Едни от най-дългите минути на света са тези, прекарани при

...
Едни от най-дългите минути на света са тези, прекарани при
Коментари Харесай

За първи път в Европа: Паднаха 5G границите - между България и Гърция

Едни от най-дългите минути на света са тези, прекарани при прекосяване в роуминг. Губите връзка с българската мрежа, диалози и видеа пропадат и стартира търсене и превключване към клетка на непознатия телеком. За елементарния консуматор това е досадно, само че за сериозни системи или за бъдещите самостоятелни коли този срив може да бъде съдбовен.

Затова и в Европа се работи по близо 20 плана за трансгранични транспортни коридори, в които прилежащите мрежи работят дружно. Първият работещ подобен на континента беше показан на границата сред България и Гърция.
 Стана ясно по кое време 5G потегля в Сърбия
Стана ясно по кое време 5G потегля в Сърбия

През 2021 година страната се отхвърли да вкарва новите мрежи

Проектът 5G SEAGUL на обща стойност близо 11,5 млн. евро (половината от които - от ЕК) свързва мрежите на A1 и Cosmote и по този начин обезпечава непрекъсваема 5G услуга сред София и Атина. Двата телекома и компанията Wings ICT Solutions демонстрираха съответни приложения - от телефонни диалози до продан на данни сред движещи се коли.

Как работи?

Традиционно прехвърлянето в роуминг стартира сега, в който сигнала на " домашната " мрежа отслабне. 5G SEAGUL трансформира това, като на доста по-ранен стадий двата телекома стартират да обменят данни. Така превключването става в границите на милисекунди и множеството диалози и data сесии не се смущават.

Това е значимо както за редовите консуматори, по този начин и за перспективните решения за автоматизирана подвижност и продан на данни в действително време - за трафик данни, положение на даденото транспортно средство или дори за авангардни приложения като координирано престрояване на самостоятелни МПС.
 Фиксираният интернет през 5G пораства по-бързо от предстоящото
Едно от в действителност потребните приложения на 5G пораства по-бързо от предстоящото

Мобилната мрежа от пето потомство се утвърждава като опция на обичайните кабелни трасета

Общо близо 100 базови станции на A1 и Cosmote са получили ъпгрейд, като на първия стадий се надгражда наличната 4G инфраструктура (с т.нар 5G NSA), а до края на идната година ще проработи и независимата съгласуваност от пето потомство (т.нар 5G SA). Тя ще разреши и спомагателни 5G функционалности като сегментиране на мрежата, което ще може да подсигурява потенциал за сериозни приложения.
 Снимка 662465
Източник:

В региона на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Кулата-Промахон " мрежата е в 3,6-гигахерцовия набор, който има огромен потенциал и дава опция за гигабитови скорост. " Тук това е направено, тъй като през лятото има огромни скупчвания и по този начин ще съумяваме да поемем трафика. Вече има много съществено нахлуване на 5G смарт телефоните и те оказват помощ за разтоварването на 4G мрежата ", разяснява пред Money.bg Живко Ковачев, шеф " Конвергентна мрежа и услуги " в A1.

С надграждането на базовите станции по пътя към границата към този момент е реализирана и още една от задачите на плана - възстановяване на връзката в слабонаселените общини в района.

Предизвикателствата

5G SEAGUL стъпва на технологии, които са налични на пазара, само че не е инцидентно, че е първият по рода си план в Европа, достигнал до демонстрационна фаза.

Техническият управител на плана от страна на Cosmote Фотини Сетаки уточни, че голямото многообразие от свързани с мрежите устройства основава провокации: " Различните устройства вземат по друг метод решения за избора на мрежа. Заради това към момента има риск от проваляне на връзката ".
 Румъния забрани на Huawei да взе участие в 5G мрежите на страната
Румъния забрани на Huawei да взе участие в 5G мрежите на страната

Забраната е оповестена в Държавния вестник на страната

Освен това, структурата на мрежовите пакети на другите телекоми е друга и неналичието на синхрон основава риск от утежняване на качеството на услугата - и точно над това са работили екипите на трите компании.

Фактор е и инфраструктурата. " Много мъчно се издават разрешителни за градеж на нови базови станции ", разяснява Живко Ковачев. Той съпостави процеса на създаване на базова станция с този на къща.
 Снимка 662463
Източник:

Допълнително в границите на плана е проработила директна връзка сред България и Гърция, като по този начин времезакъснението при обмена на данни падат в пъти - другояче пакетите се постанова да изминават доста по-дълъг път из цифровата инфраструктура в района.

Какво следва

В момента първата фаза от 5G SEAGUL е подготвена на техническо ниво, като са нужни още някои стъпки, с цел да стане наличен за потребителите. По думите на Ковачев най-малко в началото от непрекъснатата съгласуваност ще могат да се възползват единствено клиентите на двата телекома, само че " може би с течение на времето ще би трябвало да има някакво съдействие ".

А други евентуални благоприятни условия за колаборация на Стария континент не липсват - в това число и у нас, откакто сходен кулоар ще се построява и в посока Сърбия.
 След година мораториум: Балчик към този момент има построена 5G мрежа
Първият български град, който забрани публично 5G мрежата, към този момент не се опасява от технологията

В подписка против 5G мрежата се включиха 183-ма жители

Целта на Европейската комисия е до 2030 година да има построени 26 000 км 5G коридори, минаващи през 49 вътрешни за Европейски Съюз граници, изясни Атансиос Каскаманидис от Европейската изпълнителна организация за опазването на здравето и цифровизацията (HaDEA), от която идва финансирането за 5G SEAGUL.

Общо за подобен вид планове са заделени 800 млн. евро, като общата инвестиция за реализацията им се пресмята на 5,4 милиарда евро. Сред тях най-напреднал е българо-гръцкият.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР