Кападокия е турската земя на млякото и меда – магическо

...
Кападокия е турската земя на млякото и меда – магическо
Коментари Харесай

Кападокия

Кападокия е турската земя на млякото и меда – магическо място, където плодове и зеленчуци порастват в обилие. Приказната земя е осеяна с минарета и къщи изсечени в скалите посред спиращите дъха пейзажи. Най-голямата част от античното място в този момент е част от турската провинция Невсехир в центъра на Анатолия, само че има буйна история.

 

Летенето с балони е доста известно в Кападокия, тъй като е най-хубавият метод да се види невероятния пейзаж. Повече от 45 балона разкарват стотици туристи всеки ден – бизнес почнал преди 20 години.

Уникалният релеф на Кападокия е образуван от вулканични изригвания. Вулканичната канара е оформяна от ветровете и река Кизилирмарк в продължение на хиляди години.

Острите скали, наричани още еолови стълбове или земни пирамиди, са високи и остри скални шипове, които се откриват на горещи и сухи места. Основата им е формирана от мека, седиментна канара, а върхът от по-твърда канара, която ерозира по-бавно.

Удивително е по какъв начин архитектурата е интегрирана хармонично в пейзажа.

Най-ранните записи за Кападокия идват от текстове на двама персийски крале от 6-ти век преди новата епоха.

Персийците владели Кападокия  до 4-ти век пр.н.е. след което Александър Велики се опитал да я завладее, а след него Римляните и Арменците. По-късно станала част от Византийската империя, до момента в който до 12-ти век последователно не попаднала под турска власт.

 

Подземните градове на Кападокия са употребявани като укрития за ранните християни преди християнството да бъде признато. Първоначално са били дом на първите хора от праисторически времено, а християнските заселници ги доразвиват и вършат комплицирани мрежи от тунели и  пещери, които имали даже вентилация и водни кладенци. В тях живеели, работели и се молели. Най-големият под земята комплекс е този в Деринку – има осем етажа и се намира на 85 метра подземен.

Гледката, която ви кара да мечтаете, естествената архитектура, летенето с балон и обширният вулканичен пейзаж, несъмнено си костват да посетите Кападокия.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР