студио place.make. Фокусът ни е най-вече върху взаимоотношението сред индивида и застроената среда, обществените пространства и устойчивите и дейни форми на градска подвижност. Повече от 5 години работим по разнообразни планове в страната, като задачата ни е да сътворяваме по-качествени градски пространства у нас и да оказваме помощ за възстановяване на изискванията за живот в градовете ни.

Моите задания и отговорности

Ежедневната ми работа е извънредно разнообразна. Едно от най-големите преимущества на нашата специалност е, че всеки план е друг - подтекст, обсег, мащаб и хора, с които споделяме, опознаваме разнообразни места - градове, села, цели региони. Така научаваме за локалните култури и обичай. Възможността да работим както за обществения, по този начин и за частния бранш е забавна също и основава чувство за динамичност и многообразие. Като цяло в никакъв случай не ни е скучно!

Тъй като сме малко студио, всеки е зает с всеки план и взе участие в администрацията, привличането и ръководството на планове, връзката с клиенти и физическото разработване на плановете и техния дизайн. Динамиката също е друга. Понякога сме по през целия ден в срещи с клиенти, сътрудници или сътрудници, от време на време прекарваме целия ден в студиото пред компютрите.

Нужните умения и опит

Желанието да се учиш, да си ученолюбив, да работиш в екип и да изследваш деликатно опита на другите у нас и в чужбина са доста значими качества. В нашата специалност е значимо умеене да разпознаваш разнообразни обстановки, с цел да можеш да доказваш вероятни решения и да избереш най-хубавото. Затова и работим с доста " положителни практики " и референции към други планове, само че те постоянно би трябвало да бъдат проучени в подробност, да се разбере за какво, по какъв начин и в каква рамка работят и по-късно да бъдат съобразени с съответния подтекст, в който ние работим. Също по този начин е належащо да имаш положителни информационни умения - вербални и графични, с цел да можеш да представиш плана си по явен и понятен метод. И не на последно място е належащо да бъдеш експерт, правилен и кардинален, който отстоява професионалните полезности, поставяйки добруването на обществото на напред във времето.

Моите провокации

Както във всяка една работа, по този начин и в нашата се изправяме пред разнообразни провокации, свързани както с връзката с клиенти и разнообразни заинтригувани страни в даден план, балансирането на разнообразни ползи, по този начин и с това да отстояваш професионалните си хрумвания и полезности. Последното от време на време е обвързвано с непопулярни ограничения, които не всеки път са допустими за обществеността, само че тяхното използване ще донесе изгоди на един идващ стадий и ще усъвършенства качеството на живот за всички или най-малко за болшинството.

Мога да дам образец с плана ни за улица " Иван Вазов " в София, който предвиждаше основаването на " споделена улица " (в този вид улици всички участници в придвижването са равнопоставени - пешеходци, велосипедисти и водачите на моторни транспортни средства, което се реализира с физически ограничения за понижаване на скоростта като повдигнати кръстовища, единна настилка без разлика в равнищата и др.), в която се основава повече пространство за пешеходци и велосипедисти с повече озеленяване и дребни кътчета за отдих. Убедени сме, че верният метод за града ни е обвързван с понижаване на зависимостта му от автомобила и че може да създадем една по-хуманна среда, като " жертваме " няколко от така и така многото паркоместа по нашите улици за това.

Целта на сходни намеси е лимитираното градско пространство да бъде заслужено и рационално разпределено измежду другите ползватели в града. Добрите ни хрумвания обаче се сблъскаха с отричането на плана от страна на някои живеещи по улицата, даже с отзиви, че се прави " геноцид " по отношение на тях. Въпреки че планът беше иницииран от Столичната община, нямаше задоволителна политическа воля за отстояването му и концепциите и общината просто се отхвърли от реализацията. Въпреки това продължаваме да имаме вяра в концепциите си, тъй като това е актуалният метод да се оправяме с предизвикването градовете ни да не са големи паркинги. Това е пътят, по който от дълго време поеха доста европейски и международни градове, и сходни политики и решения към този момент дават доста позитивни резултати, подобрявайки средата за живот в тези градове. Тук към момента е належащо да убеждаваме, изключително управниците и институциите, в потребността и неотложността на сходен жанр политики и ограничения.

Моето задоволство

Удовлетворение от работата ми носи най-много задоволената ученолюбивост и търсенето на отговори на въпроси, които са комплицирани и включват доста заинтригувани страни, нямащи универсално решение. Удовлетворява ме и всеки сполучливо изпълнен план, изключително когато и процесът и работата по него са били ползотворни. Харесва ми огромната динамичност и опцията да се запознаваш с доста хора, които да асоциираш с разнообразни места.

Заплащането

Стартовото възнаграждение в целия бранш бих определил като ниско на фона на междинните равнища и като се има поради огромната отговорност и количеството работа, която се прави. Това, което вършим ние в студиото си, е да държим на заслужено възнаграждение на плановете и на сътрудниците, с които работим, тъй като считаме, че с времето, отделено за обучение и развиване, сме вложили доста и това е справедливата цена. Невинаги е елементарно да се реализира това, само че си го повтаряме постоянно и продължаваме да го отстояваме.

Моите проекти за развиване

Най-важното, към което се стремим, е да разтеглим въздействието си върху повече места и да имаме повече удовлетворяващи планове, тъй че да способстваме за една по-качествена среда за живот. Съответно това е обвързвано с увеличение на екипа ни, което е хубаво, само че носи и своите провокации. За мен надлежно като шеф на студиото е значимо да усъвършенствам уменията си за ръководство на по-голям екип.

Моите източници на информация

Източниците информация в нашата специалност са най-разнообразни и включват както обичайните медии и книги, по този начин и онлайн платформи. Ако би трябвало да отлича няколко книги, които имат забележителен отпечатък върху развиването на специалността в последните 50 година в сферите на моите ползи, това са " The death and life of great American cities " на Jane Jacobs, " Cities for people " на Jan Gehl, " Great streets " на Allan Jacobs, " The image of the city " на Kevin Lynch и други Голям източник на познание и ентусиазъм са и самите градове. Обичам да пътувам по света, да мечтателствам и уча по какъв начин другите градове живеят, което работи добре и кое не в тях, по какъв начин хората в разнообразни елементи на света употребяват обществените пространства. Търсени умения

- Любознателност и предпочитание за учене
- Екипност
- Аналитично мислене и сдържаност
- Диалогичност
- Коректност и осъществяване на сложени задания
- Технологични умения - работа със профилиран програмен продукт
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР