Група психолози от Чикагския университет в САЩ са открили причината,

...
Група психолози от Чикагския университет в САЩ са открили причината,
Коментари Харесай

Учените разбраха защо вярваме на екстрасенси

Група психолози от Чикагския университет в Съединени американски щати са разкрили повода, заради която човек има вяра на екстрасенси и гадатели.

Отчет за проучването е оповестен на страниците на сп. Memory and Cognition, а създателите му описват за резултатите, в които присъединяване взели повече от 2000 души. След авансово допитване уредниците оставили 150 доброволци, като ги разделили на три групи – от най-доверчивите до закостенели скептици. Изследователите отчитали и образованието – при всички участници то било почти еднообразно.

След това доброволците минали проби за аналитични качества, също така измерили равнището на тяхната хипноза. В първия ден от опита им разказали за случаи, които сякаш се били случили с тях в детството, и ги подканили да мислят непрекъснато за това, че описаното в действителност се е случило в предишното. След седмица ревизирали у кого са се вживели лъжливите мемоари. Изследователите стигнали до извода, че вярата в паранормалните качества зависи от самостоятелните особености на личността.

Според учените в силата на екстрасенсите имат вяра единствено тези, които по-зле проучват околния свят и правят оценка субективно личните си действия. Неувереността в себе си, мъчителната реакция на неуспехите, а също минусът на аналитични качества извършват ролята на катализатор освен създавайки религия в свръхестественото, само че и укрепвайки я с времето.

Освен това доста въздействие оказва близкото обграждане. Установено е, че 70% от роднините и приятелите на най-доверчивите хора също имат вяра в свръхестественото.

Буквално преди седмица различен екип откриватели откриха – те са определили съответни сектори и процеси в мозъка, позволяващи да се преживее тайнствен опит.

Учените са открили, че срещата с „ висшата действителност “ става допустима, когато човек отключва друг жанр блокировки на усещането.

Учените считат, че мистичният опит се локализира в челния дял на мозъка – един от най-развитите у индивида. Именно челните дялове оказват помощ да се осмисли постъпващата информация за света.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР