Денят на храбростта - 6 май, днес беше отбелязан и

...
Денят на храбростта - 6 май, днес беше отбелязан и
Коментари Харесай

Свещеници и военни се поклониха пред българското военно гробище в РСМ

Денят на храбростта - 6 май, през днешния ден беше маркиран и пред " Българския боен мемориал " в Ново село, в прилежаща Република Северна Македония, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Мемориалът, където са положени тленните остатъци на 71 български бойци, се намира близо до град Струмица, в югоизточната част на Северна Македония. Това е едно от 471 български военни гробища на територията на днешна РСМ, където са заровени починалите в Балканската, Междусъюзническата, както и от Първата Световна война. Те произлизат от всички области на днешна България и на отнетите с Ньойския контракт територии на България.

Стотици жители отдадоха респект на падналите български воини.

Заупокойна молитва в памет на героите бе отслужена дружно от струмишкия митрополит Наум от Македонската православна черква и Архимандрит Никанор от Българската православна черква, свещеник на Църногорски (Гигински) манастир " Св.св. Козма и Дамян ".

Наум акцентира, че това, което ни сплотява като православни християни, е православната религия, от която няма по-силна връзка в света.

„ Христос Воскресе! Понякога се чудя когато се разправяме кой е бил българин, кой македонец, сърбин или грък. Всички сме православни и това е ключът, който би трябвало да дефинира отношението ни един към различен, нашето приятелство, другарство и …. Бог да ви благослови! Чувствайте се като вкъщи, постоянно сте добре пристигнали “, съобщи митрополит Наум.

Почит към починалите и отдадоха военни аташета от Унгария, Хърватия, Румъния и Англия, както и доста дипломати. Сред гостите бяха евродепутатът Андрей Ковачев и генерал-лейтенант Димитър Илиев.

Курсанти от Висшето военновъздушно учебно заведение " Георги Бенковски " в Долна Митрополия сервираха цветя.

В своето слово българският дипломат в Скопие Ангел Ангелов акцентира, че през днешния ден повече от всеки път би трябвало да познаваме историята си.

„ Тук сме, с цел да изразим респект към падналите за България на територията на днешна РСМ от Беласица към Дойран, от Битоля до Охрид и Мокра планина. Това гробище е образец по какъв начин би трябвало да наподобяват възобновените гробища на територията на Северна Македония “, сподели дипломат Ангелов и добави, че и през днешния ден българските бойци в задачите в Босна и Херцеговина и Косово до през днешния ден почтено съставляват България.

„ Тук сме дружно, с цел да почетем паметта на всички паднали за обединяването и освобождението на отечеството както в Струмишко, по този начин и на всички места другаде. Да измолим от Господ повече разсъдък за живите, повече приятелство, другарство и мир. Мирът не е даденост. Около нас ври и кипи, както в Украйна, по този начин и в Близкия изток. Нека превъзмогнем това, което ни е разделяло в предишното, с християнската православна религия, добросъседство и приятелство, подаване на ръка, с цел да може великата концепция за обединяването на Европа след Втората международна война да бъде действителност и тук. Границите да станат алегорични и свободното придвижване на хора, артикули и услуги да се случи и за Северна Македония и нейните жители. Това е единственият метод да преодолеем разединението, до което ни доведоха идеологиите в предишното. Вечна памет за починалите за нашето благо родно място “, сподели от своя страна евродепутатът Андрей Ковачев.

На честването не пристигна нито един формален представител на управляващите в Скопие./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР