Хуанита Кастро, една от по-малките сестри на кубинските лидери Фидел

...
Хуанита Кастро, една от по-малките сестри на кубинските лидери Фидел
Коментари Харесай

Почина една от сестрите на Фидел Кастро

Хуанита Кастро, една от по-малките сестри на кубинските водачи Фидел и Раул, на които се противопоставяше, умря на 90-годишна възраст в Маями.

Новината заяви Мария Антониета Колинс, мексиканска журналистка, която бе близка до фамилията.

" Хуанита Кастро, една изключителна жена и неотклонен герой за идеята на Куба, която толкоз доста обичаше, умря " , написа в Instagram авторката на записките на починалата, която от десетилетия живее в заточение в Маями (Флорида).

Хуанита Кастро напуща Куба през 1964 година, откакто скъсва с братята си Фидел - който умря в Хавана през 2016 година - и Раул поради различия по отношение на посоката, в която върви революцията от 1959 година против кубинския деспот Фулхенсио Батиста.

В записките си, оповестени през 2009 година и озаглавени " Фидел и Раул, моите братя, тайната история ", тя разкрива, че в началото е подкрепяла революцията на Кастро, след което е изгубила всички илюзии след изтезанията на съперници, подредени от по-големия ѝ брат, и плъзгането на острова към комунизма. Хуанита призна, че е пособия и защитавала хора, преследвани от държавното управление, в дома си в Хавана.

Според личните ѝ разкази тя е сътрудничила на Централно разузнавателно управление на САЩ от 1961 до 1964 година, директно преди да замине за Съединените щати, под псевдонима " Дона ". В заточение в Маями тя обществено осъждаше политиката на своите братя в Куба. В Маями тя притежаваше аптека, където работи до пенсионирането си в края на 2006 година

Според Univisión Хуанита Кастро е умряла от естествена гибел в болница в Маями.

" Нейната сестра Ема и огромното ѝ семейство молят да бъде почетено персоналното им пространство в този непосилен миг. Няма да има изявленията и съгласно нейното предпочитание погребението ѝ ще бъде частно ", заяви още Мария Антониета Колинс.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР