5-те най-дълги реки в България са част от водното богатство

...
5-те най-дълги реки в България са част от водното богатство
Коментари Харесай

Кои са 5-те най-дълги реки в България

5-те най-дълги реки в България са част от водното благосъстояние на страната. Водата е скъпо богатство за живота, без което не можем. На територията на страната има огромен брой реки, коя от коя по-красиви и удивителни! Някои са пълноводни, някои са живописни, някои са златни със своите благосъстояния!

Реките носят живот, носят наслада, те са нещо, без което не можем. Нашият живот е съдбоносен от находищата на вода и хората и в този момент търсят нейната сила и мощ. Знаем, че в природата няма нещо, което да не съдържа в своя състав вода. От позиция на нашето битие, ние подвластен от този възвишен подарък – водата.

Всички знаем поговорката: Капка по капка – вир, вир след вир – язовир. Ето за какво реките са толкоз скъпи и би трябвало да се поставят грижи за тяхното запазване.

В тази публикация ще ви представим кои са най-големите реки в България и ще обърнем внимание на тяхното значение и неописуема хубост.

 infomax-logo-50-15-HW

Ето кои са 5-те най-дълги реки в България:

Дунав

Една от най-големите, красиви и величествени реки, преминаваща през България, е Дунав. Река Дунав има извънредно значимо икономическо значение за страната, заради усилената търговия и мореплаване. Тя е голямо естествено благосъстояние освен за страната, само че и за Европа. Дунав извира от Шварцвалд в Германия, минава през повече от 8 страни и се влива в Черно море. Река Дунав се подрежда на второ място по дължина в Европа след Волга. Реката носи спомен за предишното и е надълбоко обвързвана с нашата история, битка за избавление и борби.

Много огромни и известни градове са ситуирани на крайбрежията на Дунав: Виена, Белград, Будапеща, Братислава. На територията на България, Дунав минава през няколко града като Видин, Лом и Русе. В предишното Дунав е играел значима роля като път за българите, който ги е свързвал с други страни в Европа.

Дължината на реката в километри е 2852, като 471 км са в България. Дунав има над 250 притока, част от които са Драва, Сава, Морава. Река Дунав дава началото на реките Ерма, Огоста, Искър, Осъм и Вит.

 Кои са 5-те най-дълги реки в България? Кои са 5-те най-дълги реки в България? Снимка: pixabay

Бъдещето на тази река е несъмнено и обезпечено от непресекващото придвижване на кораби и реализирането на значими търговски контакти със света. Тя служи освен като източник на хидроенергия, само че е желано място за лов на риба с нейното многообразие от риба и водни животни. През всички места и градове, през които минава, тя основава живописни гледки и запаметяващи се пейзажи на залези и изгреви край водата.

Марица

Река Марица е втората по дължина река в България с дължина 530 км, като 322 км минават на българска територия. Счита се, че тя е най-дългата река, извираща в България. Старото име на Марица е Хебрус, Хебър, Евър и минава в Южна България, като минава през Гърция и Турция. Марица, достигайки град Енос в Турция, се влива в Егейско море.

 Кои са 5-те най-дълги реки в България? Кои са 5-те най-дълги реки в България? Снимка: pinterest

Река Марица води началото си от Рила от Маричини езера, ситуирани сред върховете Манчо, Маришки чал и Близнаците. Река Марица минава през Пловдив, Пазарджик и Стара Загора. В предходни епохи реката е била търговски път сред България и Турция и е била значим фактор за развиването на селското стопанство.

Сто притока са известни на река Марица, като най-големите са Луда Яна, Въча, Арда, Чепинска река, Тунджа и други.

В реката има разнородни водни жители и е уместно място за лов на риба и други действия. Марица е източник на хидроенергия, служи за напояване и по нейното продължение има няколко язовира.

Искър

Най-интересното за река Искър е, че тя минава единствено на територията на България. Това е напълно българска река с дължина 340 км. Река Искър извира от Рила планина и в състава и влизат Черни Искър и Бели Искър.

След като премине през Самоковската долина, изтича в язовир „ Искър “ и оформя Панчаревски пролом. След язовир „ Панчарево “ реката минава през Софийското поле и навлиза в Искърския пролом. Много впечатляващо и красиво място е Искърският пролом, където се разкриват чудни гледки.

В доста елементи на река Искър има издигнати уреди за произвеждане на електрическа енергия и водоснабдяване. Има основани язовири „ Искър “, „ Пасарел “, „ Панчарево “ и други.

 Кои са 5-те най-дълги реки в България? Кои са 5-те най-дълги реки в България? Снимка: pinterest

Реката се подхранва по два метода – снежно поддържане в региона на Рила и дъждовно поддържане в другите елементи. Има част от течението на реката, където подхранването е от карстови подземни води. Така режимът на реката се променя в другите нейни елементи. В интервала август – октомври тя е маловодна. Язовирите, които с по нейното течение управляват вътрешногодишния ход на оттока на реката. През май-юни, когато има огромен валежен най-много, водите се задържат в язовир „ Искър “.

Интересни са имената на Искър в предишното – Ескус и Оксиос. Легенда споделя, че преди доста години местността към Своге била дъно на обстойно езеро. Случило се, че внезапно пресъхнали, откакто обърнали лодката на младия момък риболовец Истър. Оттогава реката и пролома носят неговото име.

Интересни направления за туризъм предлага река Искър. Първо, може да започнете с посещаване на Лакатнишките скали, което потегля от гара Бов. Този маршрут включва посещаване на пещерата Темната дупка, която разкрива прелести в чудновато подземно езеро.

Около реката може да практикувате алпинизъм, лов на риба и да се порадвате на време за отдих. Тук може да видите забавни археологически забележителности – цитадела Урвич, Улпия Ескус, манастир „ Свети Николай Летни “, „ Кокалянски манастир, Черепишки манастир и други.

Струма

Река Струма се подрежда на четвърто място по дължина в България с дължина 290 км на българска територия, с обща дължина 416 км. Тя извира в България от Витоша, наоколо до Черни връх и минава през три огромни области – Перник, Кюстендил и Благоевград, след което се насочва към границата с Гърция и минава през страната. Пътят на река Струма приключва при Струмския залив в Бяло море. Реката в предишното е била доста употребена и е служила за основен търговски път сред България и Гърция. Другото име на реката е Стримон, както се назовава и в този момент в Гърция.

 Кои са 5-те най-дълги реки в България? Снимка: pinterest

В река Струма има богато разнообразия на риба и водни жители – сом, шаран, пъстърва. Тя е идеална дестинация и обичано място за развлечения – плуване, разходка с лодка, лов на риба, а в последно време и известният спорт, поради неповторимия и релеф. Реката обезпечава сила, като по течението ѝ са издигнати няколко язовира.

Районите към река Струма са доста удобни за развъждане на лозя. Наричаме долината на Струма – Царство на лозята. Топлият въздух, удобният климат в този регион, висока температура и топли въздушни течения, са идеална причина за развиване на лозарство.

Най-разпространен и известен вид грозде за този район е необятна мелнишка лоза, който се отглежда от минали времена до през днешния ден.

Тунджа

Река Тунджа е дълга 350 км и е на пето място по дължина на реките в България. Старото име на реката е Тонзос или Тонзус и е ситуирана в Южна България. Река Тунджа е най-големият приток на река Марица. Тя стартира началото си от връх Юрушка камара в Стара планина. Край Калофер реката извива на изток и навлиза в Казанлъшкото поле, уголемява се до 4 км и след това се стеснява.

Река Тунджа минава през градовете Пловдив, Сливен, Хасково, Ямбол, Стара Загора и някои елементи минават през Одрин в Турция.

Река Тунджа е известна с известното обичайно ледено хоро в Калофер, което се играе от локалните поданици в студените води на реката на Богоявление.

Стопанското значение на реката е доста значимо. По продължение на реката има построени над 260 язовира, като най-големите са „ Копринка “ и „ Жребчево “. Те са значими за напояване и контролиране на речния поток. Много дребна част от водата се употребява за електрическа енергия.

 Кои са 5-те най-дълги реки в България? Снимка: pinterest

Още от минали времена долината на река Тунджа е била значим път за превоз и търговия на изток. По долината на реката минават и значими държавни пътища за България:

1 път № 6 Гюешево – София – Сливен – Бургас

2 път № 7 Силистра – Шумен – Ямбол – контролно-пропусквателен пункт „ Лесово “

Значение на реките в България

Историческо значение

Реките са доста значима част от живота и стопанската система на страната. Те са били главен фактор за добра търговия, превоз и обезпечаване на запаси. Река Дунав е най-голямата река в България и тя е била основна част за свързване на страната със страни от Европа. Река Марица е осигурявала връзка с Турция и също има значително значение за превоз и запаси за страната. Река Струма е била главен и значим път за връзка с Гърция.

Значение за околната среда

Реките са част от естественото благосъстояние на България. Те са значими със своето влияние върху околната среда. Най-дългите реки в България са богати на водно растително и животинско многообразие и оказват благотворно въздействие върху природата в страната. Чрез огромно многообразие от животни, те поддържат цели и здрави водни екосистеми. А най-важната роля на реките в България, е че те контролират и оказват помощ против наводненията в местности покрай тях, заради повишаване на водния потенциал.

Заключение

Най-дълги реки в България са освен естествена забележителност, само че играят съществена роля в исторически, географски и естествен проект за страната. Те са съществени водни пътища за връзка на страната с Европа. Река Дунав е преди всичко по дължина и по стопанско значение за обезпечаване на търговия с другите страни. Реките са желано място за, плаж, разходка с лодка, туризъм и лов на риба.

5-те най-дълги реки в България са значима част от характерността на страната и емблема на нейната икономическа и културна еднаквост

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР