Временна закрила на бягащите от войната в Украйна у нас

...
Временна закрила на бягащите от войната в Украйна у нас
Коментари Харесай

Специално: Тромава бюрокрация пречи на украинците у нас да уредят статута си

Временна протекция на бягащите от войната в Украйна у нас ще се издава от идната седмица. Много от тях обаче не знаят това.

Малко повече от седмица откакто идва в България с двете си седемгодишни момчета, Елена Брендак от Одеса е подготвена за идната крачка - да си извади документи за законно престояване у нас. Няма концепция от кое място да стартира - откакто е минала границата, не е получила никакви насоки от държавна или общинска институция какво следва. Успяла е да си откри квартира благодарение на доброволци.

Никой от моите сънародници не е съумял да се оправи с документите към този момент, не знаят какво, къде, по какъв начин. Затова и в този момент ще опитам сама да се оправя, споделя Елена.

Тръгваме с нея към Агенцията за бежанците. Елена застава на опашката, а на телефона прозорливо е превела на български - желая краткотрайна протекция.



На стената вижда текст на украински и с вяра стартира да го чете. Оказва се на вятъра.

Не написа нищо съответно, нито даже какви документи да представим. Това са просто общи приказки.



Междувременно единственият чиновник, който обслужва опашката, е излязъл. Хората стартират да се чудят дали въобще ще се върне. Нито един от тях обаче не беше схванал, че краткотрайна отбрана на този стадий не се дава, тъй като организацията не е готова механически. На уеб страницата това не го написа.

Това беше първи контакт на Елена с българската администрация. Тепърва й следва да се записва в общината, да си откри персонален доктор и работа.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР