През първото тримесечие на годината в област Бургас е започнало

...
През първото тримесечие на годината в област Бургас е започнало
Коментари Харесай

Строежът на жилища в Бургас нарасна със 133%

През първото тримесечие на годината в област Бургас е почнало строителството на 1470 жилища и еднофамилни къщи

Строителството на нови жилища се усилва в редица области на страната. Това се дължи на огромното търсене на жилища и къщи в доста огромни и по-малки обитаеми места, а строителните бизнесмени с изгражданите от тях здания се пробват да удовлетворят желанията на клиентите, написа Труд.

През първото тримесечие на годината в област Бургас е почнало строителството на 1470 жилища и еднофамилни къщи, което е растеж със 132,6% на годишна база, демонстрират данни на Националния статистически институт. За същия интервал на предходната година започнатите нови жилища в региона са 632. Голям е растежът на строителството и в област Варна. Само в границите на едно тримесечие е почнало строителството на 1910 жилища, което е със 104,5% повече по отношение на същия интервал на предходната година, когато в региона е почнало построяването на 934 къщи и жилища.

През първото тримесечие на годината област Бургас остава на трето място по стартирано ново жилищно строителство. На първо място за пето следващо тримесечие е София-столица със стартирани 2506 къщи и жилища, откакто в края на 2022 година първото място беше за Варна. Ръстът на започнатото строителство на жилища в столицата е с 22,3% по отношение на предходното тримесечие. На второ място по почнало ново строителство е област Варна. На трето място е Бургас, а четвърто е за Пловдив със стартирани 1152 жилища през тримесечието.

Общо за цялата страна през тримесечието е почнал градежът на 1389 жилищни здания с 9089 жилища в тях и с 957,6 хиляди кв.м обща застроена повърхност, на 6 административни сгради/офиси с близо 4 хиляди кв.м разгъната застроена повърхност (РЗП) и на 550 други здания с 362 хиляди кв.м РЗП.

В съпоставяне със същия интервал на предходната година започнатите нови жилищни здания нарастват с 9,2%, жилищата в тях - с 37,8%, а общата им застроена повърхност - с 23%.

В редица области на страната има значителен растеж на започнатото строителство. Например в област Стара Загора започнатите през тримесечието нови къщи и жилища са 466, което е с близо 76% повече по отношение на същия интервал на предходната година, когато започнатите жилища са 265. Стара Загора се изкачва до петото място в страната по сбор на започнатите жилища.

Нови жилища построяват освен в най-големите градове на страната. Най-голям растеж за тримесечието е регистриран в област Търговище, където е почнал градежът на 63 къщи и жилища. Това е нарастване от 21 пъти по отношение на същия интервал на предходната година, когато са стартирани единствено 3 жилища.

Много огромен е и растежът на строителството в област Кърджали – с 620%, където е почнало построяването на 317 нови къщи и жилища, при единствено 44 година по-рано. Много съществено нарастване на изгражданите жилища е записано и в област Разград. През тримесечието започнатите жилища са 14, което е нарастване с 367% на годишна база. В област Русе е почнало строителството на 195 жилища, което е растеж с 225% по отношение на същия интервал на предходната година. Добре е да бъдат маркирани и Сливен (ръст с 217% и 57 стартирани жилища), Хасково (ръст с 83%), Кюстендил (+75%) и Пловдив (+62%). Активно е и строителството в София-област. Много хора желаят къща край София и по тази причина в региона има ново строителство. През тримесечието в София-област е почнало построяването на 95 къщи.

Строителство на максимален брой нови здания е почнало в областите: Пловдив - 255 жилищни, 3 административни и 102 други сгради; София (столица) - 229 жилищни и 21 други сгради; Варна - 174 жилищни и 19 други сгради; Стара Загора - 76 жилищни и 94 други здания.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР