Днес Украйна получи финансова подкрепа от Европейския съюз под формата

...
Днес Украйна получи финансова подкрепа от Европейския съюз под формата
Коментари Харесай

Нов транш от ЕС за 1,5 милиарда евро получи Украйна

Днес Украйна получи финансова поддръжка от Европейския съюз под формата на нов транш от 1,5 милиарда евро (1,6 милиарда долара), заяви на формалната си страница Европейската комисия.

Киев се надява да получи още 10 милиарда евро по-късно през годината, споделиха публични лица, представени от Ройтерс, съобщи Българска телеграфна агенция.

Изплащането на 1,5 милиарда евро последва позитивната оценка от страна на Европейска комисия на контрактуваните с управляващите в Киев политически условия, свързани с промените в региона на правосъдната система, битката против прането на пари, ръководството на обществените финанси, бизнес средата и селското стопанство, както и условията за докладване, с цел да се подсигурява транспарантното и дейно потребление на средствата, показват от Европейска комисия.

Украинският финансов министър Сергий Марченко съобщи, че Европейски Съюз, който даде на Украйна 31 милиарда евро, се е трансформирал в най-големия донор във връзка с финансирането на бюджета на Украйна от началото на съветската инвазия през февруари 2022 година

" Международната поддръжка е ключът към обезпечаването на макроикономическа непоклатимост и построяването на основа за стопански напредък ", сподели още Марченко.

Украйна е изправена пред бюджетен недостиг от 37 милиарда $ тази година и разчита в огромна степен на финансова помощ от западните си сътрудници, с цел да може да финансира своите обществени и филантропични разноски.

Киев употребява по-голямата част от държавните си доходи за финансиране на отбранителните си старания, до момента в който украинските войски са изправени против по-голямата и по-добре оборудвана съветска войска.

Министър на стопанската система Юлия Свириденко съобщи, че държавното управление на Украйна чака с неспокойствие окончателното утвърждение на кредитната стратегия на Европейски Съюз за Украйна на стойност 50 милиарда евро, като и се надява да получи още три транша тази година.

" Всъщност ние сме на крачка от стартирането на програмата и цялостното постоянно финансиране по нея ", сподели Свириденко.

Според нея след окончателното утвърждение Киев ще може да получи 1,89 милиарда евро през юни и още два транша на стойност към 4 милиарда евро през септември и ноември.

Украйна обаче ще би трябвало да реализира редица промени и да извърши други програмни индикатори, с цел да може да получи достъп до средствата.

Стъпките включват ограничения за възстановяване на прозрачността, битка с корупцията, възстановяване на бизнес средата и приближаване на законодателството на страната до това на Европейски Съюз.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР