Всеки от нас обича да ухае приятно. И да носи

...
Всеки от нас обича да ухае приятно. И да носи
Коментари Харесай

Ще се изненадате: ето колко често трябва да перем дрехите си

Всеки от нас обича да ухае прелестно. И да носи облекла, които ще бъдат положителни към кожата, тялото и здравето му.

Обикновено облеклата отиват в пералнята, когато сме ги носили един, два пъти или когато усетим, че имат някаква миризма.

Има ли обаче период, време, за което би трябвало да изперем дадена дреха? От една страна, в случай че не перем задоволително постоянно нещата, рискуваме да се сдобием с кожни проблеми. От друга - в случай че перем постоянно, рискуваме да развалим тъканите.

Времето през което би трябвало да перете облеклата си се дефинира от няколко фактора, споделят експертите - какъв брой дълго са носени облеклата, какви са, и дали се потите постоянно и доста.

Бельото би трябвало бъде изпрано след всяко носене. същото важи за чорапите, клиновете, облеклата ни за спорт. Това гласят насоките на Американския институт за разчистване, който съставлява производители на почистващи артикули.



Този тип облекло е в допир с елементи на тялото ни, върху които има доста естествени бактерии, част от личния ни микробиом. Когато се потим, това основава влага и среда, в която тези бактерии могат да стартират свръхрастеж, изяснява пред Си Ен Ен кожният лекар доктор Антъни Роси от Раковия център Memorial Sloan Kettering в Ню Йорк.

Прекаленият напредък на бактериите може да докара до инфекции, поява на гъбички, обриви и други проблеми с кожата, изключително при по-чувствителна кожа или пък при одраскване или ожулване.

Освен това облекла, които се носят във фитнеса или други спортни зали, може да се окажат в контакт и с други бактерии, които се предават сред хората и могат да бъдат още по-опасни, в случай че попаднат в тялото и кръвта.

По отношение на чорапите заплахата е от развиване на гъбички, защото обувките са идеалната среда за развиването им - топло, влажно и мрачно.


Изключение вършат сутиените, които могат да се носят 2-3 пъти, само че още веднъж водещото е при какви условия са обличани.

Затова и климатът и сезонът също са от голяма важност.

Тези правила важат и за останалото облекло, само че там се позволява повече носене, защото допирът с кожата и потта е по-ограничен. При пижамите, да вземем за пример, са позволени 3-4 носения, изключително при хора, които не се потят прекомерно по време на сън.

При горните облекла нещата още веднъж зависят от допира с кожата. Неща като пуловери, ризи, фланели и даже рокли, които не се носят на голо, могат да изкарат най-малко 5 обличания без пране, а може и до 2 седмици - стига да няма петна и нечистотия по тях.

При панталоните - зависи дали носите долни дрехи... Ако не го вършиме - то те би трябвало да се перат след всяко носене.

По тази логичност - стига да няма петна - връхни облекла като якета и палта могат умерено да се перат един път месечно.

Ако тези рекомендации ви се виждат прекомерни, се опирайте и на личния си нюх, поучават специалистите.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР