На днешната дата отбелязваме една от най-големите загуби в световната

...
На днешната дата отбелязваме една от най-големите загуби в световната
Коментари Харесай

Ханс Кристиан Андерсен: Наслаждавай се на живота. Имаш достатъчно време да бъдеш мъртъв

На днешната дата означаваме една от най-големите загуби в международната литература – гибелта на огромния публицист Ханс Кристиан Андерсен. В негова памет ще си напомним част от биографията му, както и няколко спиращи дъха цитата.

Той е роден на 2-и април 1805 година в Оденсе, Дания, в нормално семейство от работническата класа на обущар и перачка, само че съществува и допускането той да произлиза от кралски жанр. Когато е единствено на 11 години, Ханс Кристиан Андерсен изгубва татко си и остава изцяло самичък с майка си Ан Мари. Три години по-късно бъдещият популярен публицист отпътува за Копенхаген, с цел да се развива като артист. Не след дълго се завръща още веднъж в родния си град и продължава образованието си в учебно заведение. В този интервал се заражда и пристрастеността му към литература и прави първи опити за лично творчество. Въпреки огромния му гений той е пренебрегнат от учителите си и не получава тяхната поддръжка. Сред обичаните му създатели са Уилям Шекспир и Лудвиг Холберг.

Първият огромен триумф на Ханс Кристиан Андерсен идва с описа му „ Разходка от канала Холмен до източния завършек на остров Амагер “ през 1829 година По това време издава и книга с поеми и пътеписи. Обещаващият млад създател получава кралска дотация, която му дава опцията да пътува из цяла Европа, с цел да продължи развиването си. През 1835 година излиза романът му „ Импровизаторът “, с която затвърждава триумфа си. Няколко месеца по-късно Ханс Кристиан Андерсен стартира да написа приказки, които се трансформират в едни от най-големите класики в историята на международната литература. Въпреки че написа и други творби, Ханс Кристиан Андерсен е най-известен точно с творбите си за деца.



Следващите две книги, които писателят издава, са обичани на критиците „ О.Т. “ и „ Само цигулар “. През идващите няколко години Ханс Кристиан Андерсен продължава да написа както детски творби, по този начин и литература за възрастни, издава няколко автобиографии, пътеписи и след визити в Швеция бива превзет от скандинавизма. След 1845 година някои от приказките му като „ Малката нимфа “ и „ Новите облекла на Краля “ биват преведени на британски език и доближават огромен триумф на интернационално равнище. От това време датира и другарството на Ханс Кристиан Андерсен с Чарлс Дикенс, на който отива на посетители два пъти в дома му в Англия. Десетилетия след гибелта си Андерсен придобива международна популярност като се трансформира в обичан създател на дребни и огромни. Приказките му биват екранизирани като може би най-известната от тях остава „ Малката нимфа “.

Въпреки че великият публицист се влюбва неведнъж, по този начин и не се дами. Според някои сведения той се е интересувал както от дами, по този начин и от мъже.

През 1872 година писателят претърпява сериозна контузия след рухване от леглото си в дома си в Копенхаген. В същата година излиза и последната му книга с приказки. Разболява се от рак на черния дроб и умира на 4-и август 1875 година Правителството на Дания признава Ханс Кристиан Андерсен за национална горделивост още приживе, с помощта на което до края на живота си получава специфична пенсия. Малко преди гибелта му в родината му е повдигнат негов монумент, който и до през днешния ден се намира в градината на замъка Росенбор.



„ Чистотата е най-хубавата хубост! “

„ Целият свят е цялостен с чудеса, само че ние сме дотолкоз привикнали с тях, че ги одобряваме за нещо всекидневно “.

„ Магарето постоянно стъпква най-красивото цвете, а човек – сърцето на своя брат “.

„ Само когато се отдалечиш от планината, можеш да видиш същинския й образ. Така е и с приятелите “.

„ Русалките нямат сълзи и по тази причина се изтезават доста повече ".

" Наслаждавай се на живота. Имаш задоволително време да бъдеш мъртъв. "

 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР