Има някои професии за емоционално интелигентни хора, които изискват определени

...
Има някои професии за емоционално интелигентни хора, които изискват определени
Коментари Харесай

Осем най-добри професии за емоционално интелигентни хора

Има някои специалности за прочувствено интелигентни хора, които изискват избрани качества, притежавани единствено тях.

В предишното хората допускаха, че IQ (коефициентът на интелигентност) е най-хубавият метод за премерване на интелигентността. Смяташе се, че тези с по-висок IQ е по-вероятно да преуспяват по простата причина, че са по-умни. В някои специалности обаче това поверие се опровергава, тъй като хора със междинен коефициент на просветеност се оправят много по-добре от такива в най-високия завършек на IQ скалата.

Така стигаме до концепцията за прочувствената просветеност (ЕИ). Критерият, по който може да се мери ЕИ е създаден от Даниел Голман, макар че от този момент е бил променян и приспособен за разнообразни потребности. Голман прави разлика сред тази просветеност, която разрешава на човек да взема решение сложни математически проблеми или да обработва огромно количество информация и онази просветеност, която разрешава да се схваща прочувственото многообразие на човешкото държание и да се прозира в възприятията на близките.

Даниел Голман дефинира първичните характерности на прочувствената просветеност по този начин:

1. Себеосъзнаване

2. Самоконтрол

3. Мотивация

4. Съпричастност

5. Социални умения

Така не е изненада, че хора с по-висока ЕИ може да са по-успешни от такива с по-висок IQ в избрани специалности. Така да вземем за пример юристът не би трябвало да може да взема решение числови уравнения или да пресъздава математически фигури, с цел да е сполучлив в работата си. На юриста му би трябвало остроумен взор и съвършено схващане на човешкото държание. Подобно на него мениджърът не се нуждае от знания по геометрия – той би трябвало да знае само по какъв начин да влияе на хората.

Емоционално интелигентните хора нормално са по-щастливи от останалите, поради способността си да разпознават и да се оправят с отрицателните страсти по логически и виновен метод. Те са свързани с действителността, деликатни и наблюдателни – нормално доста по-съчувствени от останалите. Високата ЕИ е рецепта за триумф, в случай че се приложи на точното занятие.

И по този начин, кои са най-хубавите специалности за прочувствено интелигентни хора?

УЧИТЕЛ

Да образоваш и голяма отговорност. При това поднасянето на информация не е сложната част. Сложният аспект е поднасянето да става съгласно вида на ученика, съгласно съответно неговите просветителни потребности. Това въобще не е лесна задача, в случай че имаш 20 души в клас. Преподаването е уместно за хора с доста развити качества да следят, да съчувстват и правят оценка другите типове персоналности. Учителите, които могат да преценяват и да схванат добре метода, по който учениците реагират на метода им на преподаване, ще могат да употребяват тази информация, с цел да доразвият преподавателския си жанр. Това също кара учениците да гледат на преподавателя като на по-съпричастен, а в следствие и на по-способен да оцени напъните, които те поставят.

МЕНИДЖЪР

По сходен метод мениджърите също се нуждаят от избрана ментална настройка, с цел да могат да управляват екип, до момента в който балансират сред разнообразни отговорности, каквато е същността на мениджмънта. Това е работа, която изисква самообладание и самообладание, а също и надълбоко схващане за методите на обосноваване и вдъхновяване на хората. По-важно от всичко е мениджърът да е наясно по какъв начин екипът му гледа на него, по какъв начин да се отнася с подчинените си, с цел да завоюва уважението им.

ИГРАЧ НА ПОКЕР

Високото равнище на ЕИ е по-малко потребно, в случай че играеш покер онлайн. Затова професионалните играчи избират шампионати онлайн, където могат да извлекат основни изгоди, следвайки напътствията на незначителните промени в израза на лицето или езика на тялото на своите съперници. Има си причина известни играчи като Джейсън Мерсие или Крис Фъргюсън да вземем за пример, да крият лицата си зад непропорционално огромни слънчеви очила – просто не желаят да дават опция на други играчи да разучават лицата и мимиката им. Играчът, спечелил най-вече пари от покер за всички времена, Даниел Негреану твърди, че в играта оказва помощ доста повече психичната прозорливост и „ четенето “ на страсти по лицата на играчите, в сравнение с всевъзможни изчисления и тактики. Именно това му е помогнало в покера.

ПСИХОЛОГ

Това евентуално е най-очевидната специалност за някой, който съумява да ръководи добре своите страсти. Така е по две значими аргументи. Първо, в случай че си добър в дефинирането на възприятията си и идентифицирането на аргументите за тези усеща, тогава е по-вероятно да можеш да окажеш помощ и на другите да създадат същото. Съпричастността и желанието за предоставяне на съвет ще дойдат естествено, откакто притежаваш по доста от тях. Второ, хората, които се занимават с логика на психиката имат потребност от огромна прочувствена мощ, с цел да могат да се оправят менталните здравословни проблеми на другите. Важно е да се пази някаква степен на прочувствена раздалеченост, в случай че човек се занимава професионално в тази сфера. Тъй като прочувствено интелигентните хора са положителни в ръководството на възприятията си и разумното мислене, това ги прави изключително подобаващи за кариера в логиката на психиката.

ПРЕДСТАВИТЕЛ ВРЪЗКИ С КЛИЕНТИ

Емоционално интелигентните хора не могат елементарно да бъдат разочаровани или уплашени – желателни качества за хора, работещи в сферата връзка с клиенти. Напрежението там е голямо, когато става дума за неудовлетворени клиенти. Възможността да се показва естествено състрадание и откровено опрощение дават спомагателен боеприпас на човек, който би трябвало да се оправя с от време на време неприятните диалози с клиенти и консуматори. Емоционално интелигентните хора знаят, че отрицателните мнения не са лична офанзива против тях самите и надлежно няма да запазят неприятните усеща в себе си.

ПОЛИТИК

Най-добрите политици имат схващане за паниките на гласоподавателите си. Те са в положение да балансират прочувственото възприятие на преданост към хората, които съставляват, с други терзания и паники вътре в политическата партия или в цялата политическа система. Емоционално интелигентните хора нормално взимат решения единствено след разбор на цялата налична информация. Възможността за правене на неутрален и добре осведомен избор ги прави по-добри политици. От друга страна има доста какво да се каже за политически водачи, които не са задоволително прочувствено интелигентни, нито са с изключително висок IQ.

СВАТБЕН АГЕНТ

Планирането на такова събитие би трябвало да се прави от човек, който е деликатен и почита терзанията, желанията и желанията на другите. Трябва да се отдели време за цялостно схващане на съответните стремежи на клиента, с цел да може да се отрази визията му за събитието. Подготовката на една женитба може да е стресираща – значимо е да се подхожда уравновесено и деликатно. По тази причина специалността е подобаваща за прочувствено интелигентни хора.

МАРКЕТИНГ АНАЛИЗАТОР

Да поставиш себе си на мястото на някой различен, отделяйки време за разбор на неговите потребности, това е значително умеене за маркетинга. Емоционално интелигентните хора са положителни в това да преценяват какво пасва на всяка съответна публика, тъй че разпознават по-лесно нови евентуални цели и пазарни ниши. Те сигурно ще са по-добри в предсказването на реакциите към акции, което от своя страна ги слага в добра позиция при решаването по какъв начин да се промотира нов артикул или услуга.

В последна сметка не е изненадващо, че подобаващата кариера за прочувствено интелигентните хора е обвързвана с работата с хора – с почитание и деликатно.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР