Случвало ли ви се е някога да се намирате на

...
Случвало ли ви се е някога да се намирате на
Коментари Харесай

В мъртвата хватка на будните кошмари

Случвало ли ви се е в миналото да се намирате на границата сред нескрито и насън, само че без опция да мръднете?

Ако да, то попадате измежду „ щастливците “, изпитали върху себе си – едно от най-неприятните разстройства, свързани със съня. Възможно е да са ви познати и други негови странични резултати.

Най-силно от сънна парализа страдат болните от нарколепсия, само че тя се среща от време на време и при безусловно здрави хора. От нея се раждат голям брой национални митове за таласъми и демони, сядащи върху гърдите и не позволяващи да дишаме.

Ето няколко обстоятелството за това плашещо положение.

Сънната парализа се назовава по този начин не поради „ красивата думичка “ – по време на нейното настъпване човек остава в схващане, само че не е кадърен да се движи. Организмът в същото време обитава във етапа на бързия сън и блокира всевъзможни дейности на тялото. Това може да продължи от няколко секунди до няколко минути.

Да се усещаш като труп, е един от най-разпространените кошмари по време на сънна парализа. Хората са в разсъдъка си, само че затворени в безусловно мъртво тяло и преливащата в съзнанието суматоха по никакъв метод не му оказва помощ да се пробуди.

Според последни проучвания съществуват два съществени типа сънна парализа – изолирана сънна парализа и възвратна сънна парализа. Първата „ навестява “ хората безусловно няколко пъти за цялостен живот, а втората е по-редовна и поражда от време на време по един път на месец.

Възвратната сънна парализа освен изтезава хората на непрекъсната основа, само че и е много по-интензивна. Усещанията от нея могат да не престават повече от 10 минути, съпровождани от резултата на „ овакантяване на тялото “.

Тайнствените същности, явяващи се при сънната парализа, са извънредно известно събитие. Халюцинацията може да бъде толкоз ясна, че да засегне всички сетивни органи, а освен зрението или слуха.

Първият закрепен случай на сънна парализа е разказан в персийски медицински текстове към Х век. Първият публично следен припадък е видял холандски доктор през 1664 година, убедил пациентката, че просто е сънувала призрачен сън.

Халюцинациите по време на сънна парализа постоянно се пробват да причинят щета на наблюдаващия ги човек, преди всичко свързани със задушаване. На тази основа скептиците считат, че мнозина мистични и религиозни феномени в действителност са били частни прояви на сънната парализа.

Серията от картини „ Нощни кошмари “ на художника Хенри Фюсли се счита за въодушевена таман от сънна парализа. Демонът, седящ на гърдите на спящата жена, е едно от най-характерните ѝ проявления.

Националната здравна библиотека на Съединени американски щати през 2005 година е провела профилирано проучване на сънната парализа, при което било открито, че към нея се отнасят голям брой случаи, когато хората са се считали за жертви на отвличане от извънземни и са се будили в „ странна стая “.

Освен плашещите халюцинации и резултата на задушаване по време на сънната парализа постоянно се демонстрира необикновена полова възбуденост. Учените в средата на предишния век са считали, че до сънна парализа води потиснатото либидо, само че по-късно се отказали от тази доктрина.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР