Медитацията и йогата снижават риска от развитие на болест на

...
Медитацията и йогата снижават риска от развитие на болест на
Коментари Харесай

Защитният ефект на йогата и медитацията


Медитацията и йогата снижават риска от развиване на болест на Алцхаймер. Това е открило ново проучване, извършено от учени от Калифорнийския университет. Резултатите са оповестени в изданието Journal of Alzheimer’s Disease.

Както считат откривателите, постоянните занимания с йога и медитация могат да бъдат елементарен, безвреден и на ниска цена метод да се укрепи здравето на мозъка.

В проучването ставало дума за Кундалини йога и медитацията Киртан Крийя. Този тип медитация от дълго време се практикува в Индия като метод за попречване на снижението на когнитивните функционалности при възрастни хора. Тя включва пеене, придвижвания на ръцете и визуализация на светлина.

В опита с продължение три месеца участвали25 души на възраст над 55 години. Учените разкрили, че тримесечният курс може да помогне да се минимизират проблемите в когнитивната и прочувствената сфера, които постоянно предшестват Алцхаймер и други форми на деменция.

Според откривателите йога и медитация даже се явяват по-ефективно средство в профилактиката на невродегенеративните болести спрямо упражненията за подсилване на паметта.

По думите на учените резултатът от йогата и медитацията е сравним с резултата от тренировките за паметта в проект на нейното подсилване, само че източните практики дават повече изгода, защото въздействат позитивно на настроението, равнището на тревога и стресоустойчивост.

В хода на опита 11 доброволци един път седмично посещавали подготовка за памет с дълготрайност един час. Освен това те трябвало всеки ден в продължение на 20 минути да извършват извършения за развиване на паметта. Останалите 14 участници се занимавали с Кундалини йога един час седмично. Те също практикували в домашни условия медитация Киртан Крийя, като ѝ отделяли по 20 минути на ден.

  • Медитацията лекува болката
  • Медитацията лекува на генетично равнище
  • На каква периодичност вибрира мозъкът ви?

След 12 седмици при доброволците от двете групи се подобрила вербалната памет, която се „ включва “, когато е належащо да се запомнят имена или думи. На собствен ред зрително-пространствената памет, която оказва помощ за ориентацията в пространството и запомнянето на мястото на обекти, се укрепила повече при тези, които практикували йога и медитация.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР