Една сутрин един човек открил, че се е появил негов

...
Една сутрин един човек открил, че се е появил негов
Коментари Харесай

Опасността да видиш своя двойник

Една заран един човек разкрил, че се е появил негов прецизен двойник. BBC Future споделя за тази рискова илюзия, която показва по какъв метод нашият мозък образува усещането ни на личното Аз.

Преди повече от двадесет години Питер Брюгер, аспирант неврофизиолог в университетската клиника в Цюрих (Швейцария) имал репутацията на човек, интересуващ се от научното пояснение на по този начин наречените паранормални катастрофи .

Поради тази причина негов сътрудник, който лекувал 21-годишен пациент от епилептични припадъци, го насочил към Брюгер. Младият човек, който работел като сервитьор, едвам не се самоубил, като видял собствен двойник .

Изглежда, всичко почнало, откакто той престанал да приема предписаното му антиконвулсивно лекарство. Един ден той изпил прекомерно доста бира и сутринта, вместо да отиде на работа, решил да се поизлежава в леглото. Но това не приключило доста добре.

Младият човек почувствал зашеметяване, станал от леглото, огледал се и… видял самия себе си да продължава да си лежи в леглото . Освен това той добре осъзнавал, че лежи самият той, който не желал да става и да върви на работа.

Като се ядосал на мързеливия си двойник, младежът почнал да му крещи, да го раздрусва и даже скочил върху него, само че без резултат. Ситуацията се усложнявала от това, че осъзнаването в кое тяло се намира в дадения миг , непрекъснато превключвало.

Когато обитавал в тялото на леглото, той видял по какъв начин неговото копие се навежда и го раздрусва.

Скоро почувствал комплициране и боязън – кой е той в действителност? Този човек, който лежи, или другият, който стои? Не издържал повече да гледа своето копие и скочил през прозореца.

Когато разговарях с Брюгер през есента на 2011 година, той ми сподели фотография на постройката, от която е скочил пациентът. Много му провървяло – той скочил от петия етаж и паднал в огромна леска, която смекчила удара.

Но съгласно Брюгер младежът въобще не възнамерявал да извърши самоубийство – той скочил, с цел да „ откри връзка сред тялото и личността “ .

Когато се възстановил от следствията на рухването, пациентът претърпял интервенция, при която отстранили израстък от левия темпорален лоб на мозъка. След това спрели и припадъците, и визитите на двойниците му.

Такива халюцинации се назовават автоскопични – от гръцките думи autos – „ самичък “ и scopeo – “гледам “. Най-простата им вариация е, когато човек просто усеща наличието на някого в близост, без да вижда двойник.

Появата на копие е идващият етап, при което пациентът изпитва илюзията, че в действителност вижда второто си Аз и си поддържа връзка с него .

Но най-разпространеният и добре изучен автоскопичен феномен са извънтелесните прекарвания , при които човек изпитва илюзията за излизането от своето физическо тяло и го вижда като че ли в профил – да вземем за пример от тавана вижда тялото си на леглото.

Независимо от яркостта на тези прекарвания всички те съставляват халюцинации , провокирани от проблеми в работата на системите на основния мозък, виновни за осъзнаването от индивида на обстоятелството за престояване в действително време и място .

Тези странни чувства допустимо съставляват най-хубавата ни опция да разберем най-основните аспекти от чувството за нашата телесна същина и изясняват по какъв метод мозъкът образува усещането, че обитаваме тук и в този момент , както и субективните, прочувствени чувства, ръководещи нашето тяло.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР