Съкровища и несметни църковни богатства търсят иманяри около разрушен храм

...
Съкровища и несметни църковни богатства търсят иманяри около разрушен храм
Коментари Харесай

Златно калугерско имане се показва на Гергьовден

Съкровища и несметни църковни благосъстояния търсят иманяри към опустошен храм в нощта преди Гергьовден.

Тайнственото място се намира в региона на софийското село Осиковица в подножието на връх Острома. Смята се, че в региона са заровени жълтици, избавени от калугер, който преди време е преследван от турци.

" Носят се такива митове в региона. Казват, че в нощта против Гергьовден съкровищата, заровени в земята, стартират да играят и се откриват по-лесно ", споделя пред " България Днес " кметът на село Осиковица Вилма Илиева.

В архивите могат да бъдат открити мемоари, съгласно които турци нахлули в манастира и заварили двама калугери. Хванали по-стария – Давид, и почнали да го бият и изтезават с нажежена верига да даде жълтиците, които имали. През това време младият калугер Иван прибрал парите в котле и с кон побегнал по пътя. Турците го видели, настигнали и съсекли. Преди това хитрият юноша обаче хвърлил котлето и убийците не съумели да го открият, колкото и да го търсели. След година-две локална глухоняма госпожица разкрила съкровището в региона на към този момент разрушената черква и го заровила. След това момата на име Цока се разболяла от чума и умряла, без да покаже на никого къде е заровила полезностите.

" През годините са минавали много иманяри да търсят заровените пари. Правят го в избрани дни, за които се има вяра, че има по-голяма възможност да се откри имане. Най-вече на Гергьовден и Еньовден. Досега никой не се е похвалил, че е намерил нещо ", добавя кметицата.

Свещената обител датира от времето на Второто българско царство. На мястото е имало античен манастир, като от него е оживяла единствено една постройка, от която към днешна дата са останали единствено руини. Храмът е построен върху основите на светилище от трако-римския интервал. Прелюбопитен факт е, че обителта не е потърпевша по време на османското настъпление и е траяла да действа чак до края на ХVIII в. Легендите, излъчени от уста на уста, носят мълвата, че мястото е особено и има доста мощна сила към него.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР