Жълтите пясъчни дюни са сякаш безкрайни, а жаркото слънце безмилостно

...
Жълтите пясъчни дюни са сякаш безкрайни, а жаркото слънце безмилостно
Коментари Харесай

Най-невероятните оазиси

Жълтите пясъчни дюни са като че ли безкрайни, а жаркото слънце безмилостно ви изтощава. Уморени и жадни сте – извървели сте километри в търсене на вода.  Въпреки това сте внимателни: нищо не е по този начин както наподобява. „ Вода! Вода ” стартирате да крещите. Не… даже въображението ви си прави смешки с вас. Ами в случай че в далечината, зад вълнистите пясъчни дюни, лежат цялостни с вода лагуни и водопади обградени от палмови дървета?

Представяме ви някои от най-невероятните пустинни оазиса преди да бъдат погълнати от пустинния пясък и да се трансфорат в миражи.

Езерата Убари

Те са част от оазиса Ерг Аубари в пустинята Сахара. Намират се покрай Фезан и на 30 км от Либия. Тези соленоводни езера са централна комерсиална точка за доста локални, които се разполагат по крайбрежията на езерото и продават сувенири.

Ум Ал-ма (Майка на водата) е едно от най-големите езера в оазиса, само че за жал водата в региона е доста малко и езерата пресъхват. Това е направило водата толкоз солена, че равнището на сол е покрай това в Мъртво море.

Хуакачина

Това е дребен град оазис в района Ика в югозападен Перу. Този оазис, прочут още като „ Оазис на Америка ” е постоянно посещавано място от локалните фамилии и туристите. Легендата споделя, че лагуната се образувала когато любопитен  млад ловджия прекъснал банята на красива принцеса. Тя избягала и оставила след себе си водата, която се трансформирала в лагуна.

 

Турпан

Или още прочут като Тулуфан е град оазис в Ксинянг Югур в Китай. Намира се единствено на 8 км от опустошения град Жиаохе, граничен гарнизонен град, погубен от Чингис Хан по време на династията Хан.

 

Маранхенсес

Това необикновено пустинно езеро се намира в националния парк Маранхенсес в Бразилия. То съставлява част от голям брой сладководни лагуни, които се пълнят с дъждовна вода през първите 6 месеца от годината и постепенно се изпаряват до края на годината.

 

Езерото Кресчент

То се намира в китайската пустиня Гоби и е на границата на античен град, около който в миналото са минавали търговци, пътуващи по копринения път на запад. Днес езерото изсъхва малко по-малко и през последните 30 години равнището на водата в него е намаляло с 7.6 метра. Отчасти това се дължи на отклоняването на водата от локалните фермери и удвоената популация на популацията, което е причина за бавното заличаване на езерото, което е съществувало хиляди години.

Чебика

Красивият оазис се намира в Тунис и евентуално множеството хора знаят за него без да го осъзнават. Тук е сниман епизод 4 на паметната кино поредност Междузвездни войни. Всъщност оазисът даже е кръстен на един от героите във кино лентата – Чубака.

 

 

Нахал Давид

Това е оазис покрай Витлеем и несъмнено гледката е надалеч от това, което си представяме за тази част на света.

 

Тинерхир

Този оазис е селото Тинерхир, ситуирано в подножието на планините Атлас в Мароко.

 

М’заб

Гардая е главният град в оазиса, който се намира в северен Алжир. Градът е учреден през 11-ти век и е издигнат към пещера, която е била населявана от светицата Дая и към момента е свещено място за дамите в града. Оазисът предлага чудесни образци за истинска средновековна арабска архитектура и е под закрилата на UNESCO.

 

Куатиф

Този палат е част от оазиса, който се намира на западния бряг на Персийския залив в Суадитска Арабия. Градът датира от 3500г. прочие Хр. и доста години е бил главният град и пристанище на западния бряг, което значи, че е бил желано място за нашествия и набези през вековете. Това води до един микс от архитектура и мястото през днешния ден може да се похвали с някои от най-хубавите археологически находки в царството.

Оман

Този оазис е прикрит в пустинята Оман, където голям брой зелени оазиси красят пейзажа. Няколко оазиса в дребното султанство са места, където се организират ботанически проучвания с цел да се разбере за какво античния оазис запада по този начин бързо.

 

Накъъл Форт

Това е обилен и зелен оазис в Оман. Тези внушителни замъци са стратегически ситуирани из съвсем цялата пустиня с цел да защищават популацията от инвазия.

 Източник: environmentalgraffiti.com

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР