За хората е присъщо да повтарят непристойни и нечистоплътни постъпки,

...
За хората е присъщо да повтарят непристойни и нечистоплътни постъпки,
Коментари Харесай

Аморална амнезия


За хората е присъщо да повтарят непристойни и нечистоплътни действия, защото мозъкът потиска спомените за личното аморално държание.

До подобен извод са стигнали американски учени, създатели на публикация в изданието PNAS.

Американските психолози дали на 2100 доброволци на междинна възраст 29 години серия от проби за да сравнят по какъв начин в паметта им се задържат положителни, аморални и неутрални от позиция на етиката действия.

Участниците в проучването трябвало да напишат къси съчинения за своите действия. Анализът на текстовете открил, че хората запомнят по-малко детайлности от аморалните си дейности, защото зле си показват своите усеща сега на тяхното осъществяване.

Освен това доброволците трябвало да играят на „ ези-тура “ с опция да излъжат, с цел да получат парична облага. Оказало се, че по-късно си спомняли нечестната игра с по-малки детайлности, в сравнение с последвалите след нея събития.

И най-после психолозите открили още два механизма за самоотбрана на душeвността от мъчителни мемоари и скрупули на съвестта. Първо, това е дехуманизация на жертвите на личните неблагопристойни дейности. Второ, това е двойно разграничаване – хората са склонни да осъждат другите за нечестното държание по-строго, в сравнение с самите себе си.

И по този начин, сериозните последици от „ неприятните “ действия се лимитират от аморална амнезия, считат учените. И въпреки всичко прочувственото напрежение, обвързвано със спомените за отрицателните последици от личната си недобросъвестност, може още повече да стимулира индивида да не помни, че причина за „ наказването “ са станали точно негови дейности.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР