В много райони в Източна България се наблюдава сравнително висок

...
В много райони в Източна България се наблюдава сравнително висок
Коментари Харесай

Открои се разделение Западна - Източна България по образование и грамотност

В доста региони в Източна България се следи относително висок дял на популацията с главно обучение (над 20%), което се отразява отрицателно и на заетостта, и на възнагражденията

Ако се фокусираме върху образованието на възрастовата група 25-64 година, която е в дейна възраст на пазара на труда, районната карта демонстрира огромни разлики в страната, като се откроява разделяне изток-запад. Това написа в разбор на Института за пазарна стопанска система. 

В доста региони в Източна България се следи относително висок дял на популацията с главно обучение (над 20%), което се отразява отрицателно и на заетостта, и на възнагражденията. В тези региони има и по-висок дял на хората без обучение и надлежно на необразованите – в някои случаи необразованите доближават 5-10% от популацията на възраст 25-64 година Видимите клъстери са няколко – в районите към Сливен и Ямбол, огромни елементи от Североизтока, само че и компактни групи общини край Стара Загора. Не е инцидентно и че това са същите общини, където виждаме и най-сериозните провали на междинното обучение – както от позиция на извънредно слабите резултати на външните оценения и матурите, по този начин и проблемите с ранното отпадане от учебно заведение, проучват от ИПИ.

Като цяло данните демонстрират, че малко над половината от популацията на възраст от 25 до 64 година е със приблизително обучение – 51,3%, а други 11,5% са с главно обучение.

Детайлната разбивка на данните от Националния статистически институт разкрива непрекъснат тренд на повишаване на каузи на висшистите през поколенията. Ако за хората над 65 години този дял е 21,8%, то той последователно се усилва до 25,6% за възрастовата група на 55-64 година, 30,8% за групата на 45-54 година, 38,5% за групата на 35-44 година и 41,6% за групата на 25-34 годишните. Тези данни демонстрират, че към този момент стабилно над 40% от младежите в страната приключват висше обучение.

В столицата делът на висшистите в групата 25-64 години доближава 54,3% – т.е. много над половината от трудоспособното население е с висше обучение. Над 40% са висшистите в тази възрастова група в общините Варна (49,2%), Велико Търново (45,2%), Пловдив (45,1%), Благоевград (42,1%) и Бургас (41,9%). В страната има 26 дребни общини, в които делът на висшистите в групата на 25-64-годишните е под 10%.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР