… и за женското приятелство такова, каквото всъщност е –

...
… и за женското приятелство такова, каквото всъщност е –
Коментари Харесай

Какво научихме за живота и любовта от Кари, Саманта, Миранда и Шарлът

… и за женското другарство такова, каквото в действителност е – достоверно, същинско и постоянно.

Повече от десетилетие след края на „ Сексът и градът “, сериалът остава един от най-хубавите образци за женско другарство, които малкия екран в миналото ни е давала.

В рамките на шест сезона и два кино лентата феновете бяха въвлечени в животите на четири дами, всяка от които радикално друга от другите. И нищо не ни беше спестено.

Едно от най-хубавите качества на хитовия сериал, е че съумя да ни покаже другарството по достоверен метод. То е там, когато се сблъскваме с проблемите в работата, с роднините, със здравето, когато честваме триумфите и когато плачем от отчаяние. И във всички моменти посред, които никой различен не вижда, с изключение на най-близките ни хора.

Кари, Миранда, Саманта и Шарлът в действителност бяха разнообразни, само че имаха нещо общо – всяка от тях поддържаше останалите, почиташе техните избори и ни научи на неща, които даже не чакахме.

Саманта Джоунс: Не е нужно да оправдаваш предишното, изборите и решнията си пред никого.

Хората са общ брой от нещата, които са им се случили, случват им се сега и следва да се случат в бъдеще. Никога няма да бъдем съвършени, само че изборите, които вършим, вършим за себе си. И точно на това ни научи Саманта – не би трябвало да се оправдавате пред никого, с изключение на пред себе си.

За живота: Не е нужно да премисляте всяка неточност. Не би трябвало да се съмнявате  в себе си. Всички се опитваме да разберем живота, до момента в който го живеем. Вземайте решенията си въз основата на това кое е вярно за вас и в никакъв случай не се обръщайте обратно. Не подлагайте на подозрение личното си право на благополучие, както и Саманта не би го направила.

За другарството: Когато Кари изневерява на Ейдън, тя споделя първо на Саманта. От нейна страна не получава изненада или неоправдателен взор, а състрадание, защото Саманта не е човек, който има потребност от пояснения. Несъмнено държанието на Кари се е сторило аморално на голяма част от феновете на сериала, които даже са се подразнили от него. Но в случай че същото се случи в действителния живот, всеки от нас би подкрепил приятеля си, вместо да го съди. Да, индивидът насреща евентуално е сбъркал и съжалява за постъпката си, само че не ви дължи пояснения и би трябвало да уважите този факт.

Миранда Хобс:  Не можеш да поставяш любовта в рамка.

Като се замислите, Миранда в действителност е въплъщение на дамата от милениум поколението. Нейните разсъждения за кариерата, сексизма на работното място и сериозните връзки могат да послужат като ентусиазъм на доста съвременни девойки. Развитието на персонажа й пък потвърждава, че любовта не може да бъде сложена в рамка, нито пък можеш да избираш по кое време и с кого да обвържеш живота си.

За любовта: За Миранда “господин съвършен ” е мит, а да правиш взаимни отстъпки поради възприятията си към различен човек значи, че не си си самодостатъчен. Всичко това обаче се трансформира, когато адвокатката ражда детето си от Стив и макар неговите дефекти схваща, че точно той е индивидът за нея. Ето за какво явно любовта не е пъзел, чиито късчета си пасват съвършено, а по-скоро е двама души, които непрестанно си споделят: “В момента може и да не те одобрявам изключително, само че постоянно ще те обичам. ”

За живота: Една от най-показателните подиуми за развиването на Миранда се случва към края на сериала. Мери, майката на брачна половинка й, изчезва за малко, откакто е диагностицирана с Алцхаймер. Изплашената Миранда скоро я намира и я прибира у дома, където да се погрижи за нея. Възрастната бавачка на детето й, Магда, става очевидец на всичко това и й споделя: “Това, което направи, е обич. Ти обичаш. ” Публиката ясно схваща, че този диалог е доста друг от всичко, което Магда и Миранда са си казвали в предишното. Със сигурност моментът е довел някои фенове до сълзи, тъй като това е обич, за която никой не се замисля. На която не можем да сложим граници и която раздаваме, без даже да осъзнаваме.

Шарлът Йорк: Единственото нещо, което можеш да очакваш, е непредвиденото.

Животът е недопечен и колкото и проекти да вършим, колкото и да считаме, че сме готови за всичко, което ни сервира, в действителност въобще не е по този начин. Може би чакаме ужасно гадже, което ще се трансформира в благ брачен партньор или забавна работа, превръщаща се в обещаваща кариера. Но не всеки път нещата се случват по разпоредбите. Шарлът ни научи, че даже най-прецизно формираните проекти могат в края на краищата да избухнат в пламъци. И в това няма нищо трагично.

За любовта: Шарлът е човек, който е срещнал десетки несъответствуващи хора, само че все пак не е подготвена да се помири с който и да било. Макар нещата да не се случват в моментите, в които желае, тя знае какво харесва, какво ненавижда и с какво не би желала да се обвързва до живот. И макар че проектите й постоянно се провалят, в последна сметка тя се помирява, че мъжът на живота й ще пристигна при нея, когато й е писано. В края на краищата тъкмо по този начин и става. Шарлът ни учи на това, че в случай че си подготвен да чакаш, то може да се окажеш с повече, в сравнение с си се надявал.

За женското другарство: Никога няма да забравим изражението на Шарлът, до момента в който крещеше на Тузара, който заряза Кари на сватбата им. Самата тя изпитва цялата тъга и позор, които изпитва и приятелката й, а това не е по никакъв начин елементарно. Трудно е да съчувстваш дотам, че в действителност да се поставиш на мястото на другия човек. В същността си другарството е да схванеш, че близкият ни също живее живот, изпълнен с проблеми, сълзи, болежка, смях и наслада, също като нашият. Единственото нещо, което можем да създадем, е да сме до тях от самото начало.

Кари Брадшоу: Животът се свежда до това да откриеш себе си сред възходите и паденията

Кари е лакомец, финансово безотговорна и в общи линии е една огромна неразбория през по-голямата част от сериала. Тя взема неприятни решения, не може да открие положителното у хората и мъчно се оправя със личните си усеща. Но в същото време е мощна, упорита и прочувствено умна. Няма проблем с това да е мъчително откровена и да поддържа приятелите си, без значение от всичко.

За живота: Едно от хубавите неща на сериала е, че феновете виждат както най-хубавите, по този начин и най-лошите страни на Кари. Моментите, които демонстрират коя е като персона, не са тези, в които за следващ път драматизира връзките си с Тузара или е на първия ред на седмицата на модата. А тези, в които излива мислите си в публикация или е сама у дома в новогодишната вечер. Това са и моментите, които дефинират всеки човек – тези, намиращи се “между всичко останало ”. Които никой различен не вижда.

За любовта: Не е нужно да навлизаме в целия спор „ Ейдън против Тузара “, защото връзките не са това, което дефинира Кари като човек. Когато нищо друго не я затормозява, тогава на разположение излиза същинската Кари. Да, “безумната, неуместна, всепоглъщаща, не-можем-да-живеем-един-без-друг обич ” е значима, само че също толкоз са значими и моментите, които имаме потребност да посветим на личните си усеща и мисли. За да можем да дадем всичко и в любовта.

За женското другарство: Едно от най-хубавите качества на Кари е че постоянно е до приятелите си, когато имат потребност от нея. Когато Шарлът страда, че не може да има деца, когато Миранда ражда сина си, когато Саманта й споделя, че има рак на гърдата. През цялото време тя е до тях, обезпечава им нужното схващане и поддръжка. Обича ги, не ги съди и постоянно е подготвена да даде съвет, в случай че е необходим. И точно там се крие разковничето на другарството – да бъдем дружно и в положително, и в неприятно. Между сълзите и усмивките, в блестящите моменти и в моментите, в които сме чисто и просто хора.

Инфо: http://www.missbloom.bg

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР