Ново изследване, публикувано в изданието PLOS ONE, хвърля светлина върху

...
Ново изследване, публикувано в изданието PLOS ONE, хвърля светлина върху
Коментари Харесай

Учен разкри природата на шестото чувство


Ново проучване, оповестено в изданието PLOS ONE, хвърля светлина върху природата на по този начин нареченото шесто възприятие. Учените са открили, че паранормалните качества постоянно могат да се обяснят с природата на човешкото зрение и мозък.

„ Понякога на хората им се коства, че усещат това, което не може да се види с очите. Но това не е магия или шесто възприятие – сходни учения може да се обяснят с особеностите на обработката на образната информация от нашия мозък “, изяснява създателят на работата Пирс Хау (Piers Howe) от университета на Мелбърн.

Интересът на Хау към този проблем се появил, когато една от студентките му почнала да твърди, че има шесто възприятие.

„ Тя разказваше, че знае неща, които в никакъв случай не е виждала. Например схванала, че неин другар е потърпевш при трагичен случай, въпреки той да не ѝ разказвал за това “, разяснява Хау.

Ученият се отнесъл скептично към изказванието на студентката и дружно с аспирантката Маргарет Уеб решил да обясни за какво хората от време на време си приписват свръхестествени качества.

Уеб снимала свои другари, като направила по две съвсем идентични фотоси на всеки. Между фотосите имало дребна разлика – да вземем за пример на едното изображение индивидът бил с очила, а на другото – без.

Изследователите показвали всяка фотография на доброволци за 1,5 секунди, като правили едносекундна пауза сред демонстрациите. След това доброволците трябвало да кажат дали са забелязали разлики сред фотосите и в случай че е имало, то какви са те. Вариантите за отговор били предлагани във тип на лист.

Доброволците съвсем постоянно забелязвали разликата сред фотосите, само че мъчно описвали съответни разлики, даже в случай че те били мощно забележими, да вземем за пример изгубването на човек с мексиканска шапка.

Хау се досетил, че мозъкът мигновено записва промените във образните параметри на изображението (осветление, цвят, размери и контраст), само че това не оказва помощ на индивида да разбере какво съответно се е трансформирало в картината.

При втория опит студентите разглеждали двойки изображения, съдържащи голям брой червени и зелени кръгчета. Разликата сред картините била в това, че някои от кръгчетата сменяли цвета си с противоположния.

Както и преди, доброволците забелязали промените, само че не можели да обяснят в какво се състоят те. Но когато при смяната на цвета общото количество на кръгчетата оставали неизменими, доброволците въобще не забелязвали разлика сред изображенията.

Както счита Хау, получените данни разрешават да се изясни шестото възприятие на хората – явно регистрацията на нюансите във образните облици протича автоматизирано в човешкия мозък, подминавайки съзнанието. Например студентката на Хау, която твърдяла, че има екстрасензорни качества, скрито от самата себе си е реагирала на едва забележими промени във външността на своя другар (малки порязвания или превръзка).

„ Нашите проучвания няма да убедят тези, които имат вяра в свръхестественото, въпреки че това е прелестно – да си мислиш, че си талантлив с паранормални качества “, заключава Хау.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР