Замразяването на хляба се представя в социалните мрежи като начин

...
Замразяването на хляба се представя в социалните мрежи като начин
Коментари Харесай

Учени: Замразеният хляб има някои предимства пред прясно изпечения

Замразяването на хляба се показва в обществените мрежи като метод за възстановяване на здравето, само че действителната изгода, доказана от науката, е по-умерена. Когато хлябът се пече, топлината желатинизира нишестето в тестото, което го прави по-пухкаво и захарите в нишестето се усвояват по-лесно. Това може да докара до внезапни скокове в равнището на захарта и инсулина в кръвта, което не се отразява по най-хубавия метод на метаболизма, тъй че учените изброиха някои аргументи, заради които би трябвало да помислим за замразяването му, пише ScienceAlert.

Изследователите са разкрили, че охлаждането на нишестето, по-специално замразяването, го трансформира в стабилно нишесте. Такива нишестета не се разграждат елементарно в храносмилателната система, тъй че е по-малко евентуално да причинят неочаквани скокове на кръвната захар и инсулина. Това свойство на замразения самун може евентуално да помогне при глада, защото може да ограничи повишението на кръвната захар и равнищата на инсулин след хранене, казва Дуейн Мелор, водещ специалист по учредена на доказателства медицина и хранене в Медицинското учебно заведение Астън, Астънския университет.

Степента, до която устойчивото нишесте се образува в хляба, зависи от няколко фактора, в това число процеса на печене и дали хлябът по-късно е охладен или изцяло замразен. Изследване, едно от които включва 10 здрави души, демонстрира, че замразяването на домакински самун доста понижава резултата му върху кръвната захар, изключително когато е изгорял. Въпреки това, този резултат не е следен в тази ситуация на самун, закупен от магазина, което кара създателите да допускат, че съставките и индустриалният развой могат да повлияят на образуването на стабилно нишесте.

В допълнение към незабавните си хранителни изгоди, устойчивото нишесте обезпечава храна за потребните бактерии в дебелото черво. Това освен оказва помощ за поддържането на здравословен баланс на чревната флора, само че също по този начин оказва помощ за възстановяване на метаболизма посредством повишение на инсулиновата сензитивност и вероятно намаление на холестерола посредством действието на късоверижни мастни киселини, създадени от червата, споделя Мелор.

В умозаключение, макар че замразяването на хляба може да обезпечи някои изгоди за здравето, общите дълготрайни резултати върху здравето, като надзор на тежестта или попречване на хронични болести, евентуално ще бъдат минимални. Замразяването обаче е удобен съвет, който ви разрешава да намалите питателните боклуци, като в същото време извлечете дребните изгоди за здравето, свързани с по-високото наличие на стабилно нишесте, споделят учените.

Превод: GlasNews.bg / Снимка: Depositphotos 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР