Босна и Херцеговина (БиХ) трябва да получи статут на кандидат

...
Босна и Херцеговина (БиХ) трябва да получи статут на кандидат
Коментари Харесай

Сараево: БиХ трябва да получи статут на кандидат за членство в НАТО

„ Босна и Херцеговина (БиХ) би трябвало да получи статут на претендент за участие на пролетната сесия на НАТО тази година “


Това съобщи в Сараево министърът на защитата на БиХ Зукан Хелес. Той акцентира, че това е още една стъпка към участие в Северноатлантическия алианс, заяви „ Сараево таймс “.

" Това е самопризнание за БиХ за всичко, което е направила по пътя към НАТО. Напълно съм наясно, че то има и други политически конотации и упования, само че аз съм правист и щом Законът за защитата в член 84 споделя, че нашата цел е участие в НАТО, аз работя съгласно закона ", сподели Хелес.

По мотив откриването на Конференцията на стратегическите военни сътрудници на НАТО (MSPC 24) в Сараево Хелес съобщи, че това е втората огромна среща в БиХ след срещата на Северноатлантическия съвет през февруари тази година.

" Това е знак, че НАТО има тясно съдействие с БиХ. Партньорството ни продължава към този момент повече от 20 години. Преди няколко дни в Дома на въоръжените сили на БиХ отбелязахме 75-годишнината от съществуването на тази военно-политическа организация. През тези 20 години Въоръжените сили на БиХ реализираха извънреден прогрес. Всеки ден хармонизирахме стандартите на Въоръжените сили със стандартите на НАТО и вследствие на това съдействие имахме няколко сполучливи интернационалните задачи, в които нашите сили, един до друг с представители на НАТО, изпълняваха най-сложните военни задания ", сподели военният министър.

Началникът на Обединения щаб на въоръжените сили на БиХ генерал-майор Гойко Кнежевич съобщи, че партньорството сред БиХ и НАТО продължава от 2006 година и се реализира посредством съдействие в разнообразни области, най-много в региона на образованието, образованието, оборудването, оценката, оценката на постигнатото равнище на оперативна съгласуемост.

На 8 април в Сараево бе открита Конференцията на стратегическите военни сътрудници на НАТО (MSPC 24), чиито домакини са Министерството на защитата и въоръжените сили на БиХ.

Конференцията, която ще се организира от 8 до 12 април в организацията на НАТО, ще даде опция за продан на отзиви по значими стратегически въпроси на сътрудниците от НАТО, както и за възстановяване на военното съдействие./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР