Запазването на намалената ставка от 9% ДДС до края на

...
Запазването на намалената ставка от 9% ДДС до края на
Коментари Харесай

Коалиционното споразумение и туризмът: онлайн визи за чужденци и акцент върху велосипедите

Запазването на понижената ставка от 9% Данък добавена стойност до края на Коронавирус рецесията e единствената мярка в областта на туризма, за която в управническата стратегия на новото съдружно държавно управление е записан съответен период - то би трябвало да бъде гласувано до края на тази година.

Срокове за осъществяване на останалите записани в договарянията по ресора цели не са посочени. Набелязаните ограничения включват потреблението на целия капацитет на страната за развиване на туризма, а не обособяването му единствено в някои сфери, смяна на правилото на концесиониране на плажовете, въвеждане на електронни визи за непознатите туристи, унищожаване на съществуващи сега административни спънки.

" Дневник " разгласява окончателния вид на съдружното съглашение в частта за туризма.

ТУРИЗЪМ

1. Фокус върху разнообразието от туристически дадености.

2. Туризмът да е освен 13% от Брутният вътрешен продукт, а да пораства с вярно обмисляне. 3. Включване в тактиката концепцията за сложни прекарвания през територията ни въз основа на търсенето и интеграция на всички райони в тактиката.

4. Създаване на цялостна тактика за развиване на туризма в България по райони, по браншове, съгласно категоризираните запаси, посредством създаване на сложен артикул, като средство за реализиране на стабилно развиване на бранша и явен блян за постигане на по-голям условен дял от Брутният вътрешен продукт.

5. Задължително запазване на средата.

6. Използване на капацитета на страната без да изключваме нито един район - По-добро качеството на живот в локалните общности, обезпечено посредством туризма, чрез предпочитано включване на локалната общественост в услугите, вместо на външни организации, оператори, водачи и други бизнес оператори. Повече благоприятни условия за микро и дребен бизнес на локалните в туризма и стратегии за образование на локалните общности.

7. Проучване на евентуалните благоприятни условия за употреба на туристическите запаси на България в конкурентната среда на Европейски Съюз и Балканите.

8. Развитие на спа туризма въз основа на националното благосъстояние от над 3600 минерални извори, при спазване на потенциала на ресурса.

9. Проучване на инвеститорски интерес при облекчено данъчно облагане на нови инвести, за стимулиране на вложенията в микро и дребните предприятия в туризма. (След разбор и необятно разискване да се разиска опцията за облекчено данъчно облагане) ;

10. Развитие на конгресния и събитиен туризъм за отбрана на съществуващата база.

11. Развитие на здравния туризъм, в частта здравно обслужване на чужденци, при явен правилник.

12. Създаване на 2-ро равнище на категоризация - на курортите по функционалности и тип, стимулиране на установяване на курортни зони в обитаемоте места, за стимулиране на локален бизнес и вероятност за друго образуване на туристическия налог, които да се разходва целево за инфраструктура на курортната зона.

Политиката за категоризация на туристическите курорти, ще способства за обсега на туристическия налог, което ще освободи капитал на общините за вложения в инфраструктурата на курортите, за задачите на туристическия бизнес. (След разбор и необятно разискване да се разиска опцията за основаване на 2-ро равнище на категоризация - на курортите по функционалности и тип, стимулиране на установяване на курортни зони в обитаемоте места, за стимулиране на локален бизнес и вероятност за друго образуване на туристическия налог, които да се разходва целево за инфраструктура на курортната зона) ;

13. Нормиране на легловата база съгласно ресурсите на курорта. (След разбор и необятно разискване да се разиска опцията за нормиране на легловата база съгласно ресурсите на курорта)

14. Създаване на обществен обстоен указател на Търговско отделение (туроператори - бел. ред.), ТА (туристически сътрудници - бел.ред.), Хотелиери, Ресторантьори, екскурзоводи, както и на спомагателните услуги в туризма (концесионери), Неправителствени организации интегриран в цялата система на организация на туристическия бранш.

15. Разработване на единна уеб-платформа с мобилно приложение, която да съчетава функционалностите на туристически справочник с обществени регистри на обектите, операторите, организациите, хотелиерите, ресторантьорите, къщите и стаите за посетители, екскурзоводите и водачите.

От тази платформа туристите би трябвало да получават " цялостна картина " за опциите за туризъм в даден регион - от местата за настаняване и хранене, през туристическите стратегии, забележителностите и приключенията, до локалното меню, характерно предлагано в региона. (След разбор и необятно разискване да се разиска опцията за създаване на единна уеб-платформа с мобилно приложение, която да съчетава функционалностите на туристически справочник с обществени регистри на обектите, операторите, организациите, хотелиерите, ресторантьорите, къщите и стаите за посетители, екскурзоводите и водачите);

16. Създаване на правила за ангажирането на заетостта в бранша, за основаване на качествено обслужване и повишение на работните заплати

17. Фокус към най-бедните региони на България - интегриран метод в тактиката за включване на всички области уравновесено, съгласно ресурсите.

18. Премахване на концепцията българските плажове и ски зони да се отдават на концесионни контракти. (След разбор и необятно разискване да се разиска опцията за унищожаване на концепцията българските плажове и ски зони да се отдават на концесионни договори) ;

19. Създаване на гаранционен фонд, който да пази бранша във времена на рецесия Туроператори - произлязъл туризъм. (След разбор и необятно разискване да се разиска опцията за основаване на гаранционен фонд, който да пази бранша във времена на рецесия Търговско отделение - произлязъл туризъм);

20. Осигуряване на енергийни помощи по отношение на цената на тока (След разбор и необятно разискване да се разиска опцията за обезпечаване на енергийни помощи по отношение на цената на тока);

21. Включване на туризма като бранш за отчасти или изцяло кредитиране за съдействие на активността към ББР (След разбор и необятно разискване да се разиска опцията за включване на туризма като бранш за отчасти или изцяло кредитиране за съдействие на активността към ББР);

22. Запазване равнищата на Данък добавена стойност 9% до края на КОВИД рецесията (След разбор и необятно разискване да се разиска опцията за опазване равнищата на Данък добавена стойност 9% до края на КОВИД кризата);

23. Необходимо е регламентиране на състава на Националния съвет по туризъм, съгласно приноса на туристическите браншове /сектори/ в държавния бюджет. (След разбор и необятно разискване да се разиска опцията за регламентиране на състава на Националния съвет по туризъм).

24. Повишаване на конкурентоспособността на туристическия бранш и качеството на туристическия артикул, на основата на партньорство сред всички заинтригувани страни.

25. Развитие и използване на поредна политика за развиване на резистентен туризъм.

26. Осъществяване на ефикасен народен маркетинг за одобряване на България като интернационална дестинация.

27. Създаване на единна маркетингова идея с обединен бранд " България ".

28. Алтернативен туризъм - да разгърнем капацитета му през идващите 4 години. 29. Туризъм, щадящ околната среда, културното и историческо завещание - обща рамка на сектора, зает с различен и резистентен туризъм.

30. Опазване на естествените запаси с повишение на ангажираността на туристическите предприятия и посетителите с запазване на околната среда.
31. Инфраструктура в селата: Достъпът до някои атрактивни дестинации за туризъм в страната е стеснен заради неприятна инфраструктура или напълно липса на такава. Необходимо е разискване с Министерство на регионалното развитие за опциите да бъдат усъвършенствани такива пътища, както и опцията подобряването на частни пътища с туристическо значение да бъде подпомагано с данъчни облекчения. (След разбор и необятно разискване да се обсъдят опциите да бъдат усъвършенствани такива пътища, както и опцията подобряването на частни пътища с туристическо значение да бъде подпомагано с данъчни облекчения);

32. Планинските райони: 33. Велосипеден туризъм.

• Разработване на национална велосипедна мрежа с велосипедни направления от европейско, национално, районно и локално равнище
• Създаване на национално координационно звено с представители на отраслови министерства и Неправителствени организации - правоприемник на европейската велосипедна федерация ECF (След разбор и необятно разискване да се разиска опцията за:
• Разработване на национална велосипедна мрежа с велосипедни направления от европейско, национално, районно и локално равнище.
• Създаване на национално координационно звено с представители на отраслови министерства и Неправителствени организации - правоприемник на европейската велосипедна федерация ECF)

34. Планински туризъм: След разбор и необятно разискване да се разиска опцията за:

a. Да се създаде национална тактика за развиване и поддръжка на мрежата от пешеходни направления и направления за планинско колоездене България, която да включва тяхната подредба, включването им в обществен указател, част от Научно-техническо разузнаване, като същите бъдат нанесени върху горскостопанските карти.
b. Забрана за придвижване на МПС по част от тези регламентирани пешеходни и велосипедни направления.
c. Цялостна проверка на метода на отдаване и стопанисване на високопланинските хижи.
d. Изясняване на статута на високопланинските хижите. e. Категоризация на база досегаемост, местонахождение, сезонност.
f. Необходимост от закупуване на задоволителен брой въздушни коли за спешна помощ.

35. Приемане на тактика за развиване и увеличение каузи на къмпинг туризма в България.

36. Регулиране и управление на дивото къмпингуване по Черноморието и край планинските язовири по метод, по който да не бъдат отблъснати българските туристи.

37. Създаване на предпазени територии с висок капацитет за резистентен туризъм, биосферни паркове.

38. Възстановяване корабоплаването сред обитаемоте места по река Дунав за туристически и пътнически цели (След разбор и необятно разискване да се разиска опцията за възобновяване корабоплаването сред обитаемоте места по река Дунав за туристически и пътнически цели).

39. Създаване и регламентиране на нов вид археологически паркове. (След разбор и необятно разискване да се разиска опцията за основаване и регламентиране на нов вид археологически паркове)

40. Защита на човешкото право на пейзаж, като цялост от хармонично ситуирани между тях съставни елементи. (След разбор и необятно разискване да се разиска опцията за отбрана на човешкото право на
пейзаж, като цялост от хармонично ситуирани между тях компоненти)

41. Постигане на нулева корупция при консумиране.

42. Контрол на разходването на всички средства

43. Обособяване на 5 стратегически ресора в границите на министерство на туризма.
a. Морски;
b. Балнео Уелнес и СПА;
c. Културен и друг;
d. Конферентен;
e. Планински и приключенски; (След разбор и необятно разискване да се разиска опцията за основаване и регламентиране на 5 стратегически ресора)

1. Всеки сектор да разполага със личен маркетингов запас (След разбор и необятно разискване да се разиска опцията всеки сектор да разполага със личен маркетингов ресурс);
2. Към всеки един сектор да има комисия с ръководител - министърът на Туризма;
3. (След разбор и необятно разискване да се разиска опцията в случай че се одобри всеки сектор да има личен маркетингов ресур, към всеки един сектор да има комисия с ръководител - министърът на Туризма);

44. Ревизия и преорганизация на структурата на МТ ( при потвърдена потребност от това)

45. Адаптиране на цялостнана идея по отношение на новите технологии и световни трендове - въодушевяващ брандинг + допълнен с главните типове туризъм с фокус над най-хубавите обекти, които да водят до интерес към останалите (След разбор и необятно разискване да се разиска опцията за адаптиране на цялостнана идея по отношение на новите технологии и световни трендове - въодушевяващ брандинг);

46. Прекратяване на порочните и корупционни практики за незаслужено систематизиране на средства в маркетинга.

47. Промотиране обособените целеви групи туризъм като цяло и по настрана.

48. Координация сред Министерство на туризъма и бизнеса за налагане бранд " България ".

49. Активна цифрова тактика - надграждане на националната имиджова тактика, която да е измерима.

50. Създаване на условия за в началото и следващо привличане на българския екскурзиант - сегментирано, таргетирано и фокусирано по отношение на потребителското прекарване.

51. Стимулиране на дуалното образование.

52. Извеждане на основни послания (5-те аргументи за какво е привлекателно да се развивате в този бранш).

53. Подобряване имиджа на работодателската марка.

54. Създаване на единна платформа за възстановяване връзката сред обучение и частния бранш.
55. Облекчаване на издаването на онлайн визи и визови центрове. (След разбор и необятно разискване да се разиска опцията за облекчение на издаването на онлайн визи и визови центрове)

56. Културен туризъм:

1. Изготване на дълготрайна тактика за културно туристически артикул.
2. Изготвяне на дълготрайна тактика за интензивно включване на културноисторическото завещание в българския туристически артикул.

57. Уреждане статута на националните курорти (След разбор и необятно разискване да се разиска опцията за споразумяване статура на националните курорти).

58. Изменение на концесионното законодателство - мониторинг и одит по отношение на подписване и осъществяване на договорите (След разбор и необятно разискване да се разиска опцията за изменение на концесионното законодателство - мониторинг и одит по отношение на подписване и осъществяване на договорите).

59. Законово регламентиране на настаняването посредством онлайн платформи за изветляване на приходите (След разбор и необятно разискване да се разиска опцията за законово регламентиране на настаняването посредством онлайн платформи за изветляване на приходите).

60. Реално и дейно потребление на системата за туристическа информация.

61. Подобряване съгласуваност на действия сред министерство на туризма и останалите министерства и структури.

62. Запазване на 9% Данък добавена стойност за заведения за хранене и заведения категоризирани в Закона за туризма с още 1 година (След разбор и необятно разискване да се разиска опцията за опазване на 9% Данък добавена стойност за заведения за хранене и заведения категоризирани в Закона за туризма с още 1 година).

63. Мярката 60/40 да се върне в остарелия вид - при потвърден 20% спад, вместо 30- 40%, както е в този момент (След разбор и необятно разискване да се разиска опцията за мярката 60/40 да се върне в остарелия вид - при потвърден 20% спад, вместо 30-40%, както е в този момент );

64. Безплатни бързи проби за клиенти на хотели и заведения за хранене, които не имат зелен документ (След разбор и необятно разискване да се разиска 84 опцията за Безплатни бързи проби за клиенти на хотели и заведения за хранене, които не имат зелен сертификат).

65. Временно заледяване на активността на неработещи туроператори и други за период от 1 година.

66. Разработване на Зелени политики - промяна на българския туристически артикул - паркове за кръгова зелена стопанска система, локални артикули, показване, разпространение.

67. Дигитални политики - промяна на модела за повишение конкурентноспособността. Нова идея за туризъм и вложения.

68. Инвестиционни политики - нови и новаторски стопански и туристически планове.

69. Институциални политики - основаване на нови работни места, възстановяване на локалните стопански системи.

70. Нов стратегически документ за развиване на туризма в България.

71. Насърчаване окрупняването на национално представителните организации на българския туристически отрасъл.

72. Преразглеждане политиката за преотдаване концесиите.

73. Брегоукрепване по черноморското крайбрежие, след разбор.

74. Анализ и инспектиране програмата за ваучери.

75. Ваучери за рехабилитация и рекреация в спа комплексите. (След разбор и необятно разискване да се разиска опцията за ваучери за рехабилитация и рекреация в спа комплексите)

76. Създаване на указател на туристическите обекти.

77. Дуално обучение - търсене способи за спомагателна подготовка на фрагментите в сферата съгласно ясно заложени критерии.
78. Капиталова инвестиция във всички типове туризъм, след разбор от потребност от подобен вид инвестиция.

c. Проектно финансиране;
d. Частни вложения и привличане на такива;
e. Приоритетна поддръжка на общини с изцяло подготвени проекти;

79. Създаване на Институт за нововъведения в туризма (След разбор и необятно разискване да се разиска опцията за основаване на институт за нововъведения в туризма в Колежите по туризъм).
80. Помощ за засегнатите самоосигуряващи се лица вписани като специалности в Научно-техническо разузнаване - екскурзоводи и планински водачи (След разбори и обсъждане).

Присъствали: Кирил Петков, Любомир Попйорданов, Илин Димитров, Борис Борисов, Борислав Сандов, Гергана Кабаиванова, Виолета Донева, Михаил Михов, Даниела Божинова,Христо Проданов, Емил Хумчев, Вяра Емилова, Тодор Байчев, Атанас Маджарски, Петя Цанкова, Ивайло Кожухаров, Мирослава Колева, Златомира Карагеоргиева, Дeан Желязков, Красимир Димитров
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР