Според ново изследване на учените от университета на Ватерло изменчивостта

...
Според ново изследване на учените от университета на Ватерло изменчивостта
Коментари Харесай

Мъдростта е резултат на съвместно функциониране на сърцето и ума

Според ново проучване на учените от университета на Ватерло изменчивостта на пулса може да въздейства на мъдростта на индивида, написа Sciencebulletin.org.

Изследването демонстрира, че смяната на сърдечния темп и мислителният развой работят дружно, давайки опция на индивида по-разумно да изясни комплицирани обществени проблеми. Работата на проф. Игор Гросман от университета на Ватерло и сътрудниците му от Австралийския католически университет е оповестена в изданието Frontiers in Behavioral Neuroscience .

Изследването открива нови хоризонти в проучването на феномена мъдрост с помощта на идентифицирането на условия, при които психофизиологията въздейства на съжденията.

„ Нашето проучване демонстрира, че способността за рационално изграждане на разумни заключения не се явява изключителна функционалност на мозъка и когнитивните качества – споделя проф. Гросман. – Открихме, че хората, отличаващи се с огромна колебливост на сърдечния темп и способни да мислят за обществени проблеми от позиция на непряк наблюдаващ, показват огромна податливост към рационална обосновка. “

Философи и учени все по-често стигат до консенсус, че мъдростта в съжденията включва дарба да се оценят рамките на личните знания, да се схващат разнообразни витални аспекти и тяхната неопределеност във времето, да се признава непознатата позиция и да се открива опция за сдобряване на противоположни възгледи.

Новото проучване за първи път демонстрира, че физиологията на сърцето, а точно променливостта на честотата на сърдечните съкращения в изискванията на ниска физическа интензивност, е обвързвана с образуването на по-непредубедени и мъдри оценки.

Сърдечният темп кардинално непрекъснато се мени, даже в постоянни условия, когато да вземем за пример човек е седнал. Колебанията на сърдечните съкращения са изменение на времевия период сред ударите на сърцето, което е обвързвано с контрола на нервната система върху действието на органите.

Учените са разкрили, че хората с  по-променлив пулс са по-склонни към по-безпристрастни и премерени съждения по обществени въпроси, когато трябвало да проучват обществен проблем от позиция на странично лице. Но когато участниците в проучването трябвало да разискват казуса от първо лице, не се откривала никаква връзка сред сърдечния темп и мъдростта.

  • Защо да сте „ прекомерно умни “ може да е нездравословно за вас

„ Вече знаехме, че хората с изменчиво сърцетуптене демонстрират превъзходна продуктивност на такива мозъчни функционалности като работната памет – споделя проф. Гросман. – И въпреки всичко това не значи наложително, че тези хора са по-мъдри – в действителност някои употребяват своите когнитивни привички, вземайки недомислени решения.

За да канализират когнитивните качества към по-премерени оценки, хората с по-голяма вариабилност на сърдечния темп преди всичко би трябвало да преодолеят егоизма в своите съждения. “

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР