Знаете ли, че през вековете мащерката е била използвана за

...
Знаете ли, че през вековете мащерката е била използвана за
Коментари Харесай

Започнете деня с чай от мащерка

Знаете ли, че през вековете мащерката е била употребена за доста болести, от грип до епилептични припадъци? Често се смесва с равни елементи лавандула и се поръсва по пода на църквите през Средновековието, с цел да се отстранен всевъзможни нежелани миризми. Много преди откриването на актуалната медицина, наронената мащерка е била поставяна върху превръзки, с цел да подкрепи заздравяването на рани и да предотврати инфекцията.
Летливите етерични масла в мащерката са заредени с антиревматични, антипаразитни, антисептични, антивирусни и противогъбични свойства.
Ако се приема постоянно, може доста да помогне за понижаване на вирусния товар в тялото, което прави тази билка доста потребна при справяне със синдрома на хроничната отмалялост, фибромиалгия, тиреоидит на Хашимото, ревматоиден артрит, лупус, световъртеж, звук в ушите и множествена склероза.
Мащерката е цялостна с витамини и минерали. Богата е на калий, желязо и калций. Те способстват за контролиране на кръвното налягане, вярното формиране на червени кръвни кафези и разпределението на антиоксиданти в тялото. Богата е на витамини от групата на В-комплекс, витамин А, С и фолиева киселина. Мащерката съдържа разнообразни значими биофлавоноиди и летливи масла, в това число тимол. Тимолът е етерично масло, което има доста мощни антиоксидантни свойства.
Тя има противоракови свойства; съдържащи терпеноиди като розмаринова и урсолова киселини. (Доказано е, че постоянната консумация на мащерка покачва количеството DHA (докозахексаенова киселина, омега-3 мастна киселина) в мозъчните, бъбречните и сърдечните клетъчни мембрани).
Етеричните масла от мащерка имат отхрачващи и бронхиални спазмолитични свойства, потребни са при:остър и продължителен бронхит;възпалено гърло;кашлица;ларингит;астма;възпаление на устната кухина;инфекции на гърлото;превенция на гингивит.При приготвянето на чая е добре да знаете пропорцията - към 1 лъжичка сушени билки на чаша вода. Ако ще го вършиме с прясна билка - количеството би трябвало да е повечко. Варете към 5 минути.
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР