Смъртта на кралица Елизабет Втора на 8 септември 2022 г.

...
Смъртта на кралица Елизабет Втора на 8 септември 2022 г.
Коментари Харесай

Една година крал Чарлз на престола - какво се промени и какво си остана същото

Смъртта на кралица Елизабет Втора на 8 септември 2022 година постави завършек на най-дълго траялата глава в историята на английската монархия - над 70 години. А неин правоприемник на трона стана синът ѝ Чарлз - най-дълго чакалият да стане крал. И до момента в който някои подходиха с съмнение и желаеха незабавно да отстъпи мястото си на по-големия си наследник Уилям, други одобриха новото начало с вяра за смяна към по-добро.
 Войната на мармаладите 2 - какво създава фермата на крал Чарлз
Войната на мармаладите 2 - какво създава фермата на крал Чарлз

Highgrove Garden ще продава продукцията си на цветно ревю

6 май 2023 година, Уестминстърското абатство. Новите крал и кралица публично получават властта в свои ръце. Монархът се заклева пред Бог да служи правилно на короната. Но ориста очевидно има други проекти за него и единствено няколко месеца по-късно е заставен да се отдръпна краткотрайно от отговорностите си, създавайки същински казус в кралската история.

А в този момент, тъкмо година след тържествената коронация, връщаме лентата обратно през последните 12 месеца, с цел да забележим какво се е трансформирало и какво си е останало същото в двореца, откогато крал Чарлз е отпред. Една в действителност бурна година, която никой не е очаквал да се стече по този метод - следващото доказателство, че даже и с корона на глава, човек остава смъртен и зависим на някои по-висши сили и правила.
 Снимка 653090

Какво се промени

Всъщност смяната стартира още преди гибелта на Елизабет Втора. В последните си години тя изцяло разбираемо нямаше физическата опция и сили да извършва всички отговорности от натоварената си стратегия и делегира част от тях на сина си Чарлз, а друга - на принц Уилям и. И тогава се заприказва за развой на рационализация на монархията, на нейното подмладяване и разкъсване с всички тези архаични правила и протоколи, които често изглеждат неуместно и карат хората да нямат доверие в институцията, да я усещат прекомерно далечна.

А новият крал на Англия си сложи за цел членовете на кралското семейство да бъдат максимално покрай жителите, да беседват с тях, да споделят за проблемите, да спомагат за тяхното решение. И постоянно виждаме самия него и брачната половинка му в много непринудени обстановки, в които се държи надалеч не по протокол, само че усмивката му съумява да накара тези, които до неотдавна не са го харесвали, да го дефинират най-малко като приветлив.

За да подкрепи този развой, крал Чарлз даде обещание и съществено да ореже разточителните разноски на двореца и настоящите членове на кралското семейство. И незабавно се зае с осъществяването на тази задача. Поиска наем за имението Frogmore Cottage от сина си принц Хари, закани се да остави брат си принц Андрю без дома му, тъй като му бяха отнети и купите, и привилегиите. А докладите демонстрираха по-ниски цифри, което няма по какъв начин да не се хареса на английските данъкоплатци.
 Снимка 653091

Поде и начинания като инсталирането на слънчеви панели в замъка Сандрингам, с което да отбрани и хастари с дейности своите дела, свързани с опазването на околната среда. И сме сигурни, че още сходни промени се задават, единствено да има време за осъществяването им.

За страдание, в последните месеци крал Чарлз бе зает най-вече с най-важната задача за всеки човек - да се грижи за здравето си, с цел да може просто да продължи да бъде - в името на околните, на фамилията си, а в неговия случай - и на монархията. На 5 февруари новината, че е болен от рак, обиколи света за броени минути. 

Признанието, че е диагностициран с онокологично забоялване на простатата на 75-годишна възраст освен беше неприятна изненада, само че и решение, което може да се сметне за казус в английската монархия. Напук на правилото " Никога не се оплаквай, в никакъв случай не се обяснявай ", което майка му стриктно спазваше повече от седем десетилетия на престола, Чарлз избра да се принизи до смъртен и да развенчае митичния облик за кралските особи със синя кръв.
 Снимка 652262

Да, и те се разболяват от рак, както от ден на ден хора от света. Да, и те могат да умрат от тази болест, в случай че не е открита в точния момент. И това самопризнание се трансформира в преломен миг в живота на монарха - той към този момент е по-близо до хората от всеки път. И той има своите паники, които желае да показа, с цел да вдъхне кураж. Но в същия миг и той самият се нуждае от поддръжка, тъй като няма някой, който не би се изплашил от подобна диагноза.

И от една от най-противоречивите фигури в кралския двор поради всичко, случило се към принцеса Даяна и Камила Паркър, крал Чарлз се трансформира в любим на мнозина. И всички се молеха за неговото възвръща и за това " Бог да пази краля ". И неслучайно той избра католическия Великден, с цел да се върне измежду обществеността. Все по този начин ухилен и положителен. И хората все по-често се обръщат към него и по малко име и това наистина го радва.
 Снимка 659354

Какво си остана същото

Докато монархът съумя да излъска имиджа си, въпреки и вероятно не по метода, по който му се е желало, английското кралско семейство продължава да бъде в епицентъра на разнообразни кавги и като че ли и той е безпомощен пред това. А неравностойния съперник не престават все така да са таблоидите и обществените мрежи.

Най-ясно видяхме до какво могат да доведат конспиративните теории покрай изгубването на Кейт Мидълтън, която по-късно също се оказа болна от рак. Нагледахме се и се наслушахме на какви ли не догатки - кое от кое по-страшни, а мълчанието на двореца единствено подклаждаше огъня.

След като стана ясна повода за отсъствието на принцесата на Уелс, последва абсурдът с фотошопираната ѝ фотография. И в сходни обстановки няма по какъв начин да не се запитаме по кое време кралският двор ще се научи по какъв начин да си икономисва сходни кавги и дали в тях въпреки всичко няма доза целеустременост и предпочитание постоянно да са най-коментираното кралско семейство в света. Във всички случаи крал Чарлз е добре да предприеме ограничения в тази посока.
 Кейт Мидълтън - спокойна и щастлива след решението на крал Чарлз
Кейт Мидълтън - спокойна и щастлива след решението на крал Чарлз

Сега възобновяване върви още по-добре

Дали ще го направи и във връзка с по-малкия си наследник и неговата брачна половинка, все по този начин остава мистерия. Дори гибелта на Елизабет Втора, даже заболяването на новия монарх не съумяха да накарат Хари и Меган да се помирят с кралските им родственици. Техните неприятни самопризнания не стопират, мълчанието на двореца си е все същото, а пропастта посред им - все по-голяма. 
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР