Ако за правещите театър има единствен сигурен път, по който

...
Ако за правещите театър има единствен сигурен път, по който
Коментари Харесай

Спасението Снежина Петрова

Ако за правещите спектакъл има единствен сигурен път, по който може да се тръгне, той е обвързван с нейното наличие. Тя е гаранция за „ осмислянето “ на всеки драматургичен текст, за дълбочината на прочита му и за... упояването на фена. Защото те я актьор, който не искаш да изпускаш, даже за секунда.

Тя, за следващ път, потвърждава, че е див звяр на сцената и владетел на огромните пространства с царствено смразяваща студ. Отново – и гласът, и осанката, и хипнотизиращата магия на очите й, и безспорният й гений я издигат до актриса на международно равнище. Отново – предстоящо изумителна. Снежина Петрова в „ Засекретено следствие “, в „ Театър 199 “.

Отново Иван Добчев. Отново с Вирипаев. И още веднъж отвън „ домашния “ уют на „ Сфумато “. Подобно на Entertainment (театър „ Възраждане “, 2023) режисьорът поема риск с текст и създател, който не незадължително би трябвало да е лесна хапка.

 Фермата на Оруел като кабаре на изчезващите типове Любопитно 6 мин. Фермата на Оруел като кабаре на изчезващите типове  „ Медея “ в Пловдив: Снежина Петрова сътвори спектакъл в придвижване (СНИМКИ+ВИДЕО) Любопитно 8 мин. „ Медея “ в Пловдив: Снежина Петрова сътвори спектакъл в придвижване (СНИМКИ+ВИДЕО)  Богиня, Шер или магьосница, или просто една българка – Снежина Петрова (СНИМКИ+ВИДЕО) Галерии 3 мин. Богиня, Шер или магьосница, или просто една българка – Снежина Петрова (СНИМКИ+ВИДЕО)  На Емил – с обич от Даниел Цочев (ВИДЕО) Лайфстайл 4 мин. На Емил – с обич от Даниел Цочев (ВИДЕО)  Entertainment by Иван Добчев (СНИМКИ) Любопитно 4 мин. Entertainment by Иван Добчев (СНИМКИ)  Малиновата котловина на Добчев Любопитно 4 мин. Малиновата котловина на Добчев  Фермата на Оруел като кабаре на изчезващите типове Любопитно 6 мин. Фермата на Оруел като кабаре на изчезващите типове  „ Медея “ в Пловдив: Снежина Петрова сътвори спектакъл в придвижване (СНИМКИ+ВИДЕО) Любопитно 8 мин. „ Медея “ в Пловдив: Снежина Петрова сътвори спектакъл в придвижване (СНИМКИ+ВИДЕО)  Богиня, Шер или магьосница, или просто една българка – Снежина Петрова (СНИМКИ+ВИДЕО) Галерии 3 мин. Богиня, Шер или магьосница, или просто една българка – Снежина Петрова (СНИМКИ+ВИДЕО)  На Емил – с обич от Даниел Цочев (ВИДЕО) Лайфстайл 4 мин. На Емил – с обич от Даниел Цочев (ВИДЕО)  Entertainment by Иван Добчев (СНИМКИ) Любопитно 4 мин. Entertainment by Иван Добчев (СНИМКИ)  Малиновата котловина на Добчев Любопитно 4 мин. Малиновата котловина на Добчев

Снимка: Театър 199 / Симон Варсано

Няма особена изненада в тази, единствено на пръв взор, неуместна пиеса. Тя в действителност е вбесяващо плашеща с близостта на тематиките до всеки от нас, с (псведо)конспиративната си меродавност и с чувството че (не) можеш да бъдеш от контролираща част на света, в който живееш.

Страхове, предубеждения, независимост, взаимоотношения, бизнес връзки, половост, вяра, просвета, политика, човешки права... В последна сметка, „ Засекретено следствие “ е (любовен) многоъгълник с непрестанно изменящи се дължини на всяка една от страните. Чувствата са тези, които диктуват концлагери, принуждение, изтезание, Путин, Лукашенко, както споделя една от героините в спектакъла.

Снимка: Театър 199 / Симон Варсано

Роденият през 1974 година в Иркутск създател Иван Вирипаев прави идващ мощен опит да начертае линии, които ни разделят и ни лишават от смисъл, от благополучие и пълноценност, от съмнението да изчезнеш вечно, от осъзнаването, че множеството от нас са „ отровни гъби “...

Когато става дума са зрелище със мощно актьорско „ престояване “, има още едно име, което не трябва да се подминава. „ Нещото, на което най-вече се веселя, е, че мога да предвождам себе си – като страст и постъпателност в дейностите “, споделя Даниел Цочев във връзка първата си театрална роля през последните седем години. Заявеното за „ Есенна градина “ (Малък градски спектакъл „ Зад канала “) тук изпъква още повече.

Той е академик, който не просто приказва с гласа на доктор Хаус, а моделира многопластов облик посредством всяка гримаса на лицето си и всяка нотка в тембъра, посредством всяко от в действителност спестовните придвижвания. Любопитно е, че Снежина Петрова е режисьор на спектакъла, който Цочев сътвори в памет на Емил Димитров („ На нея с любов “). Сега за първи път застават дружно на сцената.

Глас до гласа. Сила до силата. В един задоволително силов опит да се надмогне резултата от слабостта на невероятните, човешки, характеропатични същности.

В „ Засекретено следствие “ вземат участие също Нора Малинова, Стефан Саръиванов и Ралица Воденичарска. Преводът е на Стефан Янков. Сценографията е на Зоя Генчева, а музиката – Христо Намлиев.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР