Белгия поема от днес ротационното председателство на ЕС. Белгия е

...
Белгия поема от днес ротационното председателство на ЕС. Белгия е
Коментари Харесай

Белгия поема председателството на ЕС

Белгия поема от през днешния ден ротационното председателство на Европейски Съюз.

Белгия е изправена пред две съществени провокации до края на своето председателство. Първото е изключителната среща на европейските водачи на 1 февруари, когато ще се търси консенсус към актуализацията на бюджета на Европейски Съюз. Препъникамъкът са 50-те милиарда евро финансова помощ за Украйна, на които Унгария слага несъгласие. Същевременно, в случай че не се реализира единодушие, на риск са сложени и климатичният преход, укрепването на конкурентоспособността и изключително отбраната на външните граници - главно изискване, с цел да продължат договарянията за пълноправното присъединение на България и Румъния към Шенген и по суша.

Второто предизвикателство са европейските избори, планувани през юни. Премиерът на Белгия Александър де Кро е от фамилията на либералите, които изследванията изтласкват много обратно за сметка на националистите. През това време те би трябвало да убедят с дейностите си гласоподавателите, че последните не са решение на проблемите в Общността - задача, сложна за осъществяване поради обстоятелството, че остават неяснотите към избора на новия ръководител на Европейската комисия.

Въпреки че Европейският парламент одобри резолюция, в която упорства да има ясна връзка с избора на европейските гласоподаватели, не е несъмнено, че това ще се случи, като се имат поради комплицираните сделки, посредством които отпред на Комисията за този мандат бе определена Урсула фон дер Лайен и която евентуално ще се кандидатира и за идващия, макар спадащата известност на Европейската национална партия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР