Нобеловият лауреат Адам Рийс и други учени твърдят, че наскоро

...
Нобеловият лауреат Адам Рийс и други учени твърдят, че наскоро
Коментари Харесай

LIGO уловил не гравитационни вълни, а тъмна материя

Нобеловият лауреат Адам Рийс и други учени настояват, че неотдавна, уловени от детекторите на обсерваторията LIGO, в действителност може да са подбудени не от елементарни черни дупки, а от черни дупки от тъмна материя.

Статията на откривателите е оповестена в електронната библиотека на Корнуелския университет – arXiv.org.

„ Ако тази концепция се окаже вярна или най-малко не опонира на теорията и наблюденията, то тогава първото изобретение на LIGO може директно да промени нашите показа за тези въпроси, които имат директно отношение към фундаменталната физика, а точно: какво се явява и по какъв начин се държи тъмната материя. Не знам дали те са прави, или не, само че тази концепция е удостоверение, че сме получили нов метод да забележим Вселената и да я възприемем по изцяло различен метод “, разяснява проучването известният физик теоретик Любош Мотл (Lubos Motl), който работи в Харвардския университет.

Гравитационните талази, както описаха на 11 февруари физиците, са били открити от детекторите на LIGO на 14 септември 2015 година. Те били подбудени от двойка сливащи се черни дупки с маси, които 29 и 36 пъти надвишават слънчевата, на разстояние 1,3 милиарда светлинни години от Земята. За елементи от секундата към три слънчеви маси се трансформирали в гравитационни талази, чиято оптималната мощ на лъчение е била 50 пъти по-голяма от цялата забележима Вселена.

Американският космолог Адам Рийс (Adam Riess), лауреат на Нобелова премия за физика (2011) за откритието на ускореното уголемение на Вселената, счита, че това събитие може да е било подбудено не от „ елементарни “ черни дупки, а от техни антични „ братовчеди “, които са зародили не вследствие на гравитационен колапс на звезди, а с помощта на концентрации тъмна материя, от които се състои тяхната материя.

Такива „ първобитни “ черни дупки, както пишат учените, много постоянно би трябвало да са се срещали в далечното минало на Вселената, когато нейната материя е била много по-плътна от през днешния ден. Масата им се вмества в стойностите, които са били присъщи за събитията GW150914 – тя е значително по-висока от 10 слънчеви маси и по-ниска от 100 слънчеви маси.

Подобни екзотични обекти съгласно учените са разпределени не отмерено по галактиките, а са съсредоточени там, където има скупчване на черна материя – в периферията на галактиките, в по този начин нареченото галактично хало.

Честотата на обединение на сходни черни дупки, съгласно изчисленията на Рийс и сътрудниците му, подхожда на това, какъв брой постоянно протичат събития, сходни на закрепените от LIGO гравитационни талази. Съответно е изцяло допустимо GW150914 да е зародил вследствие на обединение на тези екзотични обекти, а не на „ елементарните “ им събратя.

Както изясняват учените, тази доктрина може да се ревизира чак когато натрупаме задоволително данни по други прояви на гравитационни талази, подбудени от черни дупки.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР