Психолози от Харвард откриха неочаквана позитивна роля на църквата в

...
Психолози от Харвард откриха неочаквана позитивна роля на църквата в
Коментари Харесай

Църковните служби удължават живота на жените?


Психолози от Харвард откриха непредвидена положителна роля на църквата в живота на обществото – става известно, че постоянното посещаване на църковни служби намалява вероятността от преждевременна гибел измежду дамите с 30% и удължава живота им с 5 месеца, излиза наяве от публикация, оповестена в изданието JAMA Internal Medicine.

„ Получените от нас резултати приказват, че визитата на служби дава на хората освен това от самостоятелна нематериалност. Тяхното положително въздействие явно включва увеличена поддръжка от близките, намаляване на равнището на пушене и меланхолия, а също по-оптимистичен взор на живота “, споделя Тайлър Вандеруийли (Tyler VanderWeele) от Харвардския университет (САЩ).

Вандеруийли и сътрудниците му стигнали до този евентуално спорен извод, като следили физическото и психическото здраве на повече от 70 000 дами, участващи в план по мониторинг на здравето измежду медицинските сестри (NHS), извършен сред 1992 и 2012 година.

В рамките на това допитване дамите разказвали освен за своето хранене, метод на живот и нездравословни привички, само че и дали вярвали в Бога и дали посещавали църковни служби.

Както споделя Вандеруийли, в последните две десетилетия били оповестени няколко гръмки проучвания, чиито създатели твърдели, че вярата в Бога пособия на хората да претърпяват по-добре интервенции или да преодоляват други проблеми със здравето. Подобни проучвания нормално срещали доста рецензия, която сочела дребните размери на извадката, както и изказвания, че църквите нормално се посещават от здрави хора.

Авторите на публикацията решили да се възползват от данните, събрани в границите на NHS, с цел да ревизират дали изводите на предходните проучвания на тази тематика са били правилни или за удостоверение на думите на критиците.

Като изучили орисите на медицинските сестри, учените избрали измежду тях единствено относително здрави дами и отчели всички фактори, способни да повлияят на резултатите от разбора – тяхното икономическо състояние, обучение, генезис и редица други социално-икономически фактори.

Изводите били такива: дамите, които един път седмично посещавали католически меси, служби в православни църкви и протестантски храмове, приблизително умирали с 30% по-рядко от хората, които в никакъв случай не ходели на служби. Също по този начин първите живели приблизително с 5 месеца по-дълго. Освен това те към 27% по-рядко умирали от заболявания на сърцето и с 21% по-рядко – от рак.

Както признават учените, тези заключения може да не са използвани за жителките на цялата планета – участници в проучването били множеството белокожи християнки и принадлежали към категорията от популацията, която най-добре е осведомена за своето здраве.

Критика на публикацията е коментар на Дан Блейзър (Dan Blazer) от университета Дюк в Дърам (САЩ), който не вижда никаква здравна полезност в обявата на такива проучвания в професионалните издания и счита, че сходно изобретение не би трябвало да кара лекарите да поучават своите пациенти да посещават църковни служби за удължение на живота си.

Освен това Блейзър отбелязва, че междинната възраст на участничките в това проучване е 60 години, което може да се отрази на неговите заключения и на това, какъв брой медицински сестри от това потомство са били вярващи и какъв брой в никакъв случай не са посещавали черква.

Като цяло съгласно учения следва да се подхожда извънредно внимателно към изводите от сходни проучвания, като се регистрира лимитираната употреба на техните резултати.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР