За втори път България посреща Великден без избран глава на

...
За втори път България посреща Великден без избран глава на
Коментари Харесай

Изборът на нов патриарх: На 2 юни излъчват делегатите за събора

За повторно България посреща Великден без определен глава на Българската православна черква. След кончината на патриарх Неофит стартира процедура по желание на нов патриарх.

До края на юни това ще се случи, съобщи за bTV наместник-председателят на Светия Синод и врачански митрополит Григорий.

„ На втори юни ще бъдат определени делегатите на патриаршески изборен събор. На 20 юни ще бъдат определени тримата митрополити, от които на 30 юни ще се избира българския патриарх “, уточни митрополит Григорий.

 40 дни от кончината на патриарх Неофит Тази събота и неделя 3 мин. 40 дни от кончината на патриарх Неофит  Врачанският митрополит Григорий - викарий и свещеник през годините, подстриган за духовник през 1996-а България 3 мин. Врачанският митрополит Григорий - викарий и свещеник през годините, подстриган за духовник през 1996-а  Кои са вероятните претенденти за нов патриарх? България 2 мин. Кои са вероятните претенденти за нов патриарх?  40 дни от кончината на патриарх Неофит Тази събота и неделя 3 мин. 40 дни от кончината на патриарх Неофит  Врачанският митрополит Григорий - викарий и свещеник през годините, подстриган за духовник през 1996-а България 3 мин. Врачанският митрополит Григорий - викарий и свещеник през годините, подстриган за духовник през 1996-а  Кои са вероятните претенденти за нов патриарх? България 2 мин. Кои са вероятните претенденти за нов патриарх?

Светият синод избра за наместник-председател на Българската православна черква (БПЦ) Врачанския митрополит Григорий.

Той управлява краткотрайно Софийската митрополия и би трябвало да провежда избора на нов патриарх.

За патриаршеския трон нормално се борят трима претенденти, които би трябвало да дават отговор на няколко условия. Две от тях са да е над 50-годишна възраст и най-малко 5 години да е управлявал епархия като митрополит.

Междувременно Пловдивският митрополит Николай се отхвърля от присъединяване в тези избори. Това стана ясно от негово изказване късно нощес, оповестено на уеб страницата на Пловдивската митрополия.

Говорителят на Светия синод Старозагорският митрополит Киприан изясни, че няма по какъв начин някой да номинира митрополит Николай, откакто е изразил свободната си воля да не взе участие в изборите.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР