Уникални с хилядите животински и растителни видове, които се срещат

...
Уникални с хилядите животински и растителни видове, които се срещат
Коментари Харесай

Най-дълбоките езера

Уникални с хилядите скотски и растителни типове, които се срещат единствено в тях, тези езера описват чудни митове и истории, а в мрачните им дълбини се крият какви ли не секрети. Някои са били дом на антични цивилизации, други пък са открити напълно неотдавна, това са десетте най-дълбоки езера в света.

10. Матано

Езерото е с тектоничен генезис и се намира в Южен Сулаеси в Индонезия. Мотано е значим източник на питейна вода в региона и е най-дълбокото езеро в страната с дълбочина 590м. В него се влива река Патея и се отича през водопад в езеро Махалона.

Езеро Матана е известно с извънредно чистата си вода и многото ендемични типове риби, които са произлезли от един общ тип.

9.Кратер

С бурно вулканично минало, националния парк на езерото кратер е място с неизмерима хубост. Скали високи по 60 метра, два дребни острова и извънредно синя и чиста вода, вършат тази „ лаборатория навън ” идеалното място за фотографите.

Това е най-дълбокото езеро в Съединени американски щати с оптималната дълбочина от 594м. Също по този начин е и едно от най-чистите в Северна Америка, с помощта на топящия се сняг.

Езерото е основано преди 7700 години, когато връх Мазама (3600м) се срутва и провокира голямо изригване. Легендата обаче е още по-интересна. Индианското племе Кламат разказват  за гневна война сред Лао, богът на подземното царство, който живеел на връх Мазама и Скел – богът на горния свят.

Лао се влюбил в Лоха, дъщерата на шамана на племето Кламат, само че бил отхвърлен  и тогава решил да накаже хората с проклятието на огъня. Скел се притекъл на помощ и след дълга борба съумял да победи Лао, който затворил надълбоко в подземния свят и стоварил Мазама от горната страна му. Искал да царува мир и по тази причина решил да сложи от горната страна красивото езеро.

8.Робско езеро

Площта му е 17 700кв километра, среща се в северозападните територии на Канада и е надълбоко 614 метра – най-дълбокото езеро в Северна Америка. Заради ниските температури 8 месеца в годината езерото е най-малко частично заледено, а през зимата ледът става толкоз пълен, че камиони могат да минават по него.

Много хора споделят, че са виждали голямо незнайно творение в робското езеро, само че до в този момент няма доказателства за съществуването му. Някои описват за огромна перка във водата, постоянно бъркана със канара, след което се скривала във водата.

7.Исик-кул

В северните планини Тиан Шан в република Казахстан, Исик-кул е соленоводно езеро, което се допуска, че е античен град  от преди 2500 години. Средната дълбочина на водата е 300 метра, а най-дълбоката точка 668 метра.

Според легендата в пред ислямските времена, цар Озунес имал магарешки уши. Успявал да крие тайната си като убивал всичите си бръснари, само че един път един съумял да избяга и разкрил тайната му, след което водата се надигнала и наводнила царството.

Интересно е какъв брой истина има в тази история, туй като археологическите находки демонстрират съществуването на напреднала антична цивилизация навръх това място.

6.Малави

То е най-южното езеро в Източноафриканската котловина и се намира сред Малави, Мозамбик и Танзания. Най-дълбоката му точка е 705 метра, което го прави второто най-дълбоко езеро в Африка и с помощта на тропическите си води събира повече типове риби от всяко друго езеро на Земята.

Учените са изследвали проби от почвата в езеро Малави, които са разкрили, че преди 100 000 години равнището на водата е било с 600 метра по-ниско. Това значи, че земята към езерото е била пустиня. Според някои това може би е повода за изселването на хората от Африка към други елементи на света.

5.Сан Мартин

Езерото се назовава О’Хигинс в Чили и Сан Мартин в Аржентина. Намира се в Патагония, сред района Ейсен и провинцията Санта Круз. То е най-дълбокото езеро в Америка с дълбочина от 835 метра.

Езерото е кръстена на героите Хосе де Сан Мартин от Аржентина и Бернардо О’Хигинс от Чили, които са се били дружно за свободата на Чили.

4.Восток

От 140-те ледникови езера на Земята, Восток е най-голямото и най-дълбокото (900м). Намира се под станция Восток в Русия на 4 километра под повърхността на ледената завивка в централна Антарктика и е може би най-добре непокътнатото и прикрито езеро. Британски и съветски учени са го разкрили през 1996г.

Средната температура на водата е -3 градуса и повода водата да не замръзва е огромния напън от леда над него.

Учените са разкрили и, че вътрешността на леда може би е на 420 000 години, което значи, че езерото е покрито преди повече от 500 000 години, а водата в него от преди милион години.

3.Каспийско море

Между южните елементи на Руската федерация и северен Иран лежи най-голямото безотточно езеро в света. Соленоводно езеро, което е затворено заради разбъркването на континенталните плочи преди 5.5 милиона години. Древното езеро, излишък от океана Тетис (също като Черно море и Средиземно море) е третото най-дълбоко езеро в света с дълбочина 1000 метра.

Фауната в басейна е извънредно богата: доста есетри (от тях получавате известния хайвер), каспийски тюлени и риби, които се срещат единствено там (каспийска бяла риба), каспийски шарани, каспийски чайки и доста редки типове сьомга, които се откриват единствено в този регион.

Каспийско море е богато и на енергийни запаси като петрол и газ, които се извличат още от 10-ти век. В днешни дни, нефтът в Каспийско море се прави оценка на 12 трилиона $.

2. Танганайка

Разделено сред Бурунди, демократична република Конго, Танзания и Замбия, Танганайка е най-дълбокото сладководно езеро в Африка и второ в света с дълбочина от 1470м. Езерото е намерено инцидентно през 1858г. от английските откриватели Ричард Бъртън и Джон Спек до момента в който търсели от кое място извира река Нил.

Скоро National Geographic разгласява публикация за нечовечен палач по крайбрежията на езерото. Това е крокодилът Густав, който е дълъг 6 метра и тежи 900кг., който е виновен за гибелта на стотици хора.

1. Байкал

Наричано още „ синьото око на Сибир ”, езерото Байкал се намира в Южен Сибир, покрай руско-монголската граница. Известно е като най-дълбокото езеро в света с дълбочина 1636м. и събира повече вода в сравнение с всички огромни езера събрани дружно.

Езерото Байкал е голяма екосистема, в която живеят повече от 1700 типа растения и животни; две трети от тях могат да бъдат открити единствено там. Изцяло е заобиколено от стръмни планини и гъсти гори. Възрастта му е изчислена на 25-30 милиона години, което го прави едно от най-старите езера в геологичната история.

Източник: environmentalgraffiti.com

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР