На екскурзия за уикенд разходка в България може да посетите

...
На екскурзия за уикенд разходка в България може да посетите
Коментари Харесай

10 идеи за уикенд разходка в България

На екскурзия за уикенд разходка в България може да посетите доста естествени и туристически забележителности. Нашата татковина е осеяна с безчет прелести, разказани в стиховете на българските поети. България е земя, изпъстрена с планини и реки, живописни пейзажи, слънчеви плажове, лазурно Черно море и пленителна природа. Тя е осеяна с китни градчета, селца и курорти, които носят своя сексапил и омагьосване.

Тук има крепости и замъци, музеи, развлекателни паркове и безчет места за посещаване. Не пропускайте да ги разгледате по време на екскурзията си в България. Ще прекарате прелестно дружно със своето семейство и другари.

За екскурзия и разглеждане на забележителности се изисква време, а не постоянно имаме задоволително свободни дни. Затова тук ви предлагаме еднодневни екскурзии наоколо до София и Пловдив, с които ще видите забавни места.

В тази публикация ще ви представим подобаващи хрумвания за екскурзия за 1 ден в България. Готови ли сте?

Ето какво да видите за уикенд разходка в България:

В непосредственост до София

Панчарево

Панчарево е отлично място за туризъм, спорт и отдих наоколо до София. Намира се в подножието на планините Витоша, Плана и Лозенска планина, както и образувалия се Панчаревски пролом.

Най-известни в Панчарево са: Панчаревското езеро, цитадела Урвич, резерват Бистришко бранище, язовир Искър, Панчаревски минерален извор, Панчаревски манастир, Национална гребна база „ Средец “, Камбаните и група от 8 манастира, които са част от по този начин наречения феодален комплекс Софийска Света гора.

Мястото има красива природа и пази своите национални обичаи, които го вършат отлична туристическа дестинация за уикенд разходка в България.

 10 хрумвания за уикенд разходка в България 10 хрумвания за уикенд разходка в България
Снимка: pinterest

Вазовата екопътека

Разходката по Вазовата екопътека продължава общо към един час и половина. Изходна точка за този поход е гара Бов. Първата част на маршрута не е доста стръмна и относително лесна, а втората част се явява по сложна с изкчаването по стъпъла. Точно в средата на пътя, ще се изправите пред чудесна панорама към водопад Скакля.

Вазовата екопътека е съвършена дестинация за уикенд разходка в България. Водопадът Скакля е перлата в короната на живописната околност и прелестен свършек на еднодневно пътешестване от София. се спуска от 120 м височина и образува величествени каскади на три места. Гледката е забележителна!

Сапарева баня

Само на един час разстояние от София, може да откриете чудно място за разходка, съчетана с курорт с минерална вода. Сапарева баня се намира на 70 км от София и 56 км от Кюстендил.

Градът е прочут с горещи минерални извори и спа туризъм. На това място се намира уникален гейзер – шадраван. Разнообразните естествени дадености, близостта на планината, удобният климат и местонахождение, вършат града препочитано място за екологичен и селски туризъм и водолечение.

 10 хрумвания за уикенд разходка в България Снимка: pinterest

Ако желаете лека разходка измежду зелени гори и поляни с цветя, посетете. Курортът се намира наоколо до Сапарева баня и разполга с хотели и Посетителски център. Интересно място е езерото Паничище.

Паничище се намира в Рила и се гордее с иглолистни гори и чист въздух. В местността има почивни станции, хижи, спа хотели, ски писти. Паничище е изходна точка за направления за хижа Пионерска, хижа Ловна, Скакавица, Рилски езера. Тук се намира и ледниковото езеро – Сухото езеро.

Банско

Банско се намира на 140 км от София, отстои на 50 км от Благоевград и е ситуиран в полите на Пирин. Поради удобния планински климат, снегът се задържа до април и основава отлични условия за обичани зимни спортове.

 10 хрумвания за уикенд разходка в България Банско
Снимка: pinterest

Банско е доста известна ски дестинация в България и доста уместно място за посещаване през зимата. Банско е ски курортен град с интернационална известност и може да се похвали с голям брой ски и сноуборд обособени зони на връх Тодорка, като ски писта Томба. Градът предлага най-дългия ски сезон в България. Освен това, Банско е прочут и със ски заведения за хранене, спа комплекси и е хазаин на Банско Джаз Фестивал всяка година. Може да посетите връх Вихрен, Тодорка, Кутело и въжен превоз Банско.

Рилски манастир

Рилски манастир е най-посещаваната дестинация в България, която съчетава нематериалност и величествена архитектура. Манстирът се намира на 120 км от София и е уместно място за еднодневен маршрут. Манстирският комплекс е величествен по своите размери и извънредно красиви фрески. Ще намерите умиротворяване и тишина в светата обител и ще се потопите в спокойната атмосфера.

В непосредственост до Рилския манастир се намира и неповторимата естествена забележителност Стобски пирамиди.

 10 хрумвания за уикенд разходка в България Рилски манастир
Снимка: pinterest

В непосредственост до Пловдив

Хисаря

Град Хисаря се намира в Южна България в полите на Средна гора. Разстоянието от Пловдив до Хисаря е 45 км, а от град Карлово го разделят единствено 24 км. Мястото е уместно за уикенд разходка в България, тъй като предлага удобен климат и минерална вода.

Градът е прочут с развито водолечение, като минералната вода се употребява освен като питейно лекуване, а и за лекуване посредством бани на болести на опрно-двигателния уред. В Хисаря има 22 минерални извора с разнообразни физико-химични свойства, качества и температура, които имат потребни лечебни свойства. На това място се преплитат история и артефакти от далечно минало. Виждат се непокътнати антични римски руини на бани, врати и други здания.

 10 хрумвания за уикенд разходка в България Снимка: pinterest

В непосредственост до Хисаря се намира Старосел, който е обвързван с историята на траките. Запомнящо прекарване ще остане за вас визитата на винарната Старосел. Тук се предлага една комбинация от прелестно наслаждение от виното, обхванато от мистиката на тракийската просвета.

Пампорово

Пампорово е един от най-популярните зимни курорти в България. Разположен е в Родопите и над него се издига връх Снежанка. Намира се на 85 км от Пловдив, на 230 км от София и доста покрай Смолян и Чепеларе. Климатът на Пампорово е мек с доста слънчеви дни през зимата.

Поради извънредно красивата природа в местността, курортът се посещава през цялата година. Най-голям поток от туристи има през зимата, тъй като се практикуват ски спортове и сезонът за каране продължава до април.

 10 хрумвания за уикенд разходка в България Снимка: pinterest

Смолян е хубав град, който предлага прелестни условия за уикенд разходка в България. Градът е прочут с забележителния Планетариум, с който ще се насладите на чудни космични гледки.

Пампорово и Смолян са чудесни места за туризъм, в които ще се насладите на незабравими планински гледки и хубостта на Родопите.

Перперикон

Какво по-интересно от една разходка из античната история на България. Ако желаете да навлезете в загадъчните секрети на далченото минало, посетете Перперикон. Скалният град Перперек се намира на 15 км от Кърджали. Това е древен и феодален комплекс в Родопите, който включва светилище и средновековна цитадела. На това място са живели траките и градът е бил столица и цитадела, а по-късно е населяван от, ромеи и българи. Всичко тук е обгърнато в тайнственост и ви кара да се почувствате част от  едно велико минало и цивилизация.

 10 хрумвания за уикенд разходка в България Снимка: pinterest

Друго забележителност във вашето пътешестване може да бъде Татул. Тук историята още веднъж се връща към античния народ на траките. Светлището Татул споделя истории за обичаи и традиции от предходни епохи. Ще се потопите напълно в духа на загадъчния и тайнствен свят на траките и ще се почувствате запленени от магията на античните ритуали.

Казанлък

Прекрасна концепция за еднодневна разходка наоколо до Пловдив е град Казанлък. Това емблематично място за България се назовава „ Долината на розите “, познато с прелестните, ароматни български рози.

В Казанлък се организира годишен фестивал на розата. През месеците май-юни градът се изпълва с културни, танцови, музикални и обществени събития. Тук може да посетите концерти, изложби, паради и да присъствате на коронацията на Кралица на розата, която е кулминационна точка на празненствата.

 10 хрумвания за уикенд разходка в България Снимка: pinterest

Мистериозна и забавна е Тракийската гробница, която може да посетите там. Тя е част от културното завещание на ЮНЕСКО и е богата на стенописи със подиуми от елементарния живот на траките.

В непосредственост се намира и паметникът Бузлуджа, който е свидел на отминали времена. Архитектурата е забавна и основава причудлива картина дружно с планината. Това е запаметяващо се място, което ни вдъхва носталгия по отминалото време.

Батак

Еднодневна екскурзия в България е положително предложение за разходка през уикенда. В непосредственост до Пловдив се намира град Батак и пещерата „ Снежанка “. Тази туристическа дестинация предлага комбиниране на история и чудни естествени места.

Батак е изпълнен с история и с него си спомняме за величествените събития по време на Априлското въстание 1876 година. Може да посетите Историческия музей и да се преклоните пред подвига на героите за свободата.

В непосредственост се намира известният язовир „ Батак “, който е извънредно хубав и комфортен за отдих. Язовирът служи за водоснабдяване и произвеждане на сила, само че основава идеални условия за отмора, лов на риба и почивка измежду спокойствието на природата. Известно място за летуване е планинският курорт „ Цигов чарк “, който се намира на единия бряг на язовира. Красотата на живописната природа на езерото и планината е незабравима.

 10 хрумвания за уикенд разходка в България Снимка: pinterest

Не пропускайте да посетите чудният естествен феномен пещерата „ Снежанка “. Преплетените скални форми и формирания основават една сюрреалистична картина подземен. Сталактити и сталагмити изпълват залите на пещерата и я трансформират в приказно царство.

Заключение

България е богата на многовековна история и вдъхновяваща естествена хубост. Много кътчета в страната крият загадъчни истории и незбравими гледки. Изберете обичано място от разнообразната селекция забележителности, която ви предлагаме – градове, планини, езера, пещери и добре непокътнати флора и фауна в естествените резервати. Трудно е да не се впечатлиш от спиращи дъха гледки и мистериозни митове за хора с авантюристичен дух и същинска природа.

Организирайте вашата уикенд разходка в България и вижте чудни места, скътали духа на народа. Порадвайте се на естествената дива природа и културни забележителности в нашата красива Родина.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР