Вярата в Бога се усилва, когато човек мисли как животът

...
Вярата в Бога се усилва, когато човек мисли как животът
Коментари Харесай

Важните събития не идват случайно?

Вярата в Бога се усилва, когато човек мисли по какъв начин животът му може да се е развивал по напълно различен път – и изключително при мисълта, че някое значимо събитие е могло да свърши зле .

До този извод са стигнали американски психолози, създатели на публикация в сп. Social Psychological and Personality Science.

Анеке Бъфоне (Anneke Buffone) от Пенсилванския университет и нейните сътрудници решили да изследват връзката сред вярата в Бога и контрафактуалното мислене – размишленията на тематика, по какъв начин би протичал животът, в случай че не беше се случило едно или друго събитие (на подобен принцип се основава различната история).

Според психолози този способ разрешава на хората по-ясно да виждат връзките сред събитията .

В рамките на първото проучване 280 студенти предложили да се напише съчинение на тематика значимо събитие в тяхната биография. Една трета от респондентите трябвало да разсъждават над това, би ли станал животът им по-добър (ако определеният живот не се беше случил), една трета – дали той би станал по-лош, а останалите – в детайли да опишат за самото произшествие.

В умозаключение доброволците попълнили анкета, в която посочвали дали имат вяра в Бога, въздейства ли тази религия на държанието им и до каква степен мощно усещат въздействието на Бога върху техния живот.

Изследователите изяснили, че контрафактуалното мислене навежда хората на мисълта, че значимите събития в живота им не идват инцидентно – те усещат в това някакъв смисъл, намират го в дейностите на висши сили, което в следствие усилва вярата в Бога , твърди Бъфоне.

Този резултат се демонстрира най-много в мислите за смяна към по-лошо (например по какъв начин би се обърнал животът, в случай че човек не беше взел значим изпит). Повторен опит (същата задача била предоставена на 99 зрели хора, далечни от университетската среда) дал аналогични резултати.

  • Оцеляването в произшествия – случайностите не са инцидентни

„ Надявам се, че това проучване ще помогне и на вярващи, и на невярващи да схванат когнитивните процеси, стоящи зад религиозните убеждения. Вярата в Бога не е наложително да се опира на сляпо приемане на канони – тя се базира в това число на разумни разсъждения.

Именно този резултат разрешава да се изясни твърдостта на религиозните убеждения в изискванията на недостиг на директни доказателства на религиозните канони “, обобщи Бъфоне.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР