Белият дом настоя, че пропалестинските протести, които разтърсиха американските университети

...
Белият дом настоя, че пропалестинските протести, които разтърсиха американските университети
Коментари Харесай

Белият дом призовава за мирни протести в университетските кампуси

Белият дом настоя, че пропалестинските митинги, които раздрусаха американските университети през последните седмици, би трябвало да останат мирни, откакто през уикенда полицията арестува към 275 души в четири обособени кампуса.


" Със сигурност почитаме правото на мирни митинги ", съобщи представителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби в предаването " Тази седмица " по Ей Би Си.

Но той добави, че " безусловно осъждаме антисемитския език, който чухме в последно време, и сигурно осъждаме цялата тирада на омразата и заканите за принуждение там ".

Вълната от демонстрации стартира в Колумбийския университет в Ню Йорк, само че от този момент те бързо се разпространиха в цялата страна.

Въпреки че в доста кампуси царува мир, броят на арестуваните протестиращи бързо нараства.

Сред тях са 100 души в Североизточния университет в Бостън, 80 души във Вашингтонския университет в Сейнт Луис, 72 души в Държавния университет в Аризона и 23 души в Университета в Индиана.

Сред задържаните във Вашингтонския университет беше претендентът за президент на Зелената партия Джил Стайн, която упрекна полицията в нападателна тактичност, която съгласно нея предизвика проблемите, които би трябвало да потуши.

" Става въпрос за свободата на словото... по доста значим въпрос ", сподели тя пред Си Ен Ен малко преди ареста си в събота. " И ето, че те изпратиха полиция за битка с безредиците и на процедура сътвориха вълнения. "

Активистите, които стоят зад митингите в кампусите - не всички от тях са студенти - приканват за преустановяване на огъня във войната на Израел с Хамас и желаят колежите да пресечен връзките си с Израел. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР