Посрещането на Великден в манастир е едно уникално преживяване. Усещането

...
Посрещането на Великден в манастир е едно уникално преживяване. Усещането
Коментари Харесай

Великден в манастир – 6 идеи къде да го посрещнем

Посрещането на Великден в манастир е едно неповторимо прекарване. Усещането да посрещнеш деня на Възкресение освен отвън града, само че и на някое свещено място, е неописуемо.

В огромните манастири в България е още по-вълнуващо, стига да харесвате тържествеността и ритуалността на религиозните обреди, които там се точат от през цялата Велика седмица, та чак до Възкресение.

Ето няколко хрумвания за посрещане на Великден в манастир в България:

1.Бачковски манастир

 Великден в манастир Великден в манастир – 6 хрумвания къде да го посрещнем фотография: pinterest

Един от най-старите манастири на Балканите се намира близо до Асеновград. Бачковският манастир „ Успение Богородично “ е учреден в далечната 1083 година За дългите години на съществуването си е построил впечатляваща история, показана в неговите музейни експозиции.

Удържал е на неподходящите условия през вековете на османско иго и даже е запазил престижа си на нравствен и образован център. Днес манастирският комплекс включва църквата „ Успение на Пресвета Богородица “, храмовете „ Св. Архангели “ и „ Св. Никола “, както и килийната черква „ Вси Светии “.

Една от огромните полезности на обителта са нейните фрески, огромна част от които са дело на фамозния български живописец Захарий Зограф. По Великден в комплекса се стичат голям брой хора, значително от които идват тук поради най-голямата негова реликва – иконата на Св. Богородица. Вярва се, че по това време нейната чудотворна мощ е най-голяма.

Именно посрещането на Великден в манастир, като този е едно неописуемо преживяване.

2.Рилския манастир

 Великден в манастир Великден в манастир – 6 хрумвания къде да го посрещнем

е един от знаците на България. Основан през 10 век от монаха Иван Рилски, през днешния ден той притегля гости от целия свят с неповторимата си архитектура и чудотворна мощ. Намира се в сърцето на Рила планина, на 20км от град Рила. До него се стига по асфалтиран път.Рилският манастир ще ви очарова още от прага си. Многобройните фрески, украсяващи фасадата му, ще накарат сърцето ви да забие мощно от горделивост и удивление. Гледката на цялата тази хубост на фона на величествената планина е неописуема.

След гибелта на Йоан Рилски, негови почитатели вземат решение да построят манастир в покрай мястото, на което монахът е живял последните години от живота си. Те избират настоящето място заради две аргументи – било е доста по-защитено и върху терена е имало издигната постница.

Така, в интервала от 927 до 941 година Рилският манастир е издигнат и приключен. Първоначално обителта била дребна и много скромна, само че по-късно, през XIV век локалният феодал протосеваст Хрельо Драговол трансформира напълно образа ѝ.

Тъй като времената към този момент били несигурни, Хрельо трансформира манастира в добре укрепен манастирски комплекс, който да може да устои на набези.

По времето на протосеваст Хрельо са издигнати отшелнически жилищни постройки, дребен едноапсиден храм и отбранителна кула. От всички издигнати по това време здания, през днешния ден е непокътната само Хрельовата кула.

Още от самото си основаване, манастирът се радвал на поддръжката и на всички български царе, управлявали страната до рухването ѝ под Османско робство. Сред най-големите настойници и донори на Рилския манастир са Иван Александър и Иван Шишман, като от времето на втория има непокътнат дарителски документ от 1378 година, в който царя подарява доста земи на манастирската обител.

Цялата тази поддръжка оказва помощ на манастира да се трансформира в най-важния нравствен и културен център в страната.

 Великден в манастир Великден в манастир – 6 хрумвания къде да го посрещнем

Хиляди хора всяка година се стичат да посрещнат Великден тук. Посрещането на Великден в манастир, като този е извънредно.

3.Троянски манастир

 Великден в манастир Великден в манастир – 6 хрумвания къде да го посрещнем фотография: pinterest

е един от най-големите духовни центрове в България, където хиляди поклонници минават всяка година. Намира се в красивия планински регион край село Орешак, покрай град Троян. Светата обител впечатлява с изящната си възрожденска архитектура и прелестната природа, която я заобикаля. Основаването му надалеч обратно във времето е директно обвързвана с чудотворната икона, която и до през днешния ден лекува болките на вярващите – “Пресветая Богородица Троеручица ”.

Към невероятни изработки в манастира би трябвало наложително да отнесем позлатения иконостас на основната черква, който е дело на Никола Матеев. Заедно се отличава изкусната работа тревненската художествена школа, на която принадлежи най-старата дърворезба в комплекса – иконостаса на скита “Св. Никола ”, както и този на другия скит – “Св. Йоан Предтеча ”.

Значителен архитектурен монумент, издигнат при започване на 1866 година от занаятчия Иван от с. Млечево, е неповторимата пететажна кула. В нея на първия етаж е ситуирано съдохранилище. На идващия се намира параклисът “Св. св. Кирил и Методий ”. Нагоре следват пространства за живеене, а на върха е звънарницата. През 1898 година горните равнища на кулата са разрушени и остават по този начин близо цялостен век, когато през 1987 година са реставрирани по метода, по който са изглеждали преди време.

 Великден в манастир Великден в манастир – 6 хрумвания къде да го посрещнем фотография: pinterest

Освен главните за градежа майсторски детайли, богатата сбирка има и доста обособени изработки. Голяма част от тях са произведения на приложните изкуства и занаятите. Има доста дърворезбовани предмети, а други се отличават с прелестен обков. Съхранена е сребърна мощехранилница от 19 в., потир от 1773 година, кръстове, книги, ръкописи и още доста други скъпи експонати. Посрещането на Великден в манастир си заслужава в действителност. А това място ще ви плени.

4.Дряновски манастир

 Великден в манастир Великден в манастир – 6 хрумвания къде да го посрещнем фотография: pinterest

е най-известната и посещавана забележителност в община Дряново.Дряновският манастир е учреден в края на 12 началото на 13в., като в началото се е намирал на към 2 км. северно от настоящия комплекс. През 14в. манастирът е бил един от основните средища на исихазма и е давала заслон на голям брой монаси. В края на същия век обителта е разрушена от османците и е обновен на ново място в местността „ Голям Свети Архангел “. И този втори манастир споделил ориста на първия.

За следващ път

е построен в края на 17в. на мястото където се намира и до през днешния ден. По това време са издигнати съборна черква и една по дребна зимна черква „ Успение Богородица„. По това време е функционирало и килийно учебно заведение. В манастира е имало дубликат на Паисиевата история, изработен през 1783- 1793г.

През 40-те години на 19в. по времето на игумена Рафаил почнало обновяването на Дряновския манастир. Били издигнати жилищните постройки, а в 1845г. е приключен и новия храм. след обновата манастирът имал две църкви и 5 корпуса с над 90 килии и стаи за посетители.

 Великден в манастир Великден в манастир – 6 хрумвания къде да го посрещнем фотография: pinterest

Историята на Дряновския манастир е тясно обвързвана с битките на българския народ за национална независимост. В манастирът се намирала една от основните квартири на БЦРК в Търново и в него постоянно са обитавали и Георги Измирлиев.

Имало е скришен склад за храни и оръжия, заради което по време на Априлското въстание отрядът на поп Харитон и Бачо Киро се насочил натам и трансформирал Светата обител в своя цитадела. В продължение на девет дни четниците устоявали против напора на многочислената турска армия и башибозушките орди. След разгрома на протеста манастира е изгорял, само че скоро е възобновен. През 1897г. е повдигнат паметник-костница на починалите въстаници, напомнящ за самоотвержната битка на бунтовниците.

Великден е доста близо, а посрещането на Великден в манастир, като този е много желан избор за мнозина българи.

5.Араповски манастир

 Великден в манастир Великден в манастир – 6 хрумвания къде да го посрещнем фотография: pinterest

Араповският манастир „ Света Неделя “ се намира на 6 километра източно от гр. Асеновград, край с. Златовръх. Селото е носило името „ Арапово “ до 1934 година

Манастирът е издигнат край намиращото се там аязмо. Според възпоменателния надпис над западната врата, храмът е издигнат през 1859 година Първоначално той е бил зависещ на Мулдавския манастир „ Св. Петка “.

Надеждите на асеновградските и пловдивските българи тогава за тази обител са били да даде отпор на по този начин присъщата за епохата гръкомания.

Араповският манастир е единственият, строен във времето на османското господство, без да има по-стари следи от съществуването му.

 Великден в манастир Великден в манастир – 6 хрумвания къде да го посрещнем

Манастирският комплекс съставлява автентичен архитектурен отбор. Изграден е от двуетажни и 3-етажни жилищни и икономически здания, разнообразени с еркери и чардаци, обградени от двор, в който е ситуирана огромна кръстокуполна черква от така наречен „ атонски вид “. В двора се намира превъзходна 3-етажна кула, чието изграждане преданието свързва с работилия по това време в района Ангел Войвода.

Посрещането на Великден в манастир, като този си заслужава.

6.Басарбовски манастир

 Великден в манастир Великден в манастир – 6 хрумвания къде да го посрещнем фотография: pinterest

Басарбовският скален манастир „ Св. Димитрий Басарбовски “ е ситуиран в долината на река Русенски Лом, покрай село Басарбово и на 10 км от град Русе. Скалният манастир води началото си още от Второто българско царство, само че за пръв път името му се загатва в османски данъчен указател от 1431 година За известно време през XIX в. манастирът останал без жители, само че през 1937 година тук се заселва отец Хрисант от Преображенския манастир и дава ново начало на религиозното средище.

Най-известният жител на манастира е роденият през 1685 година в село Басарбово св. Димитрий Басарбовски, който прекарал целия си живот в светата обител. След гибелта си монахът бил заровен в селската черква, само че по време на Руско-турската война от 1768-1774 година мощите му са пренесени в Букурещ в църквата „ Св. с. Константин и Елена “, където се намират и до през днешния ден.

Басарбовският манастир е единственият настоящ скален манастир в България. Пътеката, по която се влиза в манастира, минава през красиво озеленен двор и свършва при бунар, изкопан от св. Димитрий. Местните хора имат вяра, че водата в кладенеца е лековита.

 Великден в манастир Великден в манастир – 6 хрумвания къде да го посрещнем фотография: pinterest

В подножието на скалите на манастира се намират две стаи и пещерата столова, издигнати през 1956 година Оттам по 48 стъпала се стига до скална площадка, където се намира нишата, в която съгласно преданието е спял св. Димитрий. Вдясно от нея е скалната черква с дърворезбован иконостас, направен през 1941 година, а до него се намира огромната икона на светеца, изобразен в цялостен растеж.

По друго каменно стълбище се стига до естествена пещера, в която е заровен духовник Хрисант – индивидът, който възродил манастира и го върнал към живот през 1937 година Пещерата извършва ролята на костница, в която е подредена и музейна експозиция. Храмовият празник се празнува на 26 октомври -Денят на св. Димитър.

Посрещането на Великден в манастир е една добра концепция за всички вярващи. Това е нашият избор от всички прелестни български манастири за тазгодишния Великден.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР