Яденето на определени храни, включително къпини, броколи и храни, съдържащи

...
Яденето на определени храни, включително къпини, броколи и храни, съдържащи
Коментари Харесай

Диета при язва на стомаха

Яденето на избрани храни, в това число къпини, броколи и храни, съдържащи пробиотици, може да бъде потребно против бактериите, причиняващи язва.

Стомашните язви се характеризират с отворени рани, които се образуват в стомашната лигавица.

Според специалистите гастроентеролози, няма съответна диета за хора с язви. Язвите не се провокират или обострят от избора на храна.

реклама

Настоящите диетични рекомендации се основават на проучвания, които допускат, че характерни храни съдържат съставни елементи, които могат да се борят с бактерията Helicobacter pylori (H. pylori), съществена причина за язви.

Причини и рискови фактори за язва

В множеството случаи на язви главните фактори, допринасящи за тяхното развиване, са инфекцията с H. pylori и продължителната приложимост на нестероидни противовъзпалителни медикаменти без рецепта като аспирин и ибупрофен.

Какви храни са потребни при стомашни язви?

Тъй като учените са разпознали бактерията H. pylori като значим фактор за развиването на язва, те изследват капацитета на избрани храни в битката с тази зараза.

В допълнение към спазването на предписаните антибиотици и медикаменти за блокиране на киселината, предложени от доктор за лекуване на язва, включването на следните храни във вашата диета също може да помогне в битката против бактериите, виновни за язва:

  • Зеле
  • Репички
  • Ябълки
  • Малини
  • Къпини
  • Ягоди
  • Череши
  • Камби
  • Моркови
  • Броколи
  • Листни зеленчуци, като спанак
  • Пробиотични храни, като кисело мляко, кефир, комбуча и кисело зеле
  • Зехтин и други масла на растителна основа
  • Пчелен мед
  • Чесън
  • Зелен чай без кофеин
  • Женско биле

Защо са потребни?

Ако вашата стомашна язва се дължи на зараза с H. pylori, потреблението на храни, богати на антиоксиданти, може да бъде от изгода.

Тези антиоксиданти имат капацитета да защитят и задействат имунната ви система, помагайки в битката против инфекцията, и могат също да обезпечат отбрана против рак на стомаха.

Храни като боровинки, череши и чушки са богати на антиоксидантни свойства.

Листните зеленчуци като зеле и спанак са освен източник на антиоксиданти, само че също по този начин обезпечават калций и витамини от група В.

реклама

Броколите съдържат сулфорафан, съединяване, известно със своите анти-H. pylori свойства. Съществуват изследвания, които демонстрират, че мастните киселини, открити в зехтина, могат да оказват помощ при лекуването на зараза с H. pylori.

Клиничните изследвания демонстрират обещанието на ферментирали пробиотични храни при лекуването на язви. Продукти като мисо, кисело зеле и кимчи са посочили капацитет за попречване на наново заразяване.

В момента куркумата се изследва като евентуална терапия за язви.

Освен това, чесън, безкофеинов зелен чай и женско биле са измежду продуктите, които може да обмислите да включите в диетата си.

Добавките също могат да бъдат от изгода

Ако сте подложени на лекуване на стомашна язва с антибиотици, би трябвало да помислите за включване на пробиотична добавка във вашия хранителен режим.

реклама

Тази добавка може да служи за облекчение на признаците, свързани с използването на антибиотик, и евентуално да усъвършенства успеваемостта на антибиотика.

Препоръчително е да се консултирате с доктор, с цел да определите най-подходящите пробиотици, които да добавят вашето антибиотично лекуване. Добавките Lactobacillus, Bifidobacterium и Saccharomyces са посочили своите изгоди при човеци с язви на H. pylori.

Деглициризиран сладник/женско биле (да се приема един час преди хранене) и екстракти от куркумин са посочили обещаващи резултати в някои изследвания, свързани с язви, заради тяхната успеваемост против H. pylori.

Храни, които да избягвате при язва и киселинен рефлукс?

При хора с язви и киселинен рефлукс характерни храни могат да имат резултат на разпределяне на долната част на хранопровода, именуван низък езофагеален сфинктер.

Това улеснява връщането на стомашна киселина в хранопровода, което води до признаци като киселини, неприятно храносмилане и дискомфорт.

Хранителните артикули, които могат да влошат киселинния рефлукс, включват:

  • Кафе
  • Шоколад
  • Пикантни ястия
  • Алкохол
  • Кисели храни, като цитрусови плодове и домати

Освен това преяждането и приемането на храна в границите на два до три часа преди лягане също може да способства за утежняване на признаците на рефлукс.

Възможности за лекуване на язви

Язвите вследствие на зараза с H. pylori нормално изискват антибиотично лекуване.

Лечението и постоянните прегледи при доктор са най-ефективните способи за гарантиране на триумфа на Вашето лекуване и заздравяването на язвите.

Освен това вашият доктор ще предпише лекарство, което краткотрайно понижава производството или секрецията на стомашна киселина. Това лекарство може да попадне в категорията на инхибитори на протонната помпа или H2 блокери.

Често задавани въпроси

Какви питиета оказват помощ при язви?
Можете да опитате питиета, които съдържат пробиотици, като комбуча. В допълнение, проучване откри, че пиенето на сок от алена боровинка може да помогне в битката с зараза с H. pylori.

Как бързо да облекчим язвата?
Можете да получите бързо облекчение, като приемате киселинни блокери като фамотидин.

Ще изчезне ли стомашната язва от единствено себе си?
Стомашната язва може да изчезне сама, само че това се случва рядко. По-често признаците от стомашната язва не престават седмици или даже месеци, до момента в който човек не потърси лекуване.

Заключение

Повечето язви, провокирани от H. pylori, са изцяло лечими. Въпреки това, в случай че не се лекуват, стомашните язви могат да прераснат в по-тежки проблеми като вътрешно кървене и рак на стомаха.

Ако подозирате съществуването на язва, значимо е да не го пренебрегвате. Консултирайте се с снабдител на здравни услуги, установете курс на деяние и потърсете лекуване.

реклама

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР