В епоха, в която здравословният начин на живот набира скорост,

...
В епоха, в която здравословният начин на живот набира скорост,
Коментари Харесай

Защитете вашето здраве: Пестициди – Как да ги премахнем от зеленчуците и плодовете

В ера, в която здравословният метод на живот набира скорост, качеството на храната, която консумираме, е обект на натоварен надзор. Въпреки че зеленчуците и плодовете са съществени съставни елементи на уравновесената диета, от време на време могат да съдържат следи от пестициди, които са химикали, употребявани в селското стопанство за отбрана на културите от вредители.

Въпреки че те служат на скъпа цел в селското стопанство, съществуването на пестициди в нашата продукция може да бъде причина за безпокойствие.

Поради тази причина продуктите от магазина за хранителни артикули би трябвало да бъдат добре измити и почистени преди консумация. Само водата не е задоволителна.

За благополучие има няколко ефикасни метода за понижаване или елиминиране на остатъците от пестициди от вашите плодове и зеленчуци, осигурявайки по-безопасна и по-здравословна паница.

Как да се отървете от пестицидите от зеленчуците и плодовете

Малко хора могат да се насладят на усета на ябълки или домати, отгледани естествено – на личния си имот или в градината си.

Те освен могат да се употребяват съвсем незабавно откакто бъдат откъснати, само че и не съдържат нездравословни химикали.

За страдание закупените от магазините плодове и зеленчуци би трябвало да се почистват доста деликатно преди консумация.

Когато почиствате продуктите от магазина вкъщи, първо би трябвало да се отървете от бактериите и пестицидите – не е толкоз мъчно!

1. Измийте щедро с вода

Един от най-простите и ефикасни способи за унищожаване на остатъците от пестициди е старателното измиване на вашите плодове и зеленчуци под течаща вода.

Използвайте четка за тези с по-дебела кора като картофи или краставици. За листни зеленчуци и по-меки плодове, деликатно разтрийте повърхността с ръцете си.

Този способ може да в профил забележителна част от повърхностните останки от пестициди.

2. Накисване с оцет

Разтворът на оцет е известно домашно средство за премахване на пестициди.

Смесете една част ябълков оцет с три елементи вода в купа и накиснете продуктите си в този разтвор за 5-10 минути.

След това ги изплакнете щедро под течаща вода. Киселинността на оцета може да помогне за разграждането и премахването на остатъците от пестициди от повърхността на плодовете и зеленчуците.

3. Скраб със сода бикарбонат

+ е различен домашен продукт, който може да помогне за отстраняването на пестицидите.

Създайте паста, като смесите сода за самун с вода и деликатно изтъркайте продуктите си с нея.

Изплакнете добре с вода по-късно. Този способ може дейно да отстрани повърхностните останки и също по този начин да обезврежда някои пестициди.

4. Търговски артикули за пестициди

На пазара се оферират няколко средства за измиване на търговски артикули, особено предопределени за унищожаване на пестициди и замърсители от плодове и зеленчуци.

Тези артикули постоянно идват с подробни указания за приложимост, тъй че не забравяйте да ги следвате деликатно за най-хубави резултати.

5. Обелете или отрежете

За артикули с по-дебели кори, помислете за обелване или подкастряне на външния пласт, с цел да намалите излагането на пестициди.

Все отново имайте поради, че това може също по този начин да отстрани някои от питателните субстанции и фибрите, тъй че не е идеалното решение за всички плодове и зеленчуци.

6. Купувайте органично

Един сигурен метод за понижаване на излагането на пестициди е закупуването на органични плодове и зеленчуци.

Практиките за биологично земеделие лимитират потреблението на синтетични пестициди и дават приоритет на естествените способи за надзор на вредителите.

Въпреки че органичните артикули към момента могат да съдържат някои останки от пестициди, те нормално са на по-ниски равнища спрямо стандартно отглежданите аналози.

7. Подкрепете локално и стабилно земеделие

Подкрепата за локално и стабилно земеделие също може да бъде метод за понижаване на експозицията на пестициди.

По-малките локални фермери постоянно употребяват по-малко пестициди, в случай че има такива, и могат да употребяват по-устойчиви аграрни практики, които минимизират нуждата от химически интервенции.

8. Бъдете осведомени

Бъдете осведомени за това кои плодове и зеленчуци е по-вероятно да имат по-високи останки от пестициди.

Организации като Environmental Working Group (EWG) разгласяват годишен списък  с артикули с най-вече останки от пестициди.

Осъзнаването на това може да ви помогне да извършите осведомен избор на кои продукти да дадете приоритет, когато купувате органични артикули или употребявате способи за унищожаване на пестициди.

Както можете да видите, почистването на плодове и зеленчуци вкъщи, с малко процедура, не е прекомерно комплицирано или лишава доста време. През пролетно-летния сезон най-често посягаме към продуктите от магазина, тъй че изключително тогава би трябвало да се погрижите да ги подготвите вярно за консумация.

Пестициди – Как да ги отстрани от зеленчуците и плодовете – Обобщение

В умозаключение, до момента в който пестицидите играят решаваща роля в селското стопанство, значимо е да предприемете стъпки, с цел да сведете до най-малко излагането си на тези химикали, когато консумирате плодове и зеленчуци.

Прилагането на тези способи, с цел да се отървете от пестицидите от вашата продукция, може да способства доста за опазването на вашето здраве и обезпечаването на хранителната стойност на вашите ястия.

Независимо дали изберете да миете, накисвате, белите или купувате органични, вашите старания ще допринесат за по-здравословен и по-съзнателен метод към потреблението на храна.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР