23 юни е Международният ден на SOS детските селища. Датата

...
23 юни е Международният ден на SOS детските селища. Датата
Коментари Харесай

23 юни - Международен ден на SOS детските селища

23 юни е Международният ден на SOS детските селища. Датата се свързва с годишнина от рождението на австрийския обществен възпитател, основател на плана " SOS детски селища " през 1949 година - Херман Гмайнер.


„ Международният ден на детските селища на SOS “ за първи път се отбелязва година след гибелта на Гмейнер, т.е. от 1987 година насам. Оттогава всяка година се провеждат детски празненства, спортни надпревари и културни събития в SOS селища по целия свят. От една страна, това припомня на обществеността за филантропичните достижения и завещание на Херман Гмейнер. От друга страна, това е ден, който се провежда от самите деца, ден в който демонстрират между тях и приканват обществото към взаимност и съпричастност.

Датата 23 юни е обвързвана със SOS селищата и в България - през 1990 година на тази дата е учредено първото SOS Детско населено място - това в Трявна.

През същата година се учредява националното съдружие SOS Детски селища България. През 1992 година Сдружението бива признато в огромното семейство на интернационалната организация и България става 124-та страна-член в нея. Сега в SOS Детски селища членуват 136 страни от всички континенти./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР