Армията ни продължава да намалява. Военните пилоти почти не летят,

...
Армията ни продължава да намалява. Военните пилоти почти не летят,
Коментари Харесай

Българската армия продължава да намалява. Търсят се военни

Армията ни продължава да понижава. Военните водачи съвсем не летят, а моряците – не плават. Това са единствено част от тревожните констатации в отчета за положението на българската войска.

Кадровият колапс в армията се задълбочава. Свободните места са се нараснали още повече до близо 22%. Ръст има при офицерите - от 23 на 26%, a при матросите - oт 24 на 27 на 100. Числеността на доброволния запас е едвам 16%, съобщи БТВ.

„ За огромна част от младежите военната специалност е непривлекателна заради тежестите и лишенията, рисковете, неприятните условия на труд и остарялото въоръжение “, написа в отчета.


На фона на все по-малко искащи да служат страната купува ново въоръжение. Догодина чакаме първите изтребители F-16, бойни машини „ Страйкъри “, патрулни кораби и радари.

„ Но всичко това няма да докара до повишение на бойните качества, в случай че нямаше стимулирани и знаещи, можещи и военнослужещи. Хората не желаят да служат, в случай че би трябвало да го вършат на остарели системи от 60-те и 70-те години “, изясни Йордан Божилов, зам.-министър на защитата в държавното управление на.

Препоръчват се незабавни ограничения в закона за подготовка на запаса в спокойно време. След 15 години запасът ще бъде изцяло привършен, написа в отчета. Обсъжда се наложителна военна подготовка.

„ Аз съм надалеч от мисълта, че би трябвало да се върнем към  наборната войска, където всички младежи бяха задължени да служат. Варианти на подготовка в горните класове на учебното заведение или университетите в добър съгласно мен “, сподели още Божилов.  

Въпреки увеличените за шести път заплати на военните, те остават неконкурентни на пазара на труда, написа още в отчета.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР