Вечната буря във Венецуела Мистериозната Relámpago del Catatumbo (Светкавиците в

...
Вечната буря във Венецуела Мистериозната Relámpago del Catatumbo (Светкавиците в
Коментари Харесай

7 невероятни природни феномена

Вечната стихия във Венецуела

Мистериозната Relámpago del Catatumbo (Светкавиците в Катакумбо) е неповторим естествен феномен. В устието на река Катакумбо при езерото Маракайбо, Светкавична стихия образува волтова дъга висока над пет километра през 140-160 нощи в годината по 10 часа на нощ и над 280 светкавици на час. Почти непрекъснатата стихия се образува над блатистата околност където река Катакомбо се влива в езерото Маракайбо и се смята за най-големият източник на озон на планетата.

На мястото се следят към 1 176 000 светкавици на година с интензитет над 400 000 ампера, които се виждат на повече от 400 км. Това е повода феноменът да е прочут и като Фарът на Маракайбо, тъй като корабите го виждат от надалеч и се ориентират по него. Бурите се предизвикват от конфликта сред облаците поради мощния вятър, приближаващ от Андите. Метанът от разлагащата се органична материя в блатото е по-лек от въздуха и се издига в облаците, като по този начин подхранва бурите. Местните природозащитници се надяват от UNESCO да разгласят региона като предпазен, тъй като феноменът е единственият по рода си на планетата и възвръща озоновия пласт на Земята.

Рибният дъжд в Хондурас

Рибният дъжд е част от хондураския фолклор. Случва се сред Май и Юли.  Свидетели на феномена настояват, че стартира с мрачен облак в небето, последван от мълнии, мощни ветрове и дъжд за няколко часа. Щом спре да вали, на земята се виждат стотици живи риби. Хората ги вземат в къщи и си ги готвят. От 1998г. се прави фестивал „ Festival de la Lluvia de Peces ” (Фестивал на рибния дъжд) всяка години в град Йоро, Хондурас.

Катерещите се кози в Мароко

Кози върху дърво можете да видите единствено в Мароко. Животните се катерят, тъй като обичат плодовете на аргановото дърво, което е сходно на маслина. Фермерите следват козите от дърво на дърво. Не тъй като не са виждали кози на дърво, а тъй като плодовете имат ядка, която животните не могат да смелят и я изплюват или отделят, а фермерите събират. Ядката съдържа 1-3 семена, от които може да се прави арганово масло, което се употребява в готварството и козметиката. Маслото се извлича от локалното население от стотици години, само че също като множеството естествени и потребни неща в наши дни, аргановото дърво постепенно изчезва, тъй като бива изсичано за дървесина или козите ги изяждат.

Група хора и организации се сплотяват в напъните си да спасят дървото. Основните места, където пораства дървото са оповестени за предпазени. Решили, че в случай че създадат маслото по-известно с чудесния му усет и подмладяващите съставки, хората ще стартират да го купуват повече. Хората обаче не били въодушевени да се мажат с олио, което е артикул от екскрементите на козите. Това принудило компанията да забрани паша на козите по дърветата в избрани елементи от годината, за  да може плодовете да падат сами и по-късно да се вършат на масло.

Червеният дъжд в Керала

От 25 Юли до 23 Септември 2001г.  червен дъжд се изсипва над индийския щат Керала. Червените порои оцветили облеклата на хората в алено, като че ли с кръв. Съобщено е и за жълт, зелен и черен дъжд.

Първоначално се считало, че дъждовете са се оцветили при изгарянето на астероид в атмосферата, само че държавното управление на Индия открива, че повода е в спорите от локални водорасли. В началото на 2006г. цветните дъждове притеглят международно внимание след изказванието на Годфри Луиз и Сантош Кумар от университета Махатма Ганади, че цветните частици са кафези с извънземен генезис.

Най-дългата вълна на Земята

Два пъти годишно, сред Февруари и Март, водите на Атлантическия океан връхлитат река Амазонка в Бразилия, което образува най-дългата вълна на Земята. Феноменът е прочут с името Поророка и се образува когато вълните на Атлантическия океан се разрушават в устието на реката. Това образува талази с височина над 3.5 метра, които могат да се задържат за повече от половин час.

Името Поророка идва от локален туземски език и се превежда като „ огромен разрушителен тон ”. Вълната се чува 30 минути преди да връхлети и е толкоз мощна, че унищожава всичко, в това число дървета, локални къщи и животни.

Вълната става известна измежду сърфистите. От 1999г, се организира годишно съревнование по сърфинг.  Сърфирането по Поророка е извънредно рисково, тъй като във водата плават доста парчета (често и цели дървета). Рекорда по най-дълго сърфиране по вълната се държи от Пикурата Салазар, бразилски сърфист, който през 2003г. съумява да се задържи на вълната цели 37 минути и изминава 12.5 километра разстояние.

 

Черното слънце в Дания

През пролетта в Дания почти половин час преди залез, повече от 1 милион скорци се събират от всички краища на света с цел да образуват невероятни обединения. Феноменът се назовава черно слънце и може да се види в ранна пролет над блатистите местности в западна Дания, от Март доникъде на Април. Скорците мигрират от юг и денем събират храна над блатата, а през нощта спят в тръстиката.

 

Огнената дъга в Айдахо

Феноменът се появява, когато слънцето е високо в небето (на повече от 58° над хоризонта) и светлината минава през транспарантните перести облаци, формирани от шестоъгълни ледени кристали. Слънчевата светлина минава през отвесната страна на кристалите, пречупва се (като през призма) и се разделя на разнообразни забележими цветове. Когато кристалите са под най-благоприятен ъгъл (паралелно на земята), резултатът е изумителен набор цветове, напомнящи на дъга.  Това е най-редкият атмосферен феномен на Земята.

Източник: oddee.com

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР