​Сега хората с увреждания може да останат и година без

...
​Сега хората с увреждания може да останат и година без
Коментари Харесай

Хората с увреждания няма да губят помощи заради забавените експертизи от ТЕЛК и НЕЛК

​Сега хората с увреждания може да останат и година без никакви средства

Хората с увреждания, чиито ТЕЛК-ове изтичат, да продължат да получават пенсиите си за неработоспособност, както и финансовата поддръжка по Закона за хората с увреждания. Освен това с изтекло решение до издаването на новото страната да не им стопира безплатните винетни стикери, персоналната помощ, асистентска поддръжка, данъчните облекчения.

Тези промени внесоха депутатите от ГЕРБ-СДС. Законопроектът е по предложение на омбудсмана Диана Ковачева, която от години сигнализира за проблемите, написа.

Условието обаче е документите за преосвидетелстване да бъдат подадени най-късно месец преди края на валидността на ТЕЛК.

Сега има хора, които чакат и над година да бъдат преосвидетелствани. През това време те нямат право на обществена пенсия, нито на помощи и са на ръба на оцеляването.

Внесените ремонти идват на фона на измененията в наредбата за здравната експертиза, които са оповестени за публично разискване. С тях още 31 болести ще имат пожизнен ТЕЛК. Досега той важеше за към 112 заболявания. Освен това се планува събирането на заболявания за ТЕЛК да се прави по нова формула. Най-голям % ще се дава и отсега нататък за най-тежкото увреждане, само че към него ще се прибавят 20% от сбора на процентите на останалите болести.

Допълнената разпоредба обаче не трансформира периодите за преосвидетелставне и огромния проблем - чакането на дата за ТЕЛК. Това е повода омбудсманката да вкара незабавно промени в Закона за хората с увреждания, които ГЕРБ припознаха.

“Законопроектът ще подсигурява, че при закъснение на определенията на ТЕЛК хората с увреждания няма да остават без финансова поддръжка. От този проблем се оплакваха хиляди българи през последната година. В бъдеще ТЕЛК решенията би трябвало да се издават в период от един месец. В противоположен случай ще се смятат за просрочени и с цел да бъдат обезпечени обществените заплащания за хората, районните здравни инспекции би трябвало да подадат информация до Национален осигурителен институт, НЗОК, Агенцията за обществено подкрепяне, Агенцията за хората с увреждания, Национална агенция за приходите, работодателите или общините ”, изясни депутатката от ГЕРБ и някогашна обществена министърка Деница Сачева.

Онези, които продължат да взимат пенсиите си и другите типове поддръжка и след това им бъде избрана понижена продуктивност, тип и степен на увреждане, водещи до понижаване или отпадане на отпуснатата поддръжка, няма да възвръщат получената допълнително сума.

С друга смяна право на финансова помощ по Закона за хората с увреждания ще получат и жителите, които заради гибел на родител получават наследствена пенсия вместо за неработоспособност. Същото ще важи и за хората с над 90% степен на увреждане и с избрана непозната помощ, които получават пенсия за военна неработоспособност. До момента размерът на пенсиите им беше непосредствен до обществените. Предвиденото нарастване след включването им в обсега на закона ще е с повече от 130 лева.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР