Една неистова любов, обсебване, зараза на душата, от която никъде

...
Една неистова любов, обсебване, зараза на душата, от която никъде
Коментари Харесай

Eмили Бронте, която скита по брулените хълмове на един тежък живот

" Една неистова обич, отнемане, болест на душата, от която на никое място не можеш да се скриеш, от която в никакъв случай не можеш да избягаш. Любов по-страшна от страха, по-жива от живота. Няма думи, свещи, похвали. Няма тела. Нито цветя и усмивки. Няма аз и ти, ние двамата. Любов, в която аз съм ти. "

Тези въздействащи думи са задоволителни, с цел да се докоснем, въпреки и незадълбочено, до същността и природата на тяхната авторка. За да се възхитим на гения и проникновението на Емили Бронте - дамата, сътворила със силата и изяществото на думите си един от най-великите любовни романи на всички времена - „ Брулени хълмове “.

Английската писателка се ражда на 30 юли през далечната 1818 година Детството ѝ е мъчно, изпълнено с доста болежка и беднотия. Момичето е четвъртото от общо шест деца (едно момче и пет момичета). Емили е едвам на 3 години, когато майка ѝ умира от рак. По-големите ѝ сестри - Мария, Елизабет и Шарлот са изпратени в девическо учебно заведение в Кован Бридж. Там те живеят в ужасяващи условия и понасят огромни ограничения и мъчения, разказани от Шарлот в популярния ѝ разказ „ Джейн Еър “.

След като Емили навършва 6 години, в учебното заведение постъпва и самата тя. Скоро по-късно обаче в пансиона пламва коремен тиф. С заболяването се заразяват две от сестрите ѝ – Мария и Елизабет, които не съумяват да оцелеят.

Емили, брат ѝ и останалите ѝ сестри – Шарлот и Ан, са поверени на грижите на своя татко и вуйна, които вдъхват у децата обич към литературата. Изучават великите британски литературни творби, личното си държание, до момента в който бродят из близките на къщата им тресавища. Домът им е съвсем отвратително запустял и злокобен, заобиколен от трите страни от гробища. Шарлот, Емили и Ан обаче го обожават. Трите сестри даже имат намерение да отворят лично учебно заведение в фамилната къща, само че не съумяват да привлекат възпитаници в мрачния Хауърт измежду тресавищата.



Портрет на сестрите Бронте от 1834 година от техния брат - Бренуел Бронте

Шарлот написва два романа. Първият - „ Учителят “, е жестоко отритнат. Но вторият ѝ опит - „ Джейн Еър “, дружно с „ Брулени хълмове “ на Емили и „ Агнес Грей “ на Ан, си проправят път към печатницата.

За жал, в епохата, в която живеят, няма лек за най-страшната болест, върлуваща по това време – туберкулозата. На 24 септември 1848 година от корист с алкохол и туберкулоза умира братът Бренуел Бронте, другояче надарен художник. 

Емили е едвам на 30 години, когато злокобната „ жълта гостенка “ поразява и нея. На 19 декември 1848 година Емили напуща света, оставяйки след себе си голям брой стихове и вълнуващия разказ „ Брулени хълмове “ - драматичен роман за една изпепеляваща и погубваща обич.

Месеци по късно същата орис реализира и Ан. Шарлот Бронте остава сама, дружно със слепия си татко и без сестрите, с които е привикнала да споделя своите мисли и проекти. През ноември 1855 година Шарлот се простудява и разболява от скоротечна туберкулоза и на 31 март 1855 година издъхва.

 



В памет на популярната рожденичка през днешния ден – Емили Бронте, си припомняме част от най-красивите и проникновени цитати от нейния популярен разказ:

„ Не е компания, в случай че хората не знаят нищо и не споделят нищо. “

„ Природата и книгите съществуват за тези, които имат очи да ги видят. “

„ А и в края на краищата нямам доверие да е мислила някому злото, тъй като, един път съумяла да ви разплаче не на смешка, доста туктам се случваше да не заплаче дружно с вас и с това да не ви накара да спрете, с цел да можете да я утешите. “

„ Не е хубаво постоянно да се чака злото. “

„ Честните хора не крият делата си. “

„ Ако Бог е този, който санкционира неприятните хора, то ние би трябвало да се научим да прощаваме. “

„ Времето трансформира всичко, изцяло съм наясно, както зимата трансформира дърветата. “

„ Страшно е! Един-единствен човек да значи толкоз доста и толкоз разнообразни неща! “

„ От каквото и да са направени душите, моята и неговата са едни и същи. ”

„ Човек, който не е приключил половината от работата си до 10 часа, рискува да остави другата половина несвършена. ”

„ Умният намира задоволително добра компания и у себе си. ”

„ Доброто сърце ще направи лицето ти усмихнато, приятелю, а неприятното ще направи и най-усмихнатото лице повече от грозно. ”

„ Ужасът ме направи жестока. ”

„ Ако можех, постоянно бих работила в тишина и неопределеност и дано моите старания бъдат съдени съгласно резултатите, които са постигнали. ”

„ Тя светеше прекомерно блестящо за този свят. “

„ Честните хора не крият делата си. “

Жорж Санд:
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР