Още преди пет години юристи предупредиха за потенциалния риск, който

...
Още преди пет години юристи предупредиха за потенциалния риск, който
Коментари Харесай

В матрицата: ДНК на цялата ви фамилия може да се използва срещу вас

Още преди пет години адвокати предизвестиха за евентуалния риск, който съставляват за персоналния живот огромни бази генетични данни. И не щеш ли това стартира да се случва.

Два известни генеалогични уеб страницата – Ancestry.com и 23andMe – поддържат такива бази данни и в този момент базата на Ancestry към този момент е била употребена в следствието на ликвидиране, а 23andMe е получил няколко запитвания по подобен мотив, написа Wired.

Майкъл Усри е прекарал 33 дни като обвинен в делото по ликвидиране на момиче, починало още през 1996 година. Единствената улика против него била това, че ДНК на неговия татко съвпадала с ДНК на килъра, открита на мястото на престъплението, в 34 алела от 35.

Това станало ясно в хода на наследствено ДНК търсене, което разрешава на следователите да откриват самоличността на обвинените, чиято ДНК още не е каталогизирана в базата данни на службите за сигурност, само че има известни генетични данни на техни родственици.

В случая с Усри той попаднал под съмнение заради това, че в миналото неговият татко е дал пример от своята ДНК посредством мормонската черква за генеалогичен план. След това базата данни на този план била купена от Ancestry, а уеб сайтът я направил налична за търсене, без да регистрира, че служителите на реда могат да я употребяват за следствие на закононарушения.

Генетичният разбор на Усри посочил, че той въобще не съответствува с образците, открити на мястото на престъплението, само че това дело още един път демонстрирало какъв брой огромна може да е цената на грешката или даже заблудата на наследствения генетичен разбор по обещано дело.

Сайт Fusion оповестява, че Ancestry.com и 23andMe могат да дадат достъп до данните на следствието, в случай че получат правосъдно наставление за това – въпреки че 23andMe към този момент е отхвърлил няколко директни запитвания от държавни служители и ФБР.

Проблемът на базите данни с генетичен материал е в това, че фактическа законодателна база за работа и потребление на такива сведения към момента е в зародиш, а самото събитие се развива бързо, което основава много проблеми както за юристите, по този начин и за генетиците в бъдеще.

Засега може да се каже едно: когато дават своята генетична информация някъде, хората кардинално не знаят какво ще се случи с нея по-късно и по какъв метод може да бъде употребена.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР